Сигурно бомбоубежище в София - само НДК

Колко души могат да подслонят метростанциите и как?
64

Оказва се, че от 551 бомбоубежища у нас, само 31 са в добро състояние. Експертите твърдят, че при евентуално разширяване на конфликта метростанциите могат да се използват. Но колко надеждни са те?

Метростанциите в София могат да подслонят близо 900 000 души. Според арх. Димитър Димитров, за да бъде сигурно убежище една метростанция, още при построяването ѝ трябва да се монтират врати с определена дебелина. Идеята е да запечатат подземното пространство.

"Няма никаква възможност да се използват тези укрития - и тунелите не са обезпечени конструктивно за подобни цели. И сто човека да бъдат, как ще се поддържа този елементарен битов проблем - питейна вода, чист въздух и тоалетна, а да не говорим за храна...", посочи арх. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него от всички бомбоубежища на територията на столицата, сигурна защита може да предостави само едно - НДК.  

"Дворецът на културата, ако отворите старите снимки, там четири пилона, на които се крепи всъщност в залите - това нещо гарантирано може да издържи ядрен удар", категоричен бе арх. Димитров.

Бомбоубежищата се превръщат в тема още по времето на Студената война. Експертът по спасителни операции в екстремни условия Иван Кристоф споделя, че през 80-те години на миналия век става свидетел на построяването на подземен хотел край Ботевград. Целта е при евентуален военен конфликт там да се скрие партийният елит.


Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-опасно е на село. Там няма укрития и с една бомба цялото село си заминава.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са ви бомбоубежища? Взимате един чаршаф, увивате се и бавно тръгвате към грoбищата, за да не предизвиквате паника
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълното бойно снаряжение беше 31 или 32 килограма.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А цялото бойно снаряжение с лопатката,тежеше приблизително 15-16 кгр.
26
2
 
5
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Енвер Ходжа навремето подари на всеки албанец бункер :) Ние тук ползваме или ще се опитаме да ползваме бомбоубежища, правени преди Втората световна война, когато и населението е било в пъти по-малко в големите градове. Реално тук, по данни отпреди десетина години, има места за 5000 човека. Тоест, десетки пъти по-малко от истински нуждаещите се. Това е положението. Успокояват ни, че новите строежи след 60-та имали и бомбоубежища. Да, ако на мазите се вика бомбоубежище, може.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А днес на никой не му пука за нас.А богатите си купуват бункери и ги инсталирате в дворовете си или на места,трудно достъпни.А някой даже си оборудват мазите в блоковете си и даже си копаят гаражите и леят бетонни плочи и стълби под тях.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противоатомните укрития бяха снабдени с генератори за ток,въздухо пречиствателни съоръжения,противогази,медицински носилки,превързочни и медицински инструменти водоноски а в някой и Гайгеров брояч за степен на радиоактивно облъчване както и противопожарни срдства.Всичко това се проверяваше ежегодно и се подменяше старото с ново.А това струваше много средства на държавата,но всичко беше в интерес на хората и защитата им.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време за всеки запасняк имаше разпределение и бойна готовност,която включваше,плашт наметало,противогаз,оръжие според чина и специалността,мешка с храна за три дни и паласки за патрони и пълнители,даже лъжица,вилица,сanyн и униформа с каска,високи обуща с гумена подметка,кърпа.А Много преди 80-та,имаше и чифт партенки за обущата с цинтове и превързочен пакет.Какво знаете вие.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има ядрен удар никак не предпочитам да съм сред оцелелите - за тях ще е истинския ад.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време за всеки запасняк имаше разпределение и бойна готовност,която включваше,плашт наметало,противогаз,оръжие според чина и специалността,мешка с храна за три дни и паласки за патрони и пълнители,даже лъжица,вилица,*** и униформа с каска,високи обича с гумена подметка,кърпа.А Много преди 80-та,имаше и чифт партенки за обущата с цинтове и превързочен пакет.Какво знаете вие.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо говориме за убезища?Има ли нещо ,което не ни казвате?
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да всявате страх! А виновниците затова да сме на този хал трябва да бъдат осъдени.По-калпави политици не сме имали!
18
2
 
18
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Ох браво, че демократичните типчета не реши да бутнат и тази комунистическа сграда НДК. Но не е късно за тях.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър вечер. Сега вече може да спите спокойно и да знаете че ако ни въвлекат във война ще е спокойно и сигурно в мазетата с изтърбушените стени над тях, в бомбоубежища превърнати в тоалетни или складове с вехтории. Абе ще оцелеем.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се радвам, че живея на село. Когато почнат бомадировките те бомбандират София.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 30 г. само се краде. Това което беше построено до 89 година следващите не можаха да съхранят. За 45 г. беше построено всичко болници, училища, пътища, електрифицирано, летища, ЖП, заводи и какво ли не. Сега с едни магистрали не могат да се справят толкова години. Какво построиха освен блок върху блок и хотел върху хотела.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя арх.Димитров е някакъв "разбирач" дето плаши хората, а това си е престъпление в такъв момент.
13
4
 
4
 
! Отговори
володя преди 2 години
До АнонименБояна е цел с 3 бонби още 1949-та. Може да провериш в разсекретениете щатски планове за бомбардировка.
12
2
 
4
 
! Отговори
Пласьор преди 2 години
повече такива статии, вече минах на легален бизнес с йонни таблетки - абсолютен бум е, по-добър бизнес не съм имал!!
11
9
 
5
 
! Отговори
Вижте сега преди 2 години
съдбата ви е предначертана вече - ще сте Хирошима и Нагазаки на 21 век! малко жертва за човечеството, няма даже да разбере, че българия я няма, но голяма полза за налагането на новият световен ред!!