Ще сме първите в ЕС с колективен имунитет чрез преболедуване

Д-р Койчев: Болници наливат пари за ток, вместо за пациентите
14 фев 2022 22:01, Александър Попов
67

"Ние сме първата страна в ЕС, която ще добие колективен имунитет чрез преболедуване, а не чрез ваксинация. Хората се успокоиха. Новините за нови лекарства им подействаха също успокояващо. Един от главните проблеми беше лошата комуникация. След първата вълна нещата доста се размиха. Конспиративните теории избуяха", заяви председателят на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Медикът заяви, че тези 2 години в условията на пандемия са преподали много горчиви уроци на здравеопазването.

Според него една от причините за  високата смъртност от Ковид-19 у нас е неглижирането на здравето. Болни търсели късно медицинска помощ.

Д-р Койчев подчерта, че парите за здравеопазване никога не може да бъдат достатъчни.

"Произволното увеличаване, без да има сериозен експертен разговор за бъдещето на здравната система, няма да доведе до очакваните резултати. Дошло е времето за остойностяване на медицинския труд. Има сериозна криза за медицински сестри, липсата е на почти катастрофално ниво. Масово педиатри също са в пенсионна възраст. Има тежки дисбаланси в здравеопазването, които трябва да се преодолеят, иначе следва колапс", подчерта медикът.

"Заради доброто управление на общинските лечебни заведения, сметките за ток ще бъдат платени без проблеми. Но тези пари можеха да отидат за ремонти, за закупуване на нова апаратура", допълни още докторът.

Той съобщи, че в две ДКЦ-та ще бъдат разположени фотоволтаици, които да облекчат сметките за ток. Такива са предвидени и за някои болници.

"Генерализирането на проблема не води до намиране на решения. Общинските болници са добре управлявани, с голяма помощ от Столичната община. Готови сме за по-голямо поскъпване на тока, но се хаби ресурс, който отива в плащане на битови сметки, вместо в грижа за здравето", подчерта д-р Койчев.

Според него много болници в София не са били готови да възобновят плановите операции за толкова кратко време след заповедта на Министерството на здравеопазването. Но това ще бъде направено, където е възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Антон Койчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Момчил Иванов- Ако бяхте прочели поне малко научна литература, щяхте да знаете, че колетивен имунитет при респираторни вируси, се прави само и единствено чрез натурално изграден имунитет. А ако дори следите данните от други държави само, дори и при 100% 'ваксинирани' колективен имунитет не се създава, а само се забавя истинския колективен имунитет. Особено с локдауните.
53
39
 
10
 
! Отговори
Момчил Иванов преди 2 години
Не мога да повярвам, че продължават мангъроподобни "индивиди" да се изразяват, без капка разум, направо съм възмутен! Първи с колективен имунитет - осъзнава ли какво говори изобщо?Толкова хора умират ежедневно - как би коментирал Този, починалите над 180 човека/24 часа, просто е недопустимо в тази национална катастрофа, някой да простее така! Ковид инфекцията вече потретва дори - няма надежден имунитет срещу нея и винаги не знаеш как ще я изкараш! Ваксинирайте се, за да имате шанс да оцелеете!
52
8
 
3
 
! Отговори
do 55 преди 2 години
По-добре от "страхливия запад", че загубихме 1% от населението на страната непредвидено? Да си заглеждал(а) какъв е съответният процент в "страхливите" страни?
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпи съотечественици аз преболедувах тази чума,обаче не съм компетентен за ваксината дали осигурява имунитет.
50
9
 
27
 
! Отговори
Отличник преди 2 години
Веднъж да сме първи и ние. Поне в ЕС. Без да искаме се справяме по-добре със ситуаията от страхливия запад.
49
2
 
20
 
! Отговори
Плачиент преди 2 години
Краде се и няма никаква отговорност.Да не се наливат повече пари в система,която обогатява отбрани ***!Въвеждане на пръстовите отпечатъци и проследяване историята на заболяванията,защото за едно и също заболяване на един и същи пациент се точат пари от няколко болници.Когато здравната система не е в състояние да върне здрав данъкоплатеца,то тя трябва да се разбие и сформира отначало,като се разследват злоупотребите и последват ефективни присъди.Това са наши пари и трябва да си ги вземем
48
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирането на не-рискови хора не им носи почти нищо, защото ваксината явно не влияе на разпространеието.------------Приятел на 49г без заболявания почина от Ковид. Кой може да каже кой е рисков и кой не е? И какъв акъл може да имаш, за да си въобразиш, че можеш да стигнеш до по-правилно решение сравнено с решения на правителства, които се ползват от съветите на най-мощните и успешни университети и компании в света?
47
22
 
5
 
! Отговори
Пиле преди 2 години
При западняците умират по-малко пенсионери, защото там пенсионерите са ваксинирани. Ваксинирането на не-рискови хора не им носи почти нищо, защото ваксината явно не влияе на разпространеието. Та ще видим след 2-3 години кой е с по-траен имунитет. Пилците се броят наесен.
46
2
 
17
 
! Отговори
В. преди 2 години
И аз това си мисля като колегата по-долу. На Сейшелите - пълно с наши лекари от щабове, от фармафирми, от институти, от "първа линия".... Няма толкова самолети да ги извозят. Сега им е паднало.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя който трябваше да ги пазиме измряха.
44
15
 
72
 
! Отговори
Най-после преди 2 години
Ето, това твърдеше и д-р Мангъров и то си е просто логично. Въпреки, че ако питаш отговорните фактори ще казват, че с рестрикциите са спасили системата и така са умрели по-малко. Натискът за ваксините си беше просто схема за едни милиарди. Вирусът повали тези, които поради генните си специфики са били безсилни пред него. Въпреки съмненията елитът бута света към т.н зануляване. Да махат тъпите си мерки, че народите ще ги пометат. Всяка измама рано или късно се разкрива и се слага край на ада.
43
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
планът е "халифакс", да се отърват от възрасните и старите хора!
42
6
 
29
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 2 години
Фотоволтаиците безплатно ли ще бъдат разположени? Само питам.
41
8
 
57
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Българи и Румънци доказаха, че може да се мине през ковидъ и без ГМО ваксини.Омикрон ваксината си свърши естествената работа!
40
11
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болни търсели късно медицинска помощ. Ами мутафчийски още в началото каза :първо най _важно правило - като усетите симптоми в никакъв случай не отивайте на лекар.
39
5
 
59
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Разнбира се,че парите в здравеопазването не са разпределени правилно!КАК ВИ СЕ СТРУВА СУМАТА ОТ НАД 1 МЛН. ЗА ГОДИШНА ЗАПЛАТА НА ЕДИН ЛЕКАР И ТО НЕ В СОФИЯ?ТАКА Е ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА!Болниците са законово средство за създаване на милионери и това не би било нередно ,ако всичко друго в системата е наред,но не е!При недостиг на всичко в болниците се дават стотици милиони за раздути заплати!Лесно може да се провери в нета кой доктор колко получава и как "живурка" болницата, в която работи!
38
7
 
29
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Вече не поднавам човек, който да не е минал през вируса. Лошото е че новия вариант Омикрон се лепи и на преболедувалите.
37
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно парите за компенсации свършиха или ппосто ще ги заврат нясъде другаде
36
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По три пъти я карат инфекцията някои хора. Какъв имунитет.
35
5
 
36
 
! Отговори
Ще преди 2 години
Такива като тоя доказаха, колко е страшен коронавируса, а сега дойде икономическата криза. И сега к'во?