Пожарникари на протест, искат по-високи заплати

70% са против идеите за структурни промени
30 яну 2022 15:23, Ния Христова
103

Пожарникари са в протестна готовност срещу изваждането им от структурата на МВР и настояват за увеличение на заплатите. Служителите не одобряват идеята за преструктурирането на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. 
 
Направена е анкета сред огнеборците, която показва, че близо 70% са против готвените промени.
 
По време на вътрешната комисия в Народното събрание, министърът на МВР Бойко Рашков лансира идеята, за структурни промени в министерството, предаде Bulgaria ON AIR
 
"Има структури, които са без полицейски функции – една от тези структури е ГДПБЗН. Това е една изключително полезна структура, която обаче аз лично смятам, че трябва да се обособи в една самостоятелна Агенция, която да се занима не само с пожарогасене, но и със спасяване на хора и така нататък", коментира министърът.
 
Близо 9 хиляди души работят в пожарните служби в страната. Част от членовете на Синдикалната федерация на служителите на МВР не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните бройки. 
 
"Промяната не се състои в това дали да бъде извадена пожарната от МВР, а това да се обърне пирамидата. В момента от 8500 щата около 4 хиляди работят на терен. Сами може да си направите сметката колко е администрацията в системата“, каза председателят на СФСМВР - Варна Красимир Костов.
 
Пожарникарите искат още техника и увеличение на заплатите с 20 - 25%. Огнеборците са готови да излязат на протест, ако исканията им за повече хора на терен не бъдат чути.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
до 93....Незаменими няма!
81
6
 
9
 
! Отговори
За тези преди 2 години
Които непрекъснато говорят срещу работещите пенсионери в МВР. Има една съществена подробност, все по-трудно се намират читави кандидати, защото повече от 50% , родените след 1990 ги има в полицейските системи, а тези които ги няма не искат тези стартови заплати. Доказателство има го и на сайта на МВР, има конкурс за разследващи полицаи и няма нито един кандидат. Стига сте лаяли, а най -вече Нинова и Асенов. Искам Асен да дойде на моето място за моята заплата и да се прави на велик
80
1
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До Анонимен 86 Когато изчистят самият Рашков,който е пенсионер и отгоре на пенсията прибира няколко бона министерска заплата.
79
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Нашият премиер,който освен многото му качества е и "специалист" по руска литература,ще отговори на пожарникарите:"Хотеть не вредно!"
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години един приятел пожарникар казваше " провете пожари, полете стърнища за да излизаме на пожар иначе ще ни съкратят ". Дали и сега не казват така.
77
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарната е най добре да е към общините и 50% от състава да е на доброволни начала. В малките общини вече нема население, нема училища, нема заводи и предприятия, нема сеновали и пр. а щатовете са от преди 30 эгодини когато имаше хора, училища заводи.
76
10
 
13
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Нали искаме да сме като в Германия. Ами там 96% от служителите в пожарната са доброволци. Работят на друга работа и дават дежурства в Feuerwehr. Готови ли сте господа пожарникари.
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички пенсионери в МВР и МО вънка,до кога ???
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
др.Рашков кога ще изчистите служителите които са на двойна хранилка-заплата и пенсия едновременно,също има и цивилни служители пенсионери някои по на 70г.и повече продължават да си лапат докато са живи,незабавна чистка,всички тези са в тежест на системата!
73
2
 
8
 
! Отговори
вдигат ми данъка преди 2 години
но това е добре, ако парите отиват за учители и пожарникари.
72
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен83. Като нямат работа, да закрием пожарната ли? Нали се сещаш, с какво е свързана тяхната работа, нищо хубаво за хората. Да намалят администрация, в пожарната и полиция също, да има повече хора на терен, а това, под чия шапка са не е от голямо значение.
71
7
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 2 години
До Истински незаинтевресован "Лайте си колкото искате. Решението за стачка и протести е взето. Нищо няма да го спре. А вашия лай е без значение"Интересно отношение от тези, който са призвани да пазят реда и спокойствието в държавата, особено в периоди на кризи и тя им плаща за това?!? Такова отношение към "лаенето" на суверена веднъж вече доведе до "ръмженето" на хората. Само за протокола...
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72,,,,,А дано не ти се налага да ползваш услуга на пожарната!Тогава може и да оцениш колко е престижна тази професия! СРАМ!
69
8
 
22
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Основателно да им се повишат заплатите на пожарникарите! ОБАЧЕ- всички пенсионери вън моментално,половината чантаджии също. Веднага комисиите в тази служба по Физическа подготовка на разменен принцип ( Русе проверява Пловдив) извършват проверка на цели състав - тези извън норматива също вън. На останалите около 25 процента- заплатите двойни! А и никаква работа на частно в почивните дни,иначе съд!
68
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за пълно орязване на всички които дремят по бюрата и се възползват от системата на ПБЗН от ранното пенсиониране,двайсетте заплати,държавните осигуровки,големият клас за прослужено време и ред други придобивки,а за самите Пожарникари,те заслужават и двойно заплащане за своят труд!
67
4
 
13
 
! Отговори
Подкрепа! преди 2 години
Трябва да протестират пожарникарите, но като направят барикади с камионите си и затворят ключови кръстовища в страната. Да натрупат камъни, пейки и подръчни материали, да осигурят 24 охрана и постове, да викнат международни наблюдатели.Само така проетстът им ще е ефективен!
66
7
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 69 преди 2 години
"Всички пожарникари и полицаи ще излязат."Чудесно, тъкмо по-бързо ще се реформират и оптимизират тези служби, с надежда да се изчистят гнилите ябълки, корупцията, злоупотреби със служебно положение, раздути шуро-баджанашки службички, издържащи се от данъкоплатците. Всички с нетърпение чакат реформите в силовите служби!
65
9
 
13
 
! Отговори
Истински пожарникар. преди 2 години
Лайте си колкото искате. Решението за стачка и протести е взето. Нищо няма да го спре. А вашия лай е без значение
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"истинският пожарникар"преди да "почнеш"отговори на каква длъжност си в ПБНЗ?
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В системата на МВРи МО първо трябваше да се изчистят всички служители които са на заплата и пенсия едновременно вече 6г.,нищо не се случва в системата има тапи,младите нямат кариерно развитие .А пожарникарите наистина заслужават много по добро заплащане....