Ресторантьорите искат среща с Румен Радев

Браншът отбелязва 80% спад на оборота
21 фев 2022 14:18, Нели Христова
54
Ресторантьорите искат среща с Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията (СЗБ) търсят съдействие за спасяването на сектор ресторантьорство и развлекателна индустрия. Това става ясно от отвореното им писмо до президента Румен Радев. Писмото е подписано от председателя на СЗБ Емил Коларов и председателя на БАЗ Ричард Алибегов.

"Обръщаме се към Вас с молба за среща, на която да Ви запознаем с множеството проблеми, с които се сблъсква сектор ресторантьорство и развлекателната индустрия през последните повече от 2 години. Вярваме, че ще откликнете на молбата ни, а в следващите редове все пак ще Ви представим в резюме трудностите, през които преминаваме“, пишат ресторантьорите до държавния глава.

Те считат за безспорен факта, че секторите хотелиерство, ресторантьорство и нощните заведения са най-сериозно засегнати от пандемията с COVID-19 и въведените ограничителни мерки за борба с нея.

БАЗ и СЗБ посочват, че браншът им е претърпял огромни загуби, които са достигнали до 80% намаление на оборотите, след въвеждането на „зелените сертификати“ само за тесен кръг от дейности, както и че над 35% от служителите им са напуснали сктора и са се ориентираха към работа в браншове, които не са толкова рискови и не са на „първа линия“ при въвеждането на каквито и да е мерки.

"Към момента нашият сектор на практика не може да се възползва от никакви държавни мерки за подкрепа. Старите такива бяха видоизменени така, че ние да не можем да кандидатстваме по тях. Мярката 60/40, например, е неизползваема, защото 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., на практика означават фалит. И то в условията на чудовищна инфлация и повишаване на цените на ВСИЧКО.

Реално най-засегнатият бизнес можеше да се възползва от тази мярка само след въвеждането на "зеления сертификат", когато оборотите спаднаха с около 80%. Но ние от 2 години работим в условия на рестрикции или сме напълно затворени без да получаваме адекватна държавна подкрепа. Спадът с до 80% от оборота логично доведе до нова серия от фалити. В момента вечерният час не е отпаднал за голяма част от България, а всички продължаваме да работим и с 50% от капацитета си. Т.нар. нови мерки са под формата на кредити и то при условия, които не се различават от тези на търговските банки, а на моменти са дори по-лоши от тях. Отделен въпрос е, че търговските банки все по-рядко ни отпускат кредити, защото са наясно със заплахата от фалит, пред която всички сме поставени. Сметките за ток се повишиха няколко пъти, но рекламираната от държавата подкрепа или закъснява, или не идва, а когато дойде, реалното й изражение не ни позволява дори да се доближим до сумите, които плащахме за съответните месеци на предходната година.

В тази тежка ситуация се стигна до абсурда Националната агенция за приходите да изисква възстановяване на получени до момента суми за подкрепа, и то раздадени по критерии, направени от самата нея. Ние сме съгласни, че ако някой е злоупотребил с получените средства, трябва да ги върне, но сме категорични, че в масовия случай това не е така. Но да се връщаме към създаването на критериите, да ги тълкуваме наново, след като фирмите вече са одобрени, както и да попадаме в междуинституционална бумащина, не считаме за редно. Както не считаме за редно да се пълни бюджетът с раздадените вече средства. На всичко отгоре стартира разширение на „зелена“ и „синя“ зона в София, което също удари сериозно заведенията, които се намират на територията на районите, където това се случва", пишат от заведенията.

"Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди загубиха бизнеса си и работните си места. Необходими са незабавни действия за минимизиране на щетите и спасението на бранша. Във връзка с гореизложеното, молим за съдействие в комуникацията ни с правителството и отговорните институции, от които зависи решаването на множеството проблеми. Вярваме, че ще се отзовете на молбата ни за среща и се надяваме да успеете да ни помогнете да постигнем реални резултати за спасяването на важен отрасъл от българската икономика, какъвто е нашият бранш", се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Стотинка не им давам преди 2 години
на алчниците измамници. Достават ми храна на адреса от добър ресторант. Там няма оплаквания - има работа колкото си искат и още толкова отгоре.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да ви помогне, като ви води за ушите сутрин, обед и вечер клиенти ли ?
25
1
 
14
 
! Отговори
байо преди 2 години
карате джипове за по 100 хиляди, а наглеете за помощи!че нямате срам е ясно! гадно, мръсно племе!
24
0
 
