Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна

Не може всяка страна да се справи сама с оказването на подкрепа
Обновена: 10 мар 2022 19:47 | 10 мар 2022 19:46, Веселина Йорданова
148
Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна
Снимка: Правителствена пресслужба

Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Франция.

Премиерът бе категоричен, че не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор.

Още по темата
Според министър-председателя страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата", отбеляза Кирил Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.

В тази контекст премиерът добави, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заяви, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

"Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство", категоричен бе министър-председателят.

По-рано през деня българският премиер разговаря с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Френската република Бруно льо Мер. Срещата е продължение на разговора на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел.

Българският премиер и френският министър обсъдиха задълбочаването на двустранното икономическото сътрудничество във контекста на съвместни инфраструктурни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
До моето мнение Имам издължено парче месо което можеш да завреш заедно с мнението си на определено място !СЛАВА УКРАИНЕ!СМЕРТЬ ПУТЛЕРА !
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такава помощ ЕС трябваше сами да се сетят, а не ние да им се милим. Когато искат да налагаме санкции и да затваряме за руски полети, много бързо реагираха, Сега, като трябва да дадат пари се ослушват.
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПенсионерТи си токова пенсионер ,колкото аз милиардер.
119
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога чужденците у нас ще се ползват със специален статут и ще бъдат настанявани в 4 звездни хотели с всички екстри, а местните ще живеят като бежанци, с липса на базови доходи и средства за съществуване, и човешките им права ще бъдат нарушавани? Настанявайте ги в Полша, там местните си живеят добре и ще поемат с лекота издръжката им, но дали ще ги настаняват в хотели и по колко злоти на ден ще им отпускат?
118
0
 
10
 
! Отговори
Не се стеснявайте преди 2 години
Дръпнете още някой и друг заем, да помогнем на страдащите, да осигуриме на клетите хотелиери сезон от първи март, пък после ще му мислиме за връщането. ... Ей, хората от война бягат и не искат да остават в БГ. Това нищо ли не ви говори?!
117
1
 
0
 
! Отговори
Това става през 1881 преди 2 години
И колониалният режим продължава до 1945 - когато е прекратен съгласно конференцията в Ялта. Лобито на колониализма тук обаче не се отказва да върне Сакскобургите в България, както и Великите колониални сили. Второто пришествие на Сакскобурготите е много по-добре подготвено .,.
116
2
 
0
 
! Отговори
През 1881 година преди 2 години
Александър Батенберг е обявен за Княз на Княжество България част от България освободена от Османската империя . Започва колониалният период от Българската история , който е планиран след Батемберг чиято цел е да формира институции, държавна уредба , но не и да подчини местното население. Това прави неговият наследник Фендинант 1 след като датски принц отказва поканата на умни местни българи пратили свещенници - той затова отказва и под заплахи Сакскобурга бил пратен да бъде България Дойна крава
115
1
 
0
 
! Отговори
През 1881 година преди 2 години
Александър Батенберг е обявен за Княз на Княжество България част от България освободена от Османската империя . Започва колониалният период от Българската история , който е планиран след Батемберг чиято цел е да формира институции, държавна уредба , но не и да подчини местното население. Това прави неговият наследник Фендинамт 1 след като датски принц отказва поканата на умни местни българи пратили свещенници - той затова отказва и под заплахи Сакскобурга бил пратен да бъде България Дойна крава
114
1
 
0
 
! Отговори
Ми кво да ви кажа: преди 2 години
Вашият любим инцест нацист е малко поумрял! Къде го чуууукаш къде се пука!
113
0
 
0
 
! Отговори
Добър опит момчета преди 2 години
Много добър опит ...Колко *** трябва да си да ти кажат: Не активирай защитата, че ще си изпатиш! И ти да направиш точно това!Не ме кефи факта някак си ... Че постоянно се бъркаш в работата и живота ми!
112
0
 
0
 
! Отговори
Знаеш ли! преди 2 години
Марката Cerruti 1881 - правят оръжия от 1881 година някъде и точно тогава някъде стават еднощининтересни неща...
111
0
 
0
 
! Отговори
Наложи се ... преди 2 години
Да използвам едно малко мръсно оръжие ако толкова ви интересува ... Има само един етнос и само едно място от което Сакси може да бъде ударен, защото никога не би предположил, че може да бъде убит от тях!Нациста от никой не го е страх , а тях счита за достатъчно прости и незначителни и неспособни да мислят...
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за шенген защо спря да се говрои
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същата работа като с вируса, всички запяха хорово заради компенсациите
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А българите????България ок... бежанците ок !!!
107
11
 
8
 
! Отговори
Путин е пътник... преди 2 години
Щом и Орбан заклейми Путин, нещата при Путин са много зле...
106
1
 
14
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Петков , ще се нагуши като пеликанЗа нас скьпият ток , вода и олио -5,50
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце даде над 2млрд долара за чертежи на стафи самолети, кире сега ще даде поне половин милиард за укрите... Нашите пари!! Т.е. сме от трън та на глог. Май май скоро и тоя че го чегъртаме.
104
2
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кирчо, ти колко деца взе във вас? Ще има ли безглутенова баница за всички?
103
19
 
4
 
! Отговори
psiho преди 2 години
Психично болни пишат тук