Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав

Президентът заяви, че очаква коалицията да застане зад Петков
Обновена: 9 фев 2022 10:39 | 9 фев 2022 10:34, Веселина Йорданова
333
Радев: Песимист съм, че ВСС може да вземе рационално решение в този състав
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е песимист, че ВСС може да вземе "рационално решение" по искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Удовлетворен съм от факта, че на практика КС и то решително потвърди внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане като недопустимо.

Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морални и в професионални качества. Песимист съм в този състав ВСС да вземе рационално решение", коментира той пред журналисти.

Президентът каза, че е рано да се дава оценка на правителството, което работи в изключително трудна ситуация.

Каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж, това ще отнеме време, процесът е труден, грешките и разочарованията са неизбежни. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно при вземането на решения, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни действия, каза той. Президентът каза, че очаква това и по случая с "Булгаргаз", както и информация от ДАНС.

Очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, коментира Радев за разпита, на който трябва да се яви премиерът Кирил Петков.

Президентът припомни, че при връчването на проучвателния мандат на Петков много ясно заявил, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.

Според него точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване, заяви Радев.

По отношение на т.нар. "златните паспорти" той посочи, че това е порочна практика, която трябва да се преустанови. От страна на Президентството целият процес е абсолютно прозрачен, каза той и допълни, че вицепрезидентът Илияна Йотова, която подписва тези решения, инициира допълнителни обратни проверки на постъпващите документи.

Според президента много по-лесно българите в историческите общности зад граница трябва да получават гражданство със законови промени, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции.

Радев е категоричен, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите народи в Конституцията на РСМ преди да отворим вратата за начало на преговорите. Нагледахме се на декларации, обещания, договори и какво ли не, трябва да има ясни гаранции, подчерта държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей fatмак дори да смените един гешев с друг това вече никой не го интересува. Интересува ни какво става с цената на тока, заради която скочиха цените на всичко. Вече се разиграват залози след колко точно време ще ви изметем заедно с харвардския циркаджия след като вдигнете цената на тока и за бита. Всички ЕС и Сорос поdлoги трябва да бъдат съдени по законите на Крум. Гледай само да не те импийчозаме по български, че ще станеш по спешност имигрант и ти.
38
1
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
На щатните драскачи все трябва да им се обяснява , че този ВСС е избран с правила и закони, които са писани от Ристьо Иванов! Но изглежда ,че Прокопито, Черепа, Маджо , Цветан Василев и техните послушници трябвало да си назначат ВСС, останалото сигурно е било от ..."ГЕРБ"! Болшевишка му работа...
37
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета почти няма полезен ход - трябва да се бори за ПАТ.Ако му е останала някаква умствена дейност в обръсната шамандура ще свидетелства и съдейства на разследването, за да оттърве кауша и ефективна присъда.
36
1
 
19
 
! Отговори
сигурен съм преди 2 години
че ти не ставаш за президент. Щом народът гласува за чал гаджии и за теб, явно материалът ни не е добър. Доброто е че твоите агресивни мераци няма да се сбъднат.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, обикновен българин знае кой ,кой е 32години.Само прокуратурата не ги знае. Уморени сме вече. Не е ден, не е два. Как живеете и гледате децата в очите си?
34
2
 
22
 
! Отговори
чоко преди 2 години
Гешев яко ги е настъпил,щом реват на умряло.Дано ВСС устискат пред натиска на льотчика и олигарсите.На някой все още да не му е ясно кого представлява и обслужва Радев.А народа му вярваше на красивите обещания.
33
8
 
35
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Значи затова назначи Янаки в КС за да свалиш Гешев Защото започна разследване за теб и твоите милионери около теб И как се нарича това действие Назначи служебните превратаджии на тресе ни Кокори Киро Лена Специ 12 клозета насила въведе посред нощ на разпети петък венецуелските машини репресират се мирни българи в мирно време и спечели с ниска избирателна активност ТОВА как се нарича за да си осигури ш още 5 год луксозен живот
32
6
 
17
 
! Отговори
№ 28 преди 2 години
Ей не обиждайте нашия фараон Радев...той е президент-слънце ! Абе къде е Батко ?
31
3
 
26
 
! Отговори
гого преди 2 години
Според Радев радионално решение е решение което е продиктувал той.Радев що не вземе да си тури една корона и да се обяви за цар самодържец, та да се свършват мъките. И да вземе да смени Кирчо-вците и Кокорчовците с други
30
2
 
15
 
! Отговори
Мътна и кървава преди 2 години
Г-н Радев вие лично подписахте указ Гешев да стане Главен Прокурор на Република България!
29
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много платени гербери в този форум.Пишат коментари в подкрепа на мафията срещу стотинки.
28
6
 
21
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛЕН преди 2 години
не мога да повярвам, че след 30+ години още действа тодор живковската Конституция, премиерът да плаши с арести и разстрел... нали бяха на стената в НДК за помен на изитите след 9 септември 1944
27
1
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Да каже Черепът, че е направил Радев "Фигурант",а Радев да му се отблагодарява ,като демонстрира че имал повече "доверие" в него, трябва да говори на някои, кой е мафията, и кой е купен от мафията! А послушният Яначко е срам за Съдебната система, нищо че за тази низост Радев го награди със пост!
26
17
 
6
 
! Отговори
Масони ли са незнам преди 2 години
Защо въобще Румен Радев подписа указ за встъпване на длъжност на отявлен престъпник като Иван Гешев!? Този поръчва гонения срещу неудобни бе хора, какъв прокурор е този!
25
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм песимист господин Президент, тези са от същата Бойковска мафия !!
24
8
 
39
 
! Отговори
България преди 2 години
Наглостта на радев няма край и вече се не трай!!! Изпълнителната и президентската власт искат да занулят независимата съдебна власт! Комунизъм в действие. Предстои фалит на държавата. Спасявайте се!
23
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА на предателите Радев и Петков!
22
7
 
35
 
! Отговори
От тук преди 2 години
Някой да обясни на Президента и на Премиера, че има разделение на властите и те НЕ могат да очакват другите власти да действат според техните очаквания и лични желания. Рационално не е решението на ВСС ,което удовлетворява желанието на когото и да е, а това, което е според закона
21
26
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Да, проблемът е Гешев и този ВСС.Защото са назбачени от мафията.Сега доволен ли си?
20
9
 
30
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Я влизай под полата на Деса и не се напъвай да ръководиш Просто Киро...видя се каква я забърка !