Украинците можели да обстрелват руски атомни централи

Ударите по Запорожката АЕЦ са ядрен тероризъм, заяви Касчиев
76
Украинците можели да обстрелват руски атомни централи
Снимка: БГНЕС

„Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4 в Украйна“, коментира експертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев пред bTV, след като през нощта там избухна пожар.
Той обясни, че ако украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по руски атомни електроцентрали по границата.

Още по темата

Касчиев добави, че ако се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме икономически, но и АЕЦ „Козлодуй“ може да няма как да довърши запланиран ремонт, защото резервни части се доставят от Русия.

Според Касчиев има много сценарии, свързани с украинската електроцентрала.

„Представете си, ако се повредят електропроводите, които излизат от централата, ако са взривят, централата остава без захранвана, трябва да разчита на аварийни генератори, които не могат да работят дълго време, но има много сценарии и мерки не може да се предвидят“, каза експертът.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите.

Проф. Касчиев обясни, че тази атомна централа е много важна за Украйна, тъй като има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

„Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, ако я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва ядрена централа е тревожно, дали е шантаж, или действие на полевите командири, не може да се каже“, обясни той.

По думите му това се възприема като ядрен тероризъм.

„Това е втори подобен случай, първият е от войната в Югославия, между Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше заплахи“, каза още Касчиев.

Той обясни, че Зопорожката АЕЦ има защити, но не е необходимо да се повреди самият реактор, за да станат аварии от различен характер, включително и ядрена.

„Украинците имат възможност да отвърнат и да нанесат удари по руски централи, което дано не се случи“, заяви Касчиев.

„На около 100 км от границата с Украйна има руска централа с 4 реактора от типа на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при ако ако са пртиснати, може да атакуват“, добави той.

„Газта у нас има малко значение при производството на електроенергия, ако се стигне до това - ще бъдат засегнати големи промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно засегнати ще са големите консуматори“, обясни още експертът.

Последиците ще са икономически, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
1
 
! Отговори
mun4o преди 2 години
Една заблудена ракета и то от малките и пищите, че е обстрелвана... Нищо не е станало. При умишлен обстрел ще е съвсем различно.
57
3
 
13
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Само да посмеят, и тогава ще гледат на живо филма Хирошима и Нагасаки
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради аварията в Чернобил и бягството на Горбачов от отговорност за станалото, СССР стигна до разпад. Също по повод Чернобил, България беше изнудена да затвори реактора на АЕЦ "Козлодуй". Самата Украйна обаче не плати нито стотинка.
55
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, откъде го намерихте този червен до червата си професор. Украйна щяла да удря руски централи. Що за болен мозък може да каже подобна глупост. Основната сила на Украйна е поддръжката на западния свят и ако ударят руска АЕЦ ще загубят съюзниците си, които са основният коз на Украйна. Очевидно това няма да се случи. Но понеже този професор е червен *** путинист, говори глупости против Украйна.
54
1
 
1
 
! Отговори
Вътю Т.Панчев преди 2 години
А БЕ , АНОНИМНИЯ , ТИ БЕЗ ДА СИ ВИДЯЛ И ЧУЛ ДРЪНКАШ ЗА РАБОТИ ДЕТО НЯКОЙ ТИ ГИ Е РАЗКАЗАЛ ЩОТО СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НЕ МОЖЕШ И ДА ЧЕТЕШ ....МИ ТИ ОТСЕГА СИ НАПЪЛНИЛ ГАЩИТЕ ЩЯЛ СИ ДА НАЛИТАШ НА НЯКОЙ ...
53
3
 
1
 
! Отговори
Вътю Т.Панчев преди 2 години
А БЕ , АНОНИМНИЯ , ТИ БЕЗ ДА СИ ВИДЯЛ И ЧУЛ ДРЪНКАШ ЗА РАБОТИ ДЕТО НЯКОЙ ТИ ГИ Е РАЗКАЗАЛ ЩОТО СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НЕ МОЖЕШ И ДА ЧЕТЕШ ....МИ ТИ ОТСЕГА СО НАПЪЛНИЛ ГАЩИТЕ ЩЯЛ СИ ДА НАЛИТАШ НА НЯКОЙ ...
52
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще го направят! Ако изгубят своята Украйна, ще направят същото за руснаците.
51
11
 
