Мораториумът може да падне още февруари, няма да има скок в цената на тока

Зам.-министър Данаилов: Интерконекторът с Гърция ще бъде готов в срок до юни
2 фев 2022 22:50, Анисия Иванова
61

"Общините като всички небитови потребите ще получат компенсация за скъпия ток, която за декември месец ще бъде около 130 лв./MWh, а за януари - около 143 лв. При добро планиране на разходите още през септември те можеха да поискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 г. Те поискаха 100 млн. лв. и толкова им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха добро финансово планиране на разходите, които им предстоят", заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

Активни разследвания се провеждат в "Булгаргаз" и КЕВР заради високите цени на топлото. Вътрешният министър обяви, че скоро ще има повдигнати обвинения, като намекна, че такова може да има срещу бившия шеф на "Булгаргаз". Междувременно държавата обяви компенсациите да общините за високите сметки.

Той предупреди, че ако помощите и компенсациите са за всички общини, може да последват финансови санкции от ЕС за България.

Още по темата

Заместник-енергийният министър потвърди позицията на премиера, че цената на газа е можела да бъде по-ниска и да не се стигне до криза със сметките за ток.

"Цената на газа можеше да бъде по-ниска. Можеше да има минимално увеличение до 10% през януари. Текат проверки дали е било възможно увеличението от 30% да не се случи и намалението от 18% да бъде по-голямо", подчерта Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Ще се проверява също как "Булгаргаз" е разпределило 7-8 млн. лв. към българския бизнес.

"Много е важно да се установи как се е случило това от страна на държавното дружество. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които "Булгаргаз" е прилагало през годините. Да се установи защо доброволно дружеството се е отказало от определени количества азерски газ. Ръководството на "Булгаргаз" не е положило всички усилия за по-големи доставки", убеден е зам.-министърът на енергетиката.

Министър Александър Николов ще посети Баку, където основна тема на разговорите ще бъдат доставките на газ и възможностите за продължаване на договора след юни месец.

По информацията, с която разполага Министерството на енергетиката, износът на газ за Румъния не е бил толкова малък. Това също е обект на проверка. Данаилов коментира и обвиненията, че държавата се опитва да докара нови доставчици.

"Едно от големите обвинения срещу България е, че няма диверсификация на доставките на природния газ. Ние трябва да изградим газовата връзка с Гърция и Сърбия. Трябва интерконекторните връзки да бъдат завършени в най-кратки срокове. Когато имаш един доставчик или един клиент, само имаш проблеми", подчерта Пламен Данаилов.

Той подложи на критики и договора, който "Булгаргаз" е преподписал с "Газпром експорт".

"Формулата, която е сменена с него, е довела до това "Булгаргаз" да плати 500 млн. лв. повече, в сравнение със старата формула. Смяната на формулата е довела до това увеличение на плащането. Предстоят преговори   с "Газпром", който е основен доставчик на природен газ за България. Преговорите няма да са лесни. Това ни връща към въпроса, че ако имаме няколко доставчика, това дава повече възможности в преговорния процес, при един - не можеш много да се пазариш", отбеляза зам.-енергийният министър.

Той уточни, че интерконекторът с Гърция ще ни даде такива възможности.

"Няма основания да считаме, че няма да се спази срока за довършване през юни месец 2022 г. Провежда се ежеседмичен анализ за напредъка в изграждането", заяви Данаилов.

И уточни, че има вариант мораториумът върху цената на топлото да отпадне още до края на февруари.

"Предполагам, че мораториумът ще отпадне преди края на март. Той изигра своята роля да задържи голямото напрежение в сектор "Енергетика". Възможно е това да се случи и до края на февруари. Не се очаква скок в цената на тока след падането на мораториума. Ако има корекция, тя ще е много минимална. При всички положения ще бъде едноцифрена, ако я има въобще", каза още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек има вид на сериен убиец!
46
0
 
2
 
! Отговори
Кой подписа с Газпро преди 2 години
Кой подписа последния договор с Газпром? Да се провери и да се осъди възможно най-скоро с конфискация. Сигурен съм, че дори да му конфискуват 500 милиона да си покрием загубите - ще му останат още парички.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наследството след 12 г. гроб , си личи - мизерия и пълни с пачки чекмеджета
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЧНЕ ЛИ НЯКОЙ ДА СЕ ОПРАВДАВА С ЕС, ЗНАЧИ РАБОТАТА СМЪРДИ! МИ ОТИВАЙ ПРЕГОВАРЯЙ В ЕС ЗА НИСКИ ЦЕНИ! ТВА ТИ Е РАБОТАТА! АКО НЕ ЩЕШ - ВЪН! НЕ Е ТОЛКОЗ СТРАШЕН ЕС! ТИЯ *** НАСТРОЙВАТ НАРОДА СРЕЩУ ЕС ПО ЗАПОВЕД НА ПУТИН!
43
1
 
5
 
! Отговори
ОПАААААА преди 2 години
В деня на падане на мораториу и правителството да се готви !
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовХРИСТО ИВАНОВ ЛЪЖЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН И ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ДОЖИВОТ ЗА ТОВА!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХРИСТО ИВАНОВ И ДБ СЪЗДАВАТ УСЕЩАНЕТО ЗА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА. ВЪПРОС: А КАКВА Е РЕАЛНАТА ЦЕЛ НА ПРОМЯНАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА?
40
0
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
За миналия декември сметката ми за ток беше 650 лв., сега е 1 000. Но няма да има увеличение.
39
1
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Бай Тошо така действаше, обяви увеличение 10 %, подле го намали на 9 5 и бие тъпан колко е велик. Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. А ква е ПРОМЯНАТА? Щото провалът и сгромолясването също са промяна. Някой повярва, че самодейците ще променят към хубаво, въпреки декларациите, че само могат да чегъртат. Еми честита "победа" на най-фалшифицираните избори в новата история, ама предизборната кампания отдавна свърши. И са кво?
38
1
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ИМА СКОК В ЦЕНИТЕ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО! И СКОК В КОРУПЦИЯТА НА ПП.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради синчето на тоя леш пер ли цяха вдигнати по тревога всички служби?
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде ги намират такива визуално-ментални образи?
35
0
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"Това ни връща към въпроса, че ако имаме няколко доставчика," - ама и сиганката казаал: както имаме брашно, ако имахме сиренце, от комшиите ще вземем масълце, и каква баница ще направя!!! Това са ни управляващите, лъжат крадат като ***.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям специалист е този на снимката,няма що
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя господин да каже как жена му си купи дипломи от су и от пловдивския университет и кой и писа дипломните работи.
32
1
 
5
 
! Отговори
Скиоро преди 2 години
Да,бе.Вервам ти.
31
0
 
3
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 години
Свободни цени на монополистичен пазар. Това е с тока. Има няколко алчни калинки там, на които партията е "дала" да си определят цените сами. Колкото ви кажат толкова ще платите, защото там конкуренция няма.
30
0
 
14
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Безогледни лъжци! Лъжеха, лъжат и пак ще лъжат без да им мигнат очите!
29
3
 
8
 
! Отговори
Холокост в България преди 2 години
В България се изтезават и Екзекутират хора чрез Електромагнитни вълни, вижте STOP GENOCIDE TI
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изнасяйте от американските тецове, не от АЕЦ.