Експерти: Правилна е позицията на кабинета за руския газ и петрол

Заради "Турски поток" спиране на газа към страната ни нямало да има
Обновена: 8 мар 2022 22:03 | 8 мар 2022 21:39, Красимир Ангелов
33

Премиерът Кирил Петков обяви, че България няма да подкрепи санкции на ЕС за забраната на внос на руски газ и петрол. Правилна ли е позицията на правителството ни?

Още по темата
"Това е разумна и обоснована позиция, поради факта, че към настоящия момент България не е подготвена за едно прекратяване на доставките на природен газ и петрол. Не че няма да преодолеем едно спиране, но ако то е за по-дълъг период от време нещата ще станат катастрофални за българската икономика. Има производства в България, които не могат без природен газ", каза енергийният експерт Христо Казанджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че позицията на Германия е подобна и смята, че прекратяване на доставките на природен газ за България няма да има, защото "Турски поток" минава през страната ни и снабдява Сърбия, която е съюзник на Русия.

"До намирането на алтернатива позицията на правителството е правилна. В европейски мащаб около 30% от доставката на природен газ е от Русия, а при нас е повече от 30%. Така че не може да не се съгласим със становището на правителството", коментира заместник-председателят на УС на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казанджиев припомни, че транзитът на природен газ през Украйна продължава в договорените количества.

"Разумът диктуват тези доставки да не бъдат прекратявани. Руската страна е непредсказуема, никой не очакваше, че ще започне такива мащабни и масивни военни действия, но това се случи", подчерта той.

Попитан дали можем без руски петрол, проф. Колев отговори: "Трудно ми е да кажа, защото всяко едно находище на петрол има съответните характеристики. И ако "Нефтохим" е проектиран да работи с петрол, който е с характеристики, които са за петрола от Русия, ще имаме технологични затруднения"

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Дано нещо има в харвардските глави
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има санкции и плюене от ПП сега няма ,много приказки и заплахи ,колко сте смешни ,и коалициите мълчат като риби ,за това което се случи последните дни ,не знаеме че и Слави е атлантик
21
0
 
7
 
! Отговори
Пох преди 2 години
Писна ми от тези експерти в България те са изказват така както им удобно техните джобове са пълни с пари а бедният български народ няма нищо чака от заплата на заплата и да престанат вече кой откъдето си иска да купува никой няма право да забранява на някоя държава да купува ресурси от която и да било страна не ме интересува откъде идват ресурсите важното е държавата да бъде добре и всички българи да се чувстваме защитени от държавата а те ни продават за своя облага
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Кирчо му набиха канчето в руското пасольство
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро фурнаджийската лопата. Канадско лустро на просъветското бсп/путинисти/
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам и позор за конформисткото неосъветското българско правителство
17
5
 
2
 
! Отговори
Luben преди 2 години
Сега няма нужда от експерти, които да ни залъгват с апокалиптични картини подобни на омръзналите ни заплахи за "етническия мир" и БСП гарант на стабилността"...Днес е време за избор е между доброто и злото, между достойнството и позора. Снишаването е избор на позора.
16
4
 
7
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
България ще е много по добре, когато Турция и САЩ се оттеглят от нея!
15
6
 
4
 
! Отговори
vasil преди 2 години
Американците заплашват с ядрено оръжие цяла Европа и света. Щото са много лоши и недоволни че никой не иска да си играе с тях в НАТО. Русия и всички нейни приятели са притеснени от тази американска проява на слабоумие от тяхна страна. Всички се молят искуфелия американски президент да спре да заплшва с ядрено оръжие, а да направи страната си малко по-приялекателна така че други държави да искат да са им партньори.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо великите сили са велики? Защото първо гледат себе си и своя интерес. Хайде да се научим да водим политика в която първо се водим от националния интерес и тогава от другите и ви гарантирам, че не само ще живеем добре, но и че ще бъдем много по-уважавани от сега.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 принципно си прав, но онова с Перу малко го прекали.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБСОЛЮТЕН провал на радев и партията му ппто няма и партия защото са непоръбени
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бензиностанция с ракети" а? Е, сигурно са били малки ракетки, от тия за фойерверки, и са сложени за декорация, нали? Обичаме бензиностанции, особенно ако продават ефтино гориво.
10
5
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
За теб е нормално, не те обвинявам. Дедите ти са били роби, родителите ти също, децата ти са роби и внуците ти ще са такива. Робството не е да си в окови, а да си развил робско мислене и да те е страх от по-силния. Робското мислене се предава от поколение на поколение и завинаги формира робски ген. Когато усетиш вкусът на свободата, тогава ще разбереш за какво ти говоря. Не ми се занимава с теб. Чака ме 3 месечна експедиция в Перу, после 3 месечно излежаване на хамака на морската ми къща.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хем да пращаме оръжия срещу русия, хем да се обичаме с русия. не може
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както киро днес се мазни на русия, тя утре може да каже че това не стига и докато не излезем от ес и нато цените за газа към нас ще са двойни-тройни-петорни
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи , киро иска от "бензиностанцията" само петрол и газ ...Този е пародия на политик. Може би е невменяем
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е да предадеш свободата си за малко петрол и газ.->>> И чия свобода продаваме? Нас някой атакувал ли ни е? Ние някой атакували ли сме? Или защитаваш свободата на укри-нацитата? Ако е така: прав ти път, отивай в Укропия, там ще те посрещнат с отворени обятия, ще ти дадат калашник и ще те пратят на първа линия. Да защитаваш ценностите си. Ама не отиваш, нали? Щото не е застрашена твоята свобода, не е застрашена свободата на близките ти, даже не е на съгражданите, нито на съюзниците...
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе трябва да се върнем ежду световните войни.
4
7
 
11
 
! Отговори
Правилна позиция преди 2 години
Ако ЕС и НАТО смятат да воюват срещу руската федерация, трябва да се помисли за референдум за излизане от НАТО и ЕС.