6
 
! Отговори
РР преди 2 години
*** руските ***, с какво ще обстрелват руски АЕЦ? Сякаш украински воиски се намират в русия, а не обратното. То бива, бива ама толкова руска гнус изказва мнение...
50
5
 
2
 
! Отговори
Дочо преди 2 години
До Цар БомбаЕй, я си пий хапчетата! Цар бомба е съветска, 8 тона тротил, мощност 0.04 кт, обсег 300 м унищожение. Тъй като запалването на сместа поглъща кислорода от вуздуха, всички хора и животни в радиус от .5 км умират от разкъсване на белите дробове и вътрешните органи. Майка на Бомбите е американска, тегло 5 тона, обсег 110м. Ефекта е същия. И двете са използвани в Сирия и Виетнам.
49
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако моето семейство е застршено,директно ги обстрелвам,а на Путин ако ми падне ще му се случи случка.Не искам да срещам човек който е за Путин,защото не знам как ще реагирам.
48
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путиновци отивайте в Украина експресно отивате в Руските подвижни крематориуми.
47
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да стрелят какво чакат.
46
4
 
8
 
! Отговори
Руски Учен преди 2 години
Имаме оръжия които биха ви изпратили в миналото или в бъдещето по моликулярен път..... точно толкова планираме да оставим от вас.... няколко молекули и два три неутрона за гарнитура..... Наричайте после 500 милиона изпарени граждани на ЕС геноцид, но АЗ Учения ще ви кажа, че в една капка вода има милиарди ***.....
45
9
 
12
 
! Отговори
Цар Бомба преди 2 години
Цар Бомба е най-мощната бомба създала най-силния взрив в историята на човечеството. Изпепелила е всичко в радиус от 110км. Изпочупила прозорци в Швеция и Финландия. Вълната създадена от взрива обикаля Земята цели 3 пъти. Това е станало през 60те години на миналия век. Русия разполага с много по мощни оръжия днес :))) 1 бомбичка и половин ЕС го пиши бегал..... съдба А? :)))))
44
1
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, ако я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва ядрена централа е тревожно, дали е шантаж, или действие на полевите командири, не може да се каже, обясни той. Запалени 3,4 и пети етаж на учебния корпус който е извън активната зона. Това на какво /касчиево/ Ви прилича?
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Касчиев е дезинформатор и изявленията му представляват клевета и нсбеждаване, за което трябва да отиде на съд.
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата опасност премина. АЕЦите са вече пазени от руснаците. Единствената причина за което е да ги предпазят от вътрешен сабoтаж. Защото мечето Падингтън като нищо ще ги вдигне във въздуха и ще каже - пyтин беше. Същото се опита да направи и в чернобил - дай да отворим кутията на пандора и да поръсим европа с pадиация отново, за да се вкючат във войната и да ни защитят.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Касчиев, преди да даваш интервьота да беше прочел някой друг по надежден инф източнек от bTV, май по фалшиви новини нашата преса ще си надмине резултати от пЛандемията
40
17
 
4
 
! Отговори
fhk много гневен преди 2 години
Руските животни трябва да бъдат избити до един!! Цялата мизерна пасмина да бъде изтребена, ако за това е нужно да се мине през ядрена война-да се започва!! Дано бият и в Бг за да измрат всички русофили в тази територия!!! По-добре да се изчисти всяка *** и който ще живее в бъдещето -да живее спокойно, без тумора наречен "руснак" или "русофил"!!! ОТИВАМ ДА ИЗБУХНА И ДА НАНЕСА ПОРАЖЕНИЕ НА РУСИЯ!!!
39
3
 
20
 
! Отговори
IQ: 0 преди 2 години
Урките да продължават със заплахите и нищо няма да остане от тая държава. Киевският клоун си отвори устата за създаването на ядрено оръжие и почна войната. Сега и тоя умник ще взривява руски централи.

Спонсорирани публикации