Плащат пенсиите с 60 лв. добавка и изравнителни доплащания

Справка може да се получи с ПИК или в пощите
Обновена: 7 фев 2022 10:22 | 7 фев 2022 10:18, Елка Василева
30
Плащат пенсиите с 60 лв. добавка и изравнителни доплащания
Снимка: архив, БГНЕС

Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и COVID добавката от 60 лева и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко спрямо декември заради намалената наполовина COVID добавка.

В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни от декември, то отчита направеното преизчисление с по-високия коефициент за годините стаж.

Пред БНТ Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ, даде пример какво получават днес възрастните хора като плащания от НОИ за месец февруари.

„Ако примерно пенсията преди преизчисляването на 25 декември е била 520 лв., при преизчисляването тя е станала 568 лв., т.е. повишила е с 48 лв. Но има 12 лв. разлика до 60-те лева, с които е намалена COVID добавката. Тези 12 лв. разлика за януари и 12 лв. разлика за февруари  ще бъдат изплатени сега с февруарската пенсия“.

От Националния осигурителен институт (НОИ) напомниха, че към пенсиите за януари е била изплатена и разликата от преизчисляването за 7-те дни от декември, но тя не е в размера на преизчислената пенсия.

На сайта на НОИ от днес ще е достъпна с ПИК електронна справка, която да ориентира хората за направените плащания. В графата „Забележки“ това ще бъде отразено.

„Разликата между новия преизчислен размер на пенсията и стария размер на пенсията, която се отнася за последните 7 дни на месец декември, не се взема предвид при изчисляването на разликата от декемврийската спрямо януарската сума от пенсии и COVID добавка“, обясни Любомира Язаджиева.

Хората, които получават парите от пощенски клон, ще получат справката под формата на служебна бележка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 2 години
ВЗЕХА ОТ ЕДНИ И ДАДОХА НА ДРУГИ!!!
24
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абе много интересно нещо. Преди малко по новините дадоха един възрастен човек и го питат за увеличението и той измрънка нещо от рода на: Ами има нещо, ама колко е точно не знам. Абее аланкоолу, когато бяха по-малко ги знаете до стотинка колко е, а сега не знаете колко повече сте взели!!!Само възпитанието ми не ми позволява да ви благословя както си трябва!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсията ми се увеличи, но я хваща тавана. През ноември 2021 беше 1440 лева, сега е 1500 лева, а от юли 2022 трябва да е над 2100 лева, но ще си остане на тавана от 1500 лева. Добавката не е пенсия и е ясно, че е нещо временно и ще отпадне. Големият въпрос е защо размера на пенсията не отразява единствено годините стаж и размера на осигурителните вноски, а се влияе от годината и месеца на пенсиониране, както и от минималния и максималния праг?!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтеглих си от сайта на НОИ справката и там пише: Обща Сума за м. декември 2021 - 676 лв., Обща сума за м. януари 2022 - 653 лв. Заключение на НОИ: Няма разлика за изплащане!
21
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Най после две умни мнения 17 и 18 БРАВО
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При мен разликата между януарската и декемврийската пенсия, не беше изплатена сега във Февруарската пенсия. Лъжци и измамници са тия от НОИ!
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъоакът не гледа дали му е добре, гледа на вуте да му е зле. Защо били дали нещо отгоре на бедните! Ми стани беден и ти бе, да ти дадат и на тебе, г ан ю ненаял се.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една бг пенсия не трябва да е под прага на бедността. Това е задача над задачите на социалните политики, ако някой желае промяна.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бъркотията" стана,защото минималните пенсии бяха увеличени най-много и почти се изравниха със средните.Тези,които имат повече стаж,се дразнят.А таванът не е паднал.Така,че,няма значение кой колко се е осигурявал.На бевните не трябваше да се вдигат пенсиите от нои,а да се плащат обезщетения под друга форма.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква бъркотия.Вземете си пик от нои и следете какво става.Просто добавката 120 лв вече е 60 лв,а през юли ще има актуализация на пенсиите с 6.1%.Какво сложно има?!!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво плащат, но на мен са ми намалили 15 лева пенсията, а на жена ми 25 лева спрямо януари 2022 и са изравнили пенсиите ни с декември 2021. А жена ми е с 42 години стаж. Това ли ви бяха справедливите преизчисления спрямо стажа? И защо изобщо се правиха тези преизчисления? Промяната ни удари от всякъде.
14
4
 
8
 
! Отговори
Всичко почна преди 2 години
от комунистите. Когато родителите се пенсионираха 1989-1990 управляващите тогава установиха, че няма пенсионен фонд във фонда парите бяха =0. Бесепето се оправдаха с това , че били строени Кремиковци, Девня, Червена могила -Радомир. Мегаломански безсмислени проекти на червените кхмери.В нормалните държави пенсионния фонд не се пипа от никого и натрупаните средства се предават от поколение на поколение.
13
2
 
8
 
! Отговори
интересното е преди 2 години
че в Указ 241 от 2021 е публикувано и узаконено решението на НС за увеличение на пенсиите. В него в параграф 7е, т.2 е дадено : че пенсиите се преизчисляват и индексират съобразно нормативната уредба. Тази същата включва и увеличението от 2017-2019, което е включено със закона за бюджета на съответната година, което си е също нормативна база! Още повече, че за тези години се говори за индексация. Това правителство гледа законите като врата у поле
12
1
 
14
 
! Отговори
Аман преди 2 години
НОИ да изпратят по пощите на всички разпореждането, който няма пик за НОИ , нищо не може да разбере, пълно мазало и каша е за пореден път с тия пенсии
11
1
 
9
 
! Отговори
До Гост преди 2 години
И на баща ми също, това е защото тези 30 лв са и били добавка за седемте дни на декември, които е взела януари , на баща ми са с 15 лв по малко преведени февруари, отколкото януари
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава бъркотия,*** за декември,та за януари ,че взимат,че дават,че добавят,няма по голяма измама от това,никой да не може да разбере какво ,защо и колко взема!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо всеки месец едно рутинно задължение на държавата, а именно изплащането на пенсиите се поднася на българският Народ като събитие сякаш е "Мана небесна"? Това показва, че държавата ни си е още в Живково време - държавата ви дава !!!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионер съм от 10г. и тогава съотношението между мин. и моята пенсия беше 5,33 пъти.Сега и при положение,че работя и си плащам осигуровките,съотношението намаля до 3,65. Излиза,че тези,внасяли най-ниски осигуровки,работили през куп-за грош,какво да е и къде да е,са най-облагодетелствани за сметка на останалите.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен1Как така нищо, поне тромбози няма ли да получат?
6
2
 
26
 
! Отговори
Гост преди 2 години
На майка ми пенсията за м. февруари е с 30 лева по-ниска от пенсията за месец януари 2022.На горещите телефонни линии на НОИ никой не отговаря!!!Има ли и други такива случаи?

Спонсорирани публикации