IT секторът готов да назначи до 30 000 бежанци, заплата над 4700 лв.

България е хубаво място за градене на кариера, подчерта Доброслав Димитров
10 мар 2022 11:27, Анисия Иванова
204

Българската IT индустрия с готовност да назначи до 30 000 украински специалисти.

"Първото нещо, върху което трябва да се съсредоточим, е да помогнем на тези хора да се установят от ужаса на войната на по-сигурно място като България. Чак тогава идва въпросът дали тези хора биха били полезни на една или друга сфера. IT секторът от години казва, че има място за 30-40 хил. души. Много компании с офиси в България и Украйна полагат огромни усилия да релокират семействата на техните служители до България", заяви председателят на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да се помогне на украинските бежанци организирано и в голям мащаб, държавата трябва да се намеси.

"В това отношение закъсняваме, тъй като виждаме по телевизията реакцията на една Полша, на една Румъния - за каква огромна организация става дума. Успяха да обхванат стотици хиляди хора буквално от днес за утре и за тях вече се организира какво ще правят. Хората къде ще работят, децата къде ще учат - това е прерогатив на държавата. Тук става дума да се реагира буквално в рамките на дни", подчерта председателят на УС на БАСКОМ пред Bulgaria ON AIR.

Средното брутно възнаграждение в IT сектора надхвърля 4700 лв., което като покупателна способност е по-високо от сравнима заплата в Германия и Великобритания.

"Което означава, че през последните 4-5 години изпреварваме ръста в тези страни по стандарт на живот. Това е важно да се сподели. България е хубаво място за градене на кариера, независимо дали има война. В момента има нужда да отворим своите фирми и домове за тези хора, но и за други извън ЕС. Напълно реалистично е и българите, завършили в чужбина, да се върнат и да имат кариера у нас", изтъкна Доброслав Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
11
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
Има ли логика ? Това означава ли , че в България ''няма'' безработица?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те като са се засилили към България тези бежанци.. Германия, нещо, Франция...
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой да обясни на пичовете, че украинските бежанци са *** с деца, които не стават за ИТ сектора. Украинските програмисти са в окопите с автомати!
53
0
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
До Анонимен Кажи го като бате Бойо "овчото много се търси, ай ти специалист ми бил стани овчар"
52
2
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Айде сега... За 3000лв. наемате студенти, които нямат опит. Това е несериозна заплата за телефонист. Какво да очакваш като ниво?! Етика има, но в по-сериозните компании и на по-сериозните позиции. Иначе си прав- масово едно СВ не могат да седнат да напишат.
51
0
 
22
 
! Отговори
Пафката преди 2 години
Помогнете и на мен! За съжаление съм българин....
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като човек в сферата - последните два абзаца просто къртят... тоя *** с мечти за робовладелец да се ориентира дали съществува изобщо програмист в DE или UK който да работи на 2к евро или паунда. А да и България била хубаво място... повечето хора които познавам навън са там заради мизерията и беззаконието тук, а не заради парите
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кой ти каза, че не дават?! Полската работа на запад е 90% автоматизирана. Не сте нужни, разбери го. Не сме 1769-та." ...предролагам си някакво програмистче, неосъзнаващо, че работиш сам срещу себе си. До 10 години собствения ви труд ще ви направи крайно ненужни. Но от земеделци и инженери винаги ще има нужда.
48
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Булпрос вече няма. Обедини се с немска компания и 100% от капитала идва от Великобритания. Иначе, да- българските ИТ компании не са цвете за мирисане. Ако в нашенска компания 1000 души правят х ревеню, то в чужда 100 души го правят същото (пак българи).
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли сте! Търсим над 200 души (отделно от офиса ни в Украйна, който вече се пресели в няколко държави от ЕС, вкл. и България). Еми, не можем да намерим. Недостигът е огромен. Последно наехме хора от Нидерлания, от Португалия и Франция. Фрийлансъри. Тук просто кадри няма. Затова и заплатите надминават 10к лв. вече.
46
2
 
15
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Аз съм човек от ай ти бранша и ще ви кажа че са стари мераци на властта/мутралъка да смаже и ай ти бранша зада диктуват цените които да са като на доматите през август както и на всичко в България. Като има пренасищане на кадри естествено че цените падат. Това им е и целта. Изгодни е както за американските гиганти така и за ортаците им от мутралъка в Страната. Фрими като Скейл фокус, Програмиста, Бул Прос са създадени с мутрнски капитали.
45
6
 
2
 
! Отговори
Петя до ееее преди 2 години
Средно общообразувателно. Завърши преди 20 години и няма късмет в живота. Живее при мен. Просто няма работа. Не му дават хубава работа на бюро и компютър. И той много ще се радва на 4700 лева заплата да му дават. Вземете го на работа в тази компания ленкелин за която говорите. Къде да отиде или да прати на кой адрес афтобиография?
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кани ги Доброславчо Димитров, но няма представа какъв таралеж си вкарва в кюлотите. Бендеро-нацистите първо ще го построят в три редици и ще накарат целия IT сектор да говори на укропска мова. Сутрин преди работа ще подскачат и ще скандират "Слава на Бандера", а после ще пеят химна "Що не вмерла Укропия".
43
1
 
16
 
! Отговори
С преди 2 години
Долу правителството.Долу и Кирчо да си ходи откъдето дойде,предават собствения си народ.
42
2
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Кой ти каза, че не дават?! Полската работа на запад е 90% автоматизирана. Не сте нужни, разбери го. Не сме 1769-та.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В т.н. селско стопанство се търсят доста работници. По селата има и доста празни домове. Пука ми дали са учили в Харвард! Това е предложението!
40
3
 
9
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Драги работодателчета хората бягат от виойната не са дошли тук да ви робуват за жълти стотинки или се надявахте на евтина работна ръка.Само гледане да не давате пари,а да искате да ви се работи няма как да стане това ще избягат хората дето ги имате и ще затворите кепенца
39
1
 
31
 
! Отговори
С преди 2 години
Омръзна ми да слушам всеки ден как ще помагаме на беженците,как техните помощи ще са по-високи отколкото на Българите. А на мен ми омръзна да плащам данъци след данъци и за какво,като един беженец ще получава повече от мен.Нека техните помощи да са както на нашите баби и дядовци пенсиите. Нямам думи просто.В днешно време да си беженец явно е преоритет... Жалка история.
38
2
 
8
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Бе то хубаво всички да са компютърджии, ама кой ще работи? Само приложения, игри и програми за управление , хляб не дават.Пък и толкова лекари и "инджинери" идват от Близкия Изток и Афганистан, че у нас могат да се развиват само висши технологии, такъв умствен потенциал ни идва наготово. А дано, ама...
37
0
 
1
 
! Отговори
ееее преди 2 години
До ПетяКакво образование има, че работи охранител?