Украинците можели да обстрелват руски атомни централи

Ударите по Запорожката АЕЦ са ядрен тероризъм, заяви Касчиев
76
Украинците можели да обстрелват руски атомни централи
Снимка: БГНЕС

„Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4 в Украйна“, коментира експертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев пред bTV, след като през нощта там избухна пожар.
Той обясни, че ако украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по руски атомни електроцентрали по границата.

Още по темата

Касчиев добави, че ако се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме икономически, но и АЕЦ „Козлодуй“ може да няма как да довърши запланиран ремонт, защото резервни части се доставят от Русия.

Според Касчиев има много сценарии, свързани с украинската електроцентрала.

„Представете си, ако се повредят електропроводите, които излизат от централата, ако са взривят, централата остава без захранвана, трябва да разчита на аварийни генератори, които не могат да работят дълго време, но има много сценарии и мерки не може да се предвидят“, каза експертът.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите.

Проф. Касчиев обясни, че тази атомна централа е много важна за Украйна, тъй като има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

„Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, ако я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва ядрена централа е тревожно, дали е шантаж, или действие на полевите командири, не може да се каже“, обясни той.

По думите му това се възприема като ядрен тероризъм.

„Това е втори подобен случай, първият е от войната в Югославия, между Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше заплахи“, каза още Касчиев.

Той обясни, че Зопорожката АЕЦ има защити, но не е необходимо да се повреди самият реактор, за да станат аварии от различен характер, включително и ядрена.

„Украинците имат възможност да отвърнат и да нанесат удари по руски централи, което дано не се случи“, заяви Касчиев.

„На около 100 км от границата с Украйна има руска централа с 4 реактора от типа на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при ако ако са пртиснати, може да атакуват“, добави той.

„Газта у нас има малко значение при производството на електроенергия, ако се стигне до това - ще бъдат засегнати големи промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно засегнати ще са големите консуматори“, обясни още експертът.

Последиците ще са икономически, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
24
 
4
 
! Отговори
fhk преди 2 години
Руските животни трябва да бъдат избити до един!! Цялата мизерна пасмина да бъде изтребена, ако за това е нужно да се мине през ядрена война-да се започва!! Дано бият и в Бг за да измрат всички русофили в тази територия!!! По-добре да се изчисти всяка *** и който ще живее в бъдещето -да живее спокойно, без тумора наречен "руснак" или "русофил"!!!
37
2
 
18
 
! Отговори
ww преди 2 години
гледах го този кирито то смешно не можа да назубри няколко важни дати а ги четеше като първокласник резил е този нищо не знае от историята
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дочо, няма ПЕРСОНАЛ бе!!! Какви Дизел генератори! Има танкове, това има. Обстреляна е тренинг залата, това не е критично. Критичното е, че се управлява от бурятски еленовъди. Що не пратиш в Козлодуй селски роми от Карлуково. Боже!
35
2
 
4
 
! Отговори
Дочо преди 2 години
До ЛУДИНе зная дали има нещо в микроскопичнотио ти мозъче, но си дай сметка, че който изстреля ядфрена ракета, ще получи ответен удар. Не случайно американците ползваха рдрени снаряди в Сърбия! Всяка клетка на балистична ракета се следи, както и всяка подводница! Гръмнеш ли, ще те гръмнат и те! И четвърътата световна ще е с прашки!
34
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 35"... за съжаление България с тези нови журналисти..." - тези нови журналисти са СЪЩИТЕ каквито Западът има от 1945-та година.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ww. Мисля, че в Северна Корея новините вече са далеч по-коректни. Нашите вече лъжат без никакви задръжки. Много брутално и безпардонно. Въобще не им вярвам на новините. Просто си правя бъзици тука. Мисля, че от няколко дни нямат нито една достоверна новина, освен долу-горе датата и прогнозата за времето. ДАже и удара с топка сняг на Кирето се оказа лъжа. Имало е нещо подобно но не е ударен.
32
0
 
10
 
! Отговори
ww преди 2 години
за съжаление България с тези нови журналисти е също едно към едно със северна корея
31
3
 
12
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Кога руснаците са я обстреляли ? Ти лично присъства ли ? Ако не си присъствал си празнодумец и плямпало.
30
0
 
2
 
! Отговори
Дочо преди 2 години
Той ти казва истината, ама понеже си много объл, нищо не разбираш!нонимен
29
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе дали някой някога ще обстрелва руски АЕЦ е в болните мозъци на глупондри от днес бг. Проблемът е, че безмозъчни руснаци ВЕЧЕ обстреляха една украинска. Впрочем на бурятите неин пука особено. Китай е далече.
28
2
 
12
 
! Отговори
Стига сте лъгали преди 2 години
Горяла е сградата на охраната. Четете истински новини. Грамотни сте. Ще ги откриете. Кажете какво става със нацистите от батальонаАзов ? Не ви изнася да информирате за тях. Киборгите, както те се наричат са попаднали в котел в Мариупол. Като избиваха цивилни граждани защото говорили на руски беше добре. Нали
27
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито "може" (няма технически възможности), нито нещо подсказва, че "ще". ОТ друга страна, обстрела на украинските АЕЦ от руснаците е ФАКТ. Безпрецедентно престъпление в човешката история.
26
1
 
3
 
! Отговори
Дочо преди 2 години
Тоя *** неслучайно го изгониха от АЯР! Не зная кой го е направил прфоф? Може би в неговия случай това означава ПРОФАН! Нека си прочете главната схема! Има Дизел генератор от 10 Мегавата на Надеждното захранване с възможност за захранване 168 часа. Има Дизели на всяка от четирите аварийни системи и АЕЦ Козлодуй може, като всяка друга да работи без външно захранване 2 часа, докато се спрат блоковете. Може да се спрат от всяка аварийна сисъема от 4-те също безопасно и да се чака възстановяването
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са неспасяеми, редовната украинска армия ударила Азов и убила 20 от тях, щото не се починявали на редовното командване. Да се избият взаимно май е най-добре. Прав беше Путин, че тия са нацита и са безконтролни.
24
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заредете се се с калциев йодит. Запорожката е на автоматичен. Там няма персонал, изгониха ги, някои са убити. Няма кой да я спре даже. До края на тази война спешно трябва да спрем нашата и в Румъния. При това веднага.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ударите по руски ядрени централи няма да са ядрен тероризъм ? Верно е било необходимо да се срине Украинския фашизъм. Подкрепям напълно.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 18 То и Ирак са 40 милиона ама САЩ го окупира и си сложи свое васално правителство...с цената на 200 000 убити иракчани...!!!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите да не се правят на неразбрали, ами да гасят всички АЕЦ-и и да седят на тъмно. За общата сигурност на Европа, нали така лалаха?
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя е вече от 10 часа под Руски контрол ! Интересно най-бедни в света сме ,първи и по смъртност ,но май и по -тъпота сме първи ???Айде сега без газ, да видим каква цена на ток ще плащаме заради нашите управници ...Членуваме и в НАТО и ЕС, полза ?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските управници много лъжат. Повече от българите даже, че и от индобългарите. Така ще ги запомня тези хора - с лъготенето им и с убийствата на цивилни. Включително свалянето на граждански самолети.