Украинците можели да обстрелват руски атомни централи

Ударите по Запорожката АЕЦ са ядрен тероризъм, заяви Касчиев
76
Украинците можели да обстрелват руски атомни централи
Снимка: БГНЕС

„Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4 в Украйна“, коментира експертът по безопасност на АЕЦ проф. Георги Касчиев пред bTV, след като през нощта там избухна пожар.
Той обясни, че ако украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по руски атомни електроцентрали по границата.

Още по темата

Касчиев добави, че ако се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме икономически, но и АЕЦ „Козлодуй“ може да няма как да довърши запланиран ремонт, защото резервни части се доставят от Русия.

Според Касчиев има много сценарии, свързани с украинската електроцентрала.

„Представете си, ако се повредят електропроводите, които излизат от централата, ако са взривят, централата остава без захранвана, трябва да разчита на аварийни генератори, които не могат да работят дълго време, но има много сценарии и мерки не може да се предвидят“, каза експертът.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите.

Проф. Касчиев обясни, че тази атомна централа е много важна за Украйна, тъй като има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

„Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, ако я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва ядрена централа е тревожно, дали е шантаж, или действие на полевите командири, не може да се каже“, обясни той.

По думите му това се възприема като ядрен тероризъм.

„Това е втори подобен случай, първият е от войната в Югославия, между Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше заплахи“, каза още Касчиев.

Той обясни, че Зопорожката АЕЦ има защити, но не е необходимо да се повреди самият реактор, за да станат аварии от различен характер, включително и ядрена.

„Украинците имат възможност да отвърнат и да нанесат удари по руски централи, което дано не се случи“, заяви Касчиев.

„На около 100 км от границата с Украйна има руска централа с 4 реактора от типа на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при ако ако са пртиснати, може да атакуват“, добави той.

„Газта у нас има малко значение при производството на електроенергия, ако се стигне до това - ще бъдат засегнати големи промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно засегнати ще са големите консуматори“, обясни още експертът.

Последиците ще са икономически, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е, то и всеки нормален човек си задава въпроса защо им трябваше на руснаците да започват война с Украйна, даже никой невярваше че това ще се случи, въпреки че американците предупреждаваха от 2 месеца, повечето даже се присмиваха на Байдън когато казваше това и предупреждаваше, ама виждаш какво става, абсолютно нелогични действия от руска страна, просто никой незнае какви паяци бушуват в главата на Путин
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в една подобна широкомащабна война и от двете страни може да се появи един луд командир някаде, който притиснат до стената да извърши някоя подобна глупост, не знам ама за мен руснаците са абсолютни неандерталци, за какво им беше тая война, къде са тръгнали, така ли се завладява и окупира 45 млн държава и да я окупират как си мислят колко време ще могат да я държат, луди хора
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрен тероризъм? По-скоро обезопасяване на периметъра и около тази АЕЦ, както около Чернобил. Понеже бандерите не ги слушат много главите и не се знае каква простотия могат да сътворят.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В злото има много майстори. В доброто майстори рядко се намират.
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците ще обстрелват руски АЕЦ, за да извършат престъпление срещу човечеството и да се сбогуват със световната подкрепа и симпатии, а после радиацията ще е учтива и няма да премине украинската граница.Хибридчиците знаят, че мозъчните клетки на нашия русофил се броят на пръсти. Това е информация за тях.
13
5
 
15
 
! Отговори
ЛУДИ преди 2 години
ЧЕ ТОГАВА ЩЕ ВИ УДАРЯТ С ЯДРЕНИ РАКЕТИ И ПРЕСТАВАТЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ КАТО ТЕРИТОРИЯ----ЛУДИ НАЦИСТИ
12
10
 
32
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
Всеки нормално мислещ човек се пита и защо Русия да обстрелва атомна централа?!Няма логика и тази фалшива новина отново показва истинското лице на Киев,да направиш катастрофа за да обвиниш Русия.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Касчиев ( Кашчей бессмертни) бил голям шегаджия ! И с какви удари ще отоворят украинците ?! Аха , с удари с юмрук по вратите на бомбоубежищата - от вътрешния край ...
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това май че са въжделения на дребен политик, който дори не си е направил труда да се запознае с възможностите за такъв обстрел. А истината е, че УКР. разполага единствено с ракети ТОЧКА-У, от времето на СССР, които имат обсег 120 км. Обаче сега линията на фронта е на 150 км. от границата с Русия. Значи - къде ще падне така изстреляна ракета? --> Правилно, пак на УКР. терирория! Чудно!
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агресор е всеки,който навлезе в чужда държава Преди САЩ и НАТО да са нахлули в нея !
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можело да могат, можело и да не могат. Засега ВСУ почна да обстрелва *** от Азов. След като *** от Азов застреляха генерал Содол, шеф на група войски Изток на ВСУ.
7
13
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Украинските марионетки са си терористи. Още от 2014г. Но НАТО и ЕС ВИНАГИ са подкрепяли терористите.
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огън !!!
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната част от руската инфромационна война? Понеже руснаците са безскрупулни уррроди, които стрелят по ядрени обекти, дай да кажем, че и украинците "могат". Едно към едно с "шаблона на Путин": понеже украинците застрашават руската национална сигурност, ги нападаме. Защо се извеждат такива новини с такива лица, когато е явно какво правят?
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като могат - да обстрелват! Ама да не плачат после...........
3
3
 
11
 
! Отговори
Може преди 2 години
то и аз мога да се пробвам да сваля самолет със прашка, *** ефекта ще е нулев..
2
2
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ток не им трябва лятото дойде :)))
1
1
 
25
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
трябва да има МИР а не и война