IT секторът готов да назначи до 30 000 бежанци, заплата над 4700 лв.

България е хубаво място за градене на кариера, подчерта Доброслав Димитров
10 мар 2022 11:27, Анисия Иванова
204

Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000 украински специалисти.

"Първото нещо, върху което трябва да се съсредоточим, е да помогнем на тези хора да се установят от ужаса на войната на по-сигурно място като България. Чак тогава идва въпросът дали тези хора биха били полезни на една или друга сфера. IT секторът от години казва, че има място за 30-40 хил. души. Много компании с офиси в България и Украйна полагат огромни усилия да релокират семействата на техните служители до България", заяви председателят на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да се помогне на украинските бежанци организирано и в голям мащаб, държавата трябва да се намеси.

"В това отношение закъсняваме, тъй като виждаме по телевизията реакцията на една Полша, на една Румъния - за каква огромна организация става дума. Успяха да обхванат стотици хиляди хора буквално от днес за утре и за тях вече се организира какво ще правят. Хората къде ще работят, децата къде ще учат - това е прерогатив на държавата. Тук става дума да се реагира буквално в рамките на дни", подчерта председателят на УС на БАСКОМ пред Bulgaria ON AIR.

Средното брутно възнаграждение в IT сектора надхвърля 4700 лв., което като покупателна способност е по-високо от сравнима заплата в Германия и Великобритания.

"Което означава, че през последните 4-5 години изпреварваме ръста в тези страни по стандарт на живот. Това е важно да се сподели. България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС. Напълно реалистично е и българите, завършили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас", изтъкна Доброслав Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
В IT сектора, не работят само програмисти, а хора, които ползват много системи и бази данни, за online дейности. Най-важното е, знанието на езици на високо ниво. Всички, говорещи и ползващи руски, с малки изключения, имат силен, акцент и много лош английски, а това не е добре за клиентите. Нали има обезлюдени селца, заселете ги в тях и, ако останат в БГ, тогава, да си търсят работа на бюро. Лошото е, че ако им дадат високи заплати, на българските им колеги, няма дори да им повишат заплатите.
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четеш коментарите и ти става ясно. Някаква тетка със син охранител пита защо не го наемели в ИТ сектора. Прелива от работа там, има за 100000 души, ама тетката чака синчето някой да го наеме. Боже, прибери си вересиите, Боже. Нека дойдат повече украински квалифицирани братя.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доброславчо и бежанци няма да дойдат, и българи вече няма. Стагнация, полека лека повечко конкуренция, полека лека адски скъп аутсорсинг. Това е положението г-да тарикати. Крайно време е да си платите за андрешковщината.
33
2
 
15
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Такава е евродирективата на Урсулата!Българите да *** от глад безработни а работните места да се дават на украинците!Вече почвам да ги мразя а не да ги съжалявам!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умеете да развеселявате хората! Благодаря ви! ;)
31
3
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Защото синът ти не може нищо, мила Петя. Защото не е учил. Други въпрос има ли?! А да не говорим, че ВСИЧКИ Позиции ги има в Линкедин. Нека кандидатства синът ти, ама няма акъл. Недостигът е огромен, затова заплатите са високи. Кой го спира?! Или ти, Петя, си мислиш, че е като по комунистическо време? Някой идва и назначава сина ти... Пфф...
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко IT Украински специалисти мислите че ще ви дойдат на крака,за тия мижави 2600 Евро заплащане?
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда само ревете. Хората ви дават по 4700 лв бруто което е 3500 нето. Гледам ви автопарка само чисто нови коли. Като в Германия. Даже изнасяме за тях втора употреба ***. Ходим на почивка в Дрезден и Берлин, че по - евтино да си изхарчим 1-2 % от спестяванията. Алоо Доброславчо, моето момче, тука параход да плува ?
28
2
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Айде не плямпайте простотии, бе... Като папагали... Колегите ни от Киев (100 служители, някои семейни с жени, деца- сумарно 300+ души) излязоха без проблеми...
27
16
 
12
 
! Отговори
Петя преди 2 години
А защо трябва да се дават тези пари на бежанци? Няма ли български православни християни, които са безработни от толкова много години? Защо не давате тези пари на бедните и безработни българи? Те ще са щастливи. Синът ми работи като охранител за 700 лева чисто. Защо не наемете него за 4700 лева? Защото е българин ли?
26
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът се пръска от яд, че бачка за 2-3000лв. в склада (защото друго не може), върти геврека на баничарката, докато идват квалифицирани хора, които ще си клатят краката за 10000 месечно. Яко.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете не можели да напускат Украйна по закон, но ако имат $5-10 хиляди да си платят за изхода - могат без проблем. Скоро хванаха сина и внука на София Ротару на украино-молдовската граница - искали да минат метър без да си платят.
24
1
 
18
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Време е да подпукаме Кирчо канадеца защото стремглаво ни дави към дъното!Тия нямат никакво държавническо мислене и са по зле даже от неграмотната тиква!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще се оправи държавата, ами като започнат както в Германия тези от БАСКОМ като ми дават заплатата от 7к чисто да наливат и толкова в държавата като данъци.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо хейтите срещу украинците. Аз предпочитам 30000 славяни пред 300 от тия, по-*** и по-брадата братя, дето са дошли от братските средно-източни и северно-африкански страни и са окупирали някои квартали.
21
4
 
30
 
! Отговори
Неминуемо преди 2 години
Ще има напрежение между бежанците и българите. Сега идват смирени, но утре ще станат над 200 000. Ще имат все повече претенции. Нали ги гледам и сега, разхождат се на тумби. С джиповете си окупирали хотелите. Правителството ни се грижи за тях, а не за българите. Абе ние в коя държава сме????
20
2
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И за последните десет години,какво измислиха ай ти та та?Надут балон!Единствено,че са клиенти на банките!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4700 лв по добре от Германия. С по висока покупателна способност. МУУУУУУУУУУУХАХАХАХАХА.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ще си бият шамари ли ?Мухаха!Айде по леко се изхвърляйте!Телефонистки големи IT специалистки!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя момент се намирам в колата си, а срещу мен една българка рови в контеинерите за смет, случайно и един българин също започна да рови в кофите! Не са роми, българи са в София ж.к. Слатина ! Стигнахме и българи да виждаме по кофите ! УЖАС