Петков: Подготвяме се след заплахата на Путин, няма да пращаме войска

Подновяваме запасите от таблетки калиев йодид и системата за предупреждение
Обновена: 28 фев 2022 18:51 | 28 фев 2022 18:02, Веселина Йорданова
371

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков заяви, че правителството е взело решения днес за подготовка след ядрената заплаха от Русия.

Отпуснати са 4 100 000 лв. за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

"След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", коментира още премиерът. Той обаче призова да няма паника.

Той беше категоричен, че не сме поемали ангажимент за участие с въоръжение във военния конфликт в Украйна.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме готови! Ти се пази Киро!
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратих се от кривоустияДано скоро народа го испрати кьм родината му която очевидно не е бьлгария
25
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невероятен стратег е Кирето, Путин е в шах. Борим ядрено въоръжение с таблетки калиев йодид.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като я няма как да я пратиш.
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо ,като си такъв мераклия поведи сам легионите към Донбас.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17.. Няма да му разрешат.
21
2
 
58
 
! Отговори
Анонимев преди 2 години
Май нещо взе да се плашиш от "малката бензиностанция". Нали си много ербап, ама нещо взе да пълниш мощно гащите. И каква войска ще пращаш, като просто няма такава. Ти си срам, по- голям некадърник на този пост не е имало. Срамувам се от теб, и сигурно не съм единственият. *** на Байдън и всички натовски ***.
20
24
 
4
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
До Отвратен - но това да удариш жилищни сгради с комплекс Смерч и да направиш кървава баня за цивилни - това не те отвращава, нали русофилска гн'идо!
19
4
 
43
 
! Отговори
Просто Падение преди 2 години
Който е обиждал и заплашвал Путин, да му мисли. Бензиностанция с ракети била Русия, според този неграмотен некадърник.... Оставка!
18
1
 
40
 
! Отговори
Кирчо Кирчо... преди 2 години
Кирчо Кирчо много подскача много се удря в гърдите, а сега обърна палачинката....За какъв военен дълг си заприказвал ти които нямаш и 1 минута военна подготовка.Когато сме служили ти си се чудил от Гого да препишеш в Харвард...Ако трябва да бранят България ще го направя без да му мисля.Но ако трябва да бранят теб с радост ще оставя оръжието на земята.Жалко че се блъскаш в гърдите че имаш диплома.... Срам и позор...
17
2
 
36
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
НЕУТРАЛИТЕТ!
16
3
 
45
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Колегата 1 е прав психозата и паникате сред украинците е достигнала такива нива ,че вече се стреят едни други !Раздадоха оръжие на всяка *** и наркомани и пуснати затворници и сега повечето мародерстват и издевателстват над други украинци!
15
32
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Български доброволци ,заминаха още снощи. Младите хора за разлика от теб гледат на живота през различна призма. Те искат свободен свят, без диктатори ,да пътуват без проблеми и са готови да защитят тези идеали.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е кой не е ходил казарма грайндър звезда нЕма как да знае, че всички балистични ракети са винаги по всяко време в минутна готовност... И ние навремето бяхме така със ЗРВ, ама срЕзахме ракетите... Сега да купува йод и сирени...
13
2
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Кирчо,никой няма да отиде от България да подкрепи...бандеровците в Украйна.Така че си се...ориентирал правилно и войски не пращай. То и без това...нямаме.
12
1
 
40
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Продължаваме промяната?Хайде да видим вече промяната ,бре?Гласувахме за вас и си чакаме промяната.Борба с корупцията,справедлива съдебна система,достоен живот????Направете нещо реално за народа искаме евтина електроенергия от българска атомна електроцентрала.Искаме добро здравеопазване,хубави пътища в градовете,бъдеще за младите в България???Почвайте вече,че да видим промяната??
11
3
 
21
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Защо ни е нужен свят без Русия в него? Това са думи на Путин. Следващото което очакваме е взривена атомна бомба, вероятно някъде в Северно море между Дания и Великобритания!
10
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявете Неутралитет и махнете марионетното натовско правителство и войските на НАТО от България.
9
5
 
43
 
! Отговори
Чеченец преди 2 години
Кирчо брат. Стига лъга за хилядите жертви човек. Каква е целта ти. Поне отвори cnn. Казаха за 1 цивилна жертва. Има други вероятно. Но лъжете. Изхода е путин да дойде тук. Защото след 1 месец няма да искат да те дават по телевизията. Идва следвоенна криза. Незнам изобщо човек ли си ти какво си.
8
1
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Хитрец си ти Андрешко