26
 
! Отговори
хм преди 2 години
И с какво още да ви помогне държавата? ДДС ви намалиха, 2 години държавата ви плаща осигуровките, грантове ви платиха, тока ви плащат. Какво още да ви дадат? Бизнесът се променя. Много сте явно на клона при настоящата конюнктура. Преди 20-30 години като закриха десетки заводи у нас с по 2-5-10 хил.души работници, някой да не се трогна - Химко Враца; ДЗУ Ст.Загора; Полимери Девня; Плама Плевен; Агробиохим и т.н. Който издържи издържи, другите да сменят попрището. Не сме длъжни да ги издържаме.
23
0
 
4
 
! Отговори
Влязал в Затвора-там преди 2 години
попаднал на ХОРА, излязал-на всяка цена става ресторантьор. На заплата разчитат наивните, много са, бай Тарикат е все още с пълен джоб.
22
0
 
5
 
! Отговори
Това Виц ли е?! преди 2 години
"Фалитите в туризма са ежедневни и хиляди загубиха бизнеса си и работните си места." Да бяха казали ежемесечни, повече щеше да им повярват.
21
0
 
8
 
! Отговори
3aкривай преди 2 години
За две години не yмpяхмe без заведения, ресторанти и кръчми.Да бяха най ощететени от безумните мерки на герб, после на сл кабинет, после на ПП.Но пък 30 години лaпaха, мамиха с касови бонове, фалшив алкохол, осигуровки безумни цени и какво ли не.
20
0
 
4
 
! Отговори
Трайте бе! преди 2 години
Скоро ще има бели нощи на Шмъркало бийч.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тая чудовищна инфлация която е на вратите на всички нас,как очаквате да оцелеете?Хората масово ограничават своите разходи,било за почивки,било за кръчми и ресторанти,било за излишни неналежащи покупки!Нито намаляването НА ДДС ви помогна,нито премахването на и без това не спазваният сертификат,нищо,просто времето е такова че голяма част от вашият бизнес ще отиде в небитието!
18
0
 
7
 
! Отговори
1-н преди 2 години
този стожер на икономиката- кръчмите- хахаха.....едно време така изчезнаха и видеотеките...и те бучаха известно време...сега някой спомня ли си ги?
17
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
никои не яде месо откакто показаха ирландското замразено преди 30 години а закренвиршите не сме консумирали от преди 89 г когато бяха от месо сега консумирамесемена и банани
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия вертепи в сивия сектор вече и неграмотната сгaн, работеща там. КОВИД кризата беше крах за едни, възможност за други. Всеки един бизнес или труд днес е печеливш и търсен, а утре- не. Който вложи в онлайн платформи за поръчки, вложи и дори спечели нови възможности от кризата. Няма да забравя как при първия локдаун няколко заведения на известни готвачи бяха толкова претоварени с поръчки за вкъщи, че се поръчваше за дни напред, защото не можеха да смогнат.
15
0
 
3
 
! Отговори
И да го молят, преди 2 години
и да му се кланят,нищо няма да стане.Ще прехвърли топката на отбора на харвардските тарикати.Те също няма да направят нищо,освен анализи и сложни куролации.Ние сме парламентарна,а не президентска република,а радев е сиренце върху качамака, но качамакът взема решенията.Апендиксите са рудиментарни органи,чието отстраняване не влияе върху функциите на организма,не могат да ги подобрят,но могат брутално да ги влошат.Е,това го гледаме вече близо година.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да си им вдигнат ДДС-то на 20%. По-добре за някоя стока от първа необходимост да се намали, но реално да се намали. Или за лекарства. Откъде накъде за ресторанти, а те с нищо не намалиха, а даже вдигат цените.
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резидента пък как го интересува народа... Те червените буржоа от БКП не се интересуват, че народът гладува.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня мазен Али какво пак иска? Да вземе да работи, а не само да мрънка.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият бранш сте вие на когото ДДС беше направено от 20 на 9 Процента и въпреки това вместо да намалите или поне да запазите своите цени вие ги направихте почти двойни,как очаквате да има място под слънцето за такива селски тарикати като вас?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямали персонал, ами Алибегов да пуска Сачева да спринтира с подноса между масите пък кой знае току виж и клиентите започнали да правят резервации.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега сертификатите ви виновни,то защото някъде се изискват сертификати за вход,проблемът са цените,многото на брой кръчми,липсата на качествен персонал и вирусът който подплаши клиентите!
8
2
 
17
 
! Отговори
Fia преди 2 години
Алирезабегов, ти си виновен. Ти се съгласи със зеления сертификат