Западът иска да използва Русия като кръвна банка

Икономисти: Едно е каква политика искаме, а друго - какво можем да си позволим
28

Преди ден премиерът Кирил Петков обяви, че не може да си позволим да спрем вноса на петрол и газ  от Русия, въпреки готвените санкции срещу руската страна.

"Едно е каква политика искаме да правим, а друго - какво можем да си позволим. Това са две различни неща. Преобладаващите настроения в обществото са, че не трябва да намаляваме интензитета на икономическите взаимоотношения с Русия, още по-малко да се включваме в санкциите. Членството в ЕС и НАТО са нещо като брошка на ревера, вместо да бъде пълноценно", коментира докторът по икономика Евгений Кънев в "България сутрин".

Още по темата
Той уточни, че България не е най-зависимата от Русия държава спрямо други страни в Европа.

"Целият ЕС полза облагата от това, че внася евтини руски суровини. Намеренията на Запада са да използва Русия като кръвна банка. Така че Западът иска да продължи да използва Русия и в същото време да налага санкции срещу нея, поне на вербално ниво. Намираме се в една много интересна ситуация, в която всички европейски лидери имат възможност да говорят това, което най-много ще се хареса на електората, но е ясно, че ще се направи това, което казва Германия", каза икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. д-р Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че Германия е изключително зависима от вноса на руски газ и петрол, така че било предварително ясно, че няма да бъдат наложени такива санкции, които да доведат до ограничаването на този ресурс.

По думите на Кънев в дългосрочен план може да има алтернатива на руския газ. Той изтъкна, че до края на годината ще има съвсем различна картина на зависимостта на Европа от Русия.

"Путин в момента търси полезен ход. Няма много полезни ходове и за него е много по-добре да търси примирие. За Путин целта е ясна, че трябва да постигне статут на неутрална държава на Украйна и да може да узакони придобивките да не бъдат под пряк контрол от Киев. Може би ще разширят и полето, което притежават от Черно море. Винаги опират нещата до Черно море, защото това е стратегически изход на Русия към топлите морета", обясни Кънев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Кире инсталирания за да се доката пред господарите си най-напред се дръвчеше, че ще налага санкции на Русия, ще затваря пристанищата ни за техни кораби, ще праяа МИГове и въоръжение в Украйна и в един момент, когато разбра, че е тоталн енергийно зависим от "бензиностанцията с ракетите" и спихна като изпразнен ***. След като се справи с Русия, сега бори родните спекуланти и те така, ***, ***.........
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пък лаборатории измислиха! Толкова им вервам, колкото и когато казваха че няма да нападат.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами имат суровини имат енергия да произвеждат и да продават ако могат а за цената има борса и договори за каква ефтиния става въпрос.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите берачи са в ужас. Украинците са на безценица...
13
10
 
16
 
! Отговори
Има полезни ходове преди 2 години
Русото правителство блокира аналогичен по обем западни инвестиции в Русия - ако не и по-голям с оглед на пропуснатите ползи и печалби. Шел ще поискат компенсации от правителството на Великобритания или Холандия, а то няма да може да ги плати - освен ако САЩ не се бръкнат. След което идва интересното...
12
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към Помнещ 8 Ще стане, ще стане , всичко това което пишеш за лаборатории и какви ли не измишльотини са пропутинска руска пропаганда , ама демократичния свят не хваща вяра ни на едни слово , само бг русофолите пригласят като папагали :)
11
22
 
12
 
! Отговори
споко преди 2 години
Спомням си през Кубинската криза оня удряше с чипик по катедрата. После като се върна КГБ го настани в къща без телефон и изход. Въпрос на дни е процедурата да се повтори с Путин. Той знае че това са последните му дни.
10
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната е от 8 години за да се украде Украйна и да задържи икономическият възход на Русия. Западните аналитици си мислеха че Русия няма да им отговори на блъфът и сега икономическата война е тотална. Възможните изходи сега са 2: Печели Китай и всички други губят или печели Китай, а Русия губи само краткосрочно. Ние сме на губещата страна, каквото и да се случи.
9
27
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Само другаря Кънев не е разбрал, че западът не иска нищо от русия. Мандалото лопна, край!
8
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Целият ЕС полза облагата от това, че внася евтини руски суровини. Намеренията на Запада са да използва Русия като кръвна банка." Хахахаха. Какви са тия путински бълвочи? ЕС купува руски суровини значително по-скъпо от Китай.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, мисля че търси дълга и продължителна война. Да напълни ЕС с 5-6 милиона изселници с постоянен статус. Най-глупаво ще е, да спре сега още в началото. Санкциите ще останат...
6
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада се насади на един побъркан джуджак, ама това е наследството на баба Меркел и герантофила Макарон.
5
4
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ти май си говотиш насън с Камала Харис.
4
14
 
13
 
! Отговори
РР преди 2 години
Той обаче първо говори в краткосрочен план, а после в дългосрочен. Накратко ще имаме проблеми за кратко. Санкциите обаче няма да спрат, независимо как ще свърши войната. Губещия в случая е само един - Русия. Никой няма замести запада. Последния е световния консуматор. Ако ставаше с доставки до Китай, то самите те нямаше да плануват строежа на 150 нови АЕЦ централи.
3
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин до няколко дни ще е труп.
2
41
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин как ще им го набие на финала на всичките... лошото е, че ние пак ще сме от най-потърпевшите.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ето, стана голям трус, и слънцето стана черно, а месечината стана като кръв. Звездите пък небесни паднаха на земята и небето се дръпна и се нави като свитък, и всяка планина и остров се отместиха от местата си. Земни царе, богати и силни, и всеки роб и свободник се скриха в пещери и планински скали, казвайки им: 'Паднете върху нас и скрийте ни от лицето на Онзи, който седи на трона, защото дойде деня на гнева Му... и кой може да устои?'.