Пожарникари на протест, искат по-високи заплати

70% са против идеите за структурни промени
30 яну 2022 15:23, Ния Христова
103

Пожарникари са в протестна готовност срещу изваждането им от структурата на МВР и настояват за увеличение на заплатите. Служителите не одобряват идеята за преструктурирането на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. 
 
Направена е анкета сред огнеборците, която показва, че близо 70% са против готвените промени.
 
По време на вътрешната комисия в Народното събрание, министърът на МВР Бойко Рашков лансира идеята, за структурни промени в министерството, предаде Bulgaria ON AIR
 
"Има структури, които са без полицейски функции – една от тези структури е ГДПБЗН. Това е една изключително полезна структура, която обаче аз лично смятам, че трябва да се обособи в една самостоятелна Агенция, която да се занима не само с пожарогасене, но и със спасяване на хора и така нататък", коментира министърът.
 
Близо 9 хиляди души работят в пожарните служби в страната. Част от членовете на Синдикалната федерация на служителите на МВР не одобряват идеята на управляващите за създаването на нова агенция, където от МВР да се прехвърлят щатните бройки. 
 
"Промяната не се състои в това дали да бъде извадена пожарната от МВР, а това да се обърне пирамидата. В момента от 8500 щата около 4 хиляди работят на терен. Сами може да си направите сметката колко е администрацията в системата“, каза председателят на СФСМВР - Варна Красимир Костов.
 
Пожарникарите искат още техника и увеличение на заплатите с 20 - 25%. Огнеборците са готови да излязат на протест, ако исканията им за повече хора на терен не бъдат чути.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Баце не им е съпричастен, нали беше пожарникар или май на Евро и кюлчета е само?
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са учили за по престижна кариера като искат повече заплата и аз исках да ставам лекар ама на времето като сме нямали възможност за обучение
60
11
 
6
 
! Отговори
Истински пожарникар. преди 2 години
И въобще не ни интересува кой но подкрепя и кой не. Ние почваме пък троловете си лайте тук.
59
8
 
11
 
! Отговори
Истински пожарникар. преди 2 години
Взимаш 2500 на сън. ***. Съвсем скоро ще видиш дали колегите пожарникари на протестират. Още съвсем малко. По моя информация и полицаите до дни ще излязат със същата позиция и ще стане интересно. Кокорчо да има да взима
58
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
67 жалък лъжец. Пожарникар с 2500. Хахаха поверваха ти. Щях да ти кажа да не говориш от името на колегите си ама ти не си пожарникар тъй че няма значение. Всички пожарникари и полицаи ще излязат. И не им пука кво пишат троловете тук
57
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе друго си е да си към МВР!Привилегии..ченгетата не те спират за рекет..застраховки,винетки и други Ченгесарски простотии не плащаш..дребни неща но които вгорчават живота на обикновения непривелигирован гражданин!
56
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожарникарите са истинските спасители. Те са навсякъде където е опасно. Тази професия е толкова благородна, колкото и лекарската.
55
3
 
8
 
! Отговори
До64 преди 2 години
Ти пожарникар ли си?Ако ли Да,Какво ти е месечното заплащане със всички доплащания-порцион,нощен труд,клас и прочие?
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61.Проблема е, че Кокорчо не дава решения, а поставя всички пред свършен факт. Извинявай, но пари има. Приходите в бюджета всяка година са по 4-5 милиарда по-високи, без да се теглят дългове. От събираемост. За увеличение на бюджетните 10 процента трябват 1 милиард. За всички. Така че пари има. Абсолютно невярно е да се твърди обратното. Знам че не сме само ние така и прогнозира, че не само ние ще протестираме. Цените ще продължат да растат, тоест ще се обеднява и протести са неминуеми.
53
5
 
14
 
! Отговори
Кон с татация преди 2 години
Аз си рекох че ще протестират срещу зеления осерификат...пък те пак за пари!Туй МВР няма насита ей!
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОгнеборците влизат в огъня, да получават и 1500 лв исновна заплата нека са и 1ва категория, но пожарникари началници на бюро, диспечери и пожарникари-екскурзианти от профилактиката ДПК с какъв риск са - нека са си 3та категория. И без пенсия и заплата в МВР, армия, ДАНС и др.от сорта. В МВР работа само по ЗМВР и КТ, без ЗДСл. На който му изнася. Трябва справедливостта да възтържествува.
51
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 45 преди 2 години
"Тъй че ако искате подкрепяйте. Това не ни интересува"В това "Не ме интересува" е проблема. По тази логика всички все ще си стачкуваме, а парите ще падат сами от небето. Има и други начини и мисля по-добре да се помага на тези, които търсят решения, а не да се поставят в ъгъла. Не сте само вие така...
50
7
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Винаги съм уважавал пожарникарите за разлика от полицаите,така че ги подкрепям.Тяхната професия е изключително рискова! И спасяват животи!
49
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимално месечно нетно заплащане-1300лева,55 години възраст-пенсия,20-брутни заплати на куп,Колко люде могат да се похвалят с такива заплати и придобивки в България?
48
2
 
22
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Кирчо и Кокорчо ще теглят още милиарди да им дадат щото пари откъде?Държавата почти нищо не произвежда да продава навън че да има приходи!Как 200 хиляди реално бачкащи нещо с ръцете си да издържат милиция,даскали,пенсионери,непълнолетни,2 милиона ромове,стотици хиляди държавна и общинска администрация,мутри,парцалеси,простакеси ,артисти,всякакви ,свободношляещи се атоми,докторятокове,води и канализации...софетата да харчат евракис по Гърция,Кушадасъ и сейшелите
47
16
 
12
 
! Отговори
До47 преди 2 години
Пожарникар дори новопостъпил с месечна заплата под 1300 лева с всичките доплащания НЯМА!!!
46
3
 
20
 
! Отговори
Така е навсякъде преди 2 години
1000 работят, 2002 администрират.
45
5
 
15
 
! Отговори
браво бе преди 2 години
Тъй, тъй.........и 40 брутни заплати при ранно пенсиониране........
44
0
 
12
 
! Отговори
Да увоняват преди 2 години
3500 от администрацията и да назначат 1000 нови полеви пожарникари.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааааа не така, понеже ако заплатите станат по-високи, огънят в пожарите също трябва да е по-висок и на често!