Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората

Дефицитът в хазната ще е 2,5% без ковид мерките, а с тях - 4,1%
Обновена: 31 яну 2022 15:47 | 31 яну 2022 14:33, Веселина Йорданова
436
Петков: Бюджет 2022 е на растежа, ще инвестираме и в хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков заяви, че Бюджет 2022 е на растежа. Днес министрите обсъдиха основния финансов закон на държавата на онлайн заседание.

2.5% от БВП ще бъде дефицитът без ковид мерките, а с тях 4,1%. Това означава, че бюджетът финансира изцяло инвестициите, иначе би бил в излишък. Тази година ще инвестираме много сериозно, 8,2 млрд. в капиталови инвестиции, отделно инвестираме в човешки капитал, обясни Петков.

За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, ще инвестираме 70 млн. лв. в нови градини, в по-високи заплати на учители, които ще бъдат 125% от средната, в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, каза още премиерът.

Петков засегна и част от горещите теми от последните дни.

Уволнението на съществуващото управление на "Булгаргаз" е, че вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които са взели, резултират във високите цени на газа, подчерта Петков. Той посочи, че сме се отказали от по-евтин доставчик, предпочели сме по-скъп и разликата се поема от потребителите.

Премиерът каза, че МВР работи много целенасочено и очаква да има обвинения в следващите дни. Граничи на нахалство, граничи на саботаж, взети са безумни решения по безумен начин, каза Петков.

За цените на тока премиерът каза, че фактурите за небитовите потребители през февруари ще бъдат значително по-ниски, защото ще включат компенсациите за декември и януари.

Премиерът посочи, че министерствата имат 6 месеца за предложения за по-ефективно управление. По спорната тема за минималната заплата между работодателите и финансовия министър, Петков каза, че всички трябва да работят ефективно - и държавата и частният сектор.

Не е нормално да не можем да поддържаме 710 лв. минимална заплата, ако това е проблем за някой, това е проблем за всички, коментира премиерът.

По думите му 710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50% от средноевропейската, а минималната работна заплата е 2% от средноевропейската, каза Петков и посочи, че българските работници са по-ефективни, отколкото им се плаща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв растеж бе, зеленчук? Инфлация-рекордна,тока-космически,горивата всеки ден нагоре, краставиците 8 лв. килото а Киро Грайндъра все се хили,анализира,куролира и рупа пастички по 104 лв и екзотични плодове в НС.Тези си живеят на съвсем друг свят...
304
0
 
6
 
! Отговори
перко преди 2 години
Бюджет на безумни харчове, разтеж на цени , инфлация и ширеща се спекула!
303
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кои хора бе 4ифутска нааана подлого жалкарска.В Даниел Лорел от Израиля ли в офис мишката Кокорчо ли дето един бюджет не може да сглоби това залоено ампутирано откъм мозък същество.
302
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после нормален човек начело на държавата, а не мутра, комунист, костомолец или царедворец. Смело напред момче, мафиотите вият на умряло, защото пробойните в хазната постепенно се затварят. Най-важно е обаче да се приключи с каскета и шайката около него. Те са на пряко подчинение на Пеевски и Безкнижния и докато не си отидат промяна няма да има.
301
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сгафихме с този кирчо, бе. Такъв оли..френ не сме имали досега в нашата история. Е, ще духаме супата, друго не ни остана.
300
0
 
22
 
! Отговори
Един преди 2 години
В топ 5 в Европа сме по скъп ток. Вижте в интернет, в Гугъл, има информация в реално време. Богатите държави в Северна и Западна Европа са с по ниски цени
299
0
 
25
 
! Отговори
ПИТАНЕ: преди 2 години
В БЮДЖЕТ-2022.......ПРЕДВИДЕНО ЛИ Е ДА ИМА ТОК, ГАЗ, ХЛЯБ И ВОДА....??........ .ФАЛШИВИ,ИНФЛАЦИОННИ ПАРИ-НЕ МИ ТРЯБВАТ....ФАЛШИВИ ХОРА - НЕ МИ ТРЯБВАТ..
298
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правим панаири и шоу да разследваш решения взети по преценки от шеф на фирма е малко глупаво... Тези филми сме ги гледали при ранния Борисов резултата бе едно голямо нищо и платени големи обезщетения от данъкоплатците заради съдебни дела от засегнатите от европейски съдилища...
297
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевелите се изкореняват само с Roundup! Може да е отровно, обаче е ефективно! И друго няма! ГЕРБ трябва да се оплеви!
296
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и борисовчетата трябва да бъдат изчегъртани до корен. Държавата е прогнила от корупция, затова се вдигнаха и цените на тока за бизнеса. 12 години кражби и шкафчета със злато
295
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове смятайте преди малко гледах по Ал Джазира казаха че в Черна Гора са решили да увеличат минималната заплата от 250 евро на 450 евро!!! На 900 български лева, другари бизнесмени! И никой не реве! А вие ревете че 710 лева минимална заплата, тоест 355 евро били много!!!??? Не ви ли е срам бе, експлоататори???!!!
294
16
 
3
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
Всички в затвора! Всички цъ под строй! Ще ги редим по 20 броя на килия, само за бате Бойко Борисов съм запазил ВИП - единична с южно изложение - през решетките се вижда Витоша! За другите - задния двор, където се разхождат!
293
28
 
4
 
! Отговори
до 333 преди 2 години
Ти не разбра ли че мафията ГЕРБ и Бойко Борисов ни заложиха този капан?! Затова се налага уволнение на всички директори от Булгаргаз - купуват скъп руски газ, вместо евтиния азерски! Лошото е че никой не пита тебе и мене за това!
292
24
 
5
 
! Отговори
За 1 приятел питам преди 2 години
Троловете на ГЕРБ-ДПС и тези на ДС едно и също ли са?Щото тук гъмжи от деца, на които са им взели не само десерта , ами и основното.Май, май България е на път да тръгне най-накрая към устойчиво развитие. Само на един въпрос все още не мога да си отговоря. Кой ще вкара престъпниците довели до национална катастрофа и геноцид нацията ни през последните 12-15г ?
291
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах... Кой ти верва вече ве?
290
6
 
28
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ.. преди 2 години
ТОЙ Е ВИНОВНИКЪТ ЗА ЧЕТВЪРТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА..... О С Т А В К А..!!
289
2
 
26
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 2 години
САМО СЪС ЗАЕМИ ДА ОПРАВЯМЕ НЕЩАТА. ТРЯБВА И АКЪЛ, ПРОМИСЪЛ, КОМБИНАТИВНОСТ, НО НЕ КАТО НА ОСТАП БЕНДЕР! !!! ЧЕГЪРТАМЕ...ДЪНОТО!!
288
6
 
30
 
! Отговори
Фарсът, преди 2 години
...наречен Киро е простъ римейк на Орешарски 1. По- красив, ама мноооого по- некадърен, за жалост балонът се спука бързо!!
287
5
 
24
 
! Отговори
Бррр преди 2 години
НАЦИОНАЛНА СТАЧКА НА 3 МАРТ. НОЖЪТ ОПРЯ В КОКАЛА!
286
14
 
3
 
! Отговори
Пророк преди 2 години
Някой ще падне. Ама няма да е Радев.