Сигурно бомбоубежище в София - само НДК

Колко души могат да подслонят метростанциите и как?
64

Оказва се, че от 551 бомбоубежища у нас, само 31 са в добро състояние. Експертите твърдят, че при евентуално разширяване на конфликта метростанциите могат да се използват. Но колко надеждни са те?

Метростанциите в София могат да подслонят близо 900 000 души. Според арх. Димитър Димитров, за да бъде сигурно убежище една метростанция, още при построяването ѝ трябва да се монтират врати с определена дебелина. Идеята е да запечатат подземното пространство.

"Няма никаква възможност да се използват тези укрития - и тунелите не са обезпечени конструктивно за подобни цели. И сто човека да бъдат, как ще се поддържа този елементарен битов проблем - питейна вода, чист въздух и тоалетна, а да не говорим за храна...", посочи арх. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него от всички бомбоубежища на територията на столицата, сигурна защита може да предостави само едно - НДК.  

"Дворецът на културата, ако отворите старите снимки, там четири пилона, на които се крепи всъщност в залите - това нещо гарантирано може да издържи ядрен удар", категоричен бе арх. Димитров.

Бомбоубежищата се превръщат в тема още по времето на Студената война. Експертът по спасителни операции в екстремни условия Иван Кристоф споделя, че през 80-те години на миналия век става свидетел на построяването на подземен хотел край Ботевград. Целта е при евентуален военен конфликт там да се скрие партийният елит.


Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Кашико преди 2 години
Кашико съм от гранични,и говореха за мобилизация,та да питам то Украйна кога пак ще е Българска ,че да ида да пазя и оная граница ??:)
49
2
 
2
 
! Отговори
Борис lll преди 2 години
Бях навремето за неутралитет,но парламента обяви война и подкрепи фашизма,добре че отказах да пратя армия на източния фронт ,още тогаз България щеше да замине:(Този път отново сме на грешната страна ,и не виждам дали България изобщо ще я има ...Аман от национални предатели !- Казах
48
4
 
0
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Антре фашисти мръсни ,вие като готвите ядрен катаклизъм ,що не си построихте сами убежищата ???
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тия в новото строителство имат ши бомбо убежища и в кой йрасталак ще се крият.
46
4
 
18
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Най-сигурното бомбоубежище БЕШЕ под мавзолея на Георги Димитров, което Евгени Бомбаджията три пъти взривява докато го гътне!!!!! Остана само това под ЦК на БКП, но то не е за хора, а за днешния елит от маскари, които громят Русия по всички фронтове!!!!
45
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Който иска ,ако не дай боже стане война да ходи в бомбоубежището НДК ! Не знам какъв ще го държи там ?
44
0
 
15
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Кафевите униформи се наричаха въшкарници и са модел от преди 100 години, времената на Балканската война. Топлеха добре, носили са ги нашите прадядовци, носихме ги и ние. Само, като завалеше дъжд и миришеше на овчарник.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой помни ли зелените рубашки и войнишките клинове на летните униформи и гетите над чепика,а кафевите зимни униформи с якичките и шинелите?
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските шпиони вече предадоха по шифрования канал в Москва къде ще се скрие партийният елит на България - в подземен хотел край Ботевград.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партийният елит пак ще се скрие в подземния хотел край Ботевград. Но този издаде държавна тайна на врага Путин.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате мен Швейцария е най готова за ядрена война.Целите швейцарски Алпи са издупчени и са оборудвани за убежища.Там даже и Банките си имат укрития в Алпите,където да се пренесат пари,цености и офиси.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си сега капиталистите да трябваше да строят противоатомни убежища. Какъв рев за пари и какво крадене щяха да предизвикат. На капиталистите, които сега реват, че са гладни, да дадат по една метла и кофа с боя да ги изметат и боядисат, да оберат паяжините и да се махат. За друго не стават. Само за чистачи и мърлячи. Убежищата бяха за 9 милиона души, а сега ще има повече място и ще ни е широко в убежищата. Ще се ширим, благодарение на 33 години капитализъм, в социалистическите убежища.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега като се замърси водата или я спрат за поради авария не могат да намерят водоноска за да им докарат прясна вода и хората ходят да търсят старите изворчета за да си набавят питейна вода.Всичко бе разграбено,унищожено и разпродсдено заvълти стотинки а то струваше милиони,както и техниката,включително и авиацията.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противогъзи нема. Всеки ще се оправя сам.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще раздават противогазите? Путин няма време.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В пълното бойно снаряжение, има ли шкембе чорба, суха.
34
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социализмът ни даде сигурни противоядрени бомбоубежища. Капитализмът не може само да ги боядиса всичките. Във всяко социалистическо училище имаше и има бомбоубежище. Социалистическите блокове имат също, вместо днешните подземни паркинги и партерни магазини и кафенета.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пълно бойно снаряжение се подразбира на кашик. Само не помня килограмите. Дали бяха 31-32, 36 или 38.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да фръля бонби. И без бонби сте зацуцани. Поробиха ви.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До38.Да преди 70-те,после беше според специалноста.Най малко беше на сапьорите и на механик водачите.

Спонсорирани публикации