Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна

Не може всяка страна да се справи сама с оказването на подкрепа
Обновена: 10 мар 2022 19:47 | 10 мар 2022 19:46, Веселина Йорданова
148
Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна
Снимка: Правителствена пресслужба

Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Франция.

Премиерът бе категоричен, че не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор.

Още по темата
Според министър-председателя страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата", отбеляза Кирил Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.

В тази контекст премиерът добави, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заяви, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

"Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство", категоричен бе министър-председателят.

По-рано през деня българският премиер разговаря с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Френската република Бруно льо Мер. Срещата е продължение на разговора на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел.

Българският премиер и френският министър обсъдиха задълбочаването на двустранното икономическото сътрудничество във контекста на съвместни инфраструктурни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите не сме виновни, че САЩ постоянно подпалват войни по света.
81
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
сащ да плащат масрафа за всичко са виновни те и безкраините им интереси наибедната страна в ес ще издържа бежанците да престанат да продават оръжие наукраина двата братски народа да седнат на масата за преговори и да се разберат
80
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има ресурси за всичко. И капацитет за всичко. 90% от стоките си за бита си ги произвежда сама и сега. Така наречените лидери на ЕС трябва да са с много кухи глави, за да не са нясно с това.
79
0
 
23
 
! Отговори
вън от ЕС преди 2 години
За украинците веднага помощи а за бг нищо.
78
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бежанците добре е помислил, а за българите живеещи в мизерия, кога ще помисли.
77
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТРЪГНАЛИ ДА ПТАВАТ НЕЩО-ПА НЕМАТ ПАРИ.-НИЕ ЧЕ СЕ ОПРАВИМЕ САМИ.ЧЕ РАЗДЕЛЯ ВЕЧЕРАТА НА 2 И ПАК ЩЕ ЯДЕМЕ-НЕМА ДА ПРОСА.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малки бандеровци се събят на Русия окуражавани от САЩ, а после ние да опъваме каиша я у лево.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курсове за масажисти в Харвард. Маса с дупка и маса без дупка. Запиши се! Вземи престижна диплома! Осигурени клиенти-бивши Харвардски курсанти.
74
1
 
28
 
! Отговори
Киро, късно е преди 2 години
Взе да се усещаш, че нема пари и ако продължаваш така скоро ше си ходиш. Знаеш ли Англия каква държава е? Знаеш ли, че е приела по-малко от 500 бежанци от Украйна и нови няма да приема? Направи забележка на Англия, че не е съпричастна. Наясно ли си, че само те чакаме да вдигнеш тока и щи се случи случка като на Бойко. Ти не разбра ли, че на народа му писна да ви гледа снимките от Малдивите, докато си бият децата в магазините щото 1 играчка не могат да им купят. Бок..ци.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гиб Мелсън Не искам помощ от ЕС, но не искам и да не ми пречат.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът да не повтаря като Мирча Кришан "всички заедно", щото не щем да сме заедно с държави, които ни затриха икономиката и ни прибират децата за своя употреба. Някаква си "Фон дер", т. е. от благороднически произход, ама чрез осиновяване с докторска степен с доказано плагиатство ще ни води към общност???
71
2
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Въртим, сучим, и накрая пак стигаме до просия. Пак просим пари от ЕС. И то заради една бензиностаниця с ракети. Да се чуди човек как сме живяли преди да влезем в ЕС. Как сме имали пари?
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка
69
0
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Подкрепата требе да е за приемните семейства-те плащат ток вода храна.кирчо това не се учи в хар твърд.
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел се сещат, че сме европейци смо, когато трябва да ни инжектират принудително и когато трябва да издържаме *** и пульо на наша територия.
67
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 61: Изведи *** в Румъния. Връщаш я и казва че е паднала бомба и няма документи. Ти и дай убежище във вас. Като спрат помощите си излиза с нейната лична карта.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами вдигнете се и махнете кирчо . Какво ви пречи ?
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще плати пак ама ще се чувства ,,европеец,, поне докато изчезне от този свят . Важно е да си отидем като европейци а не като българи.
64
1
 
23
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Тънката сметка води до извода, че в момента в който украинеца паркира джипа си в Съни Бийч с жена си и двете деца ще получава по 40лв дневно, ама на човек тоест 1200 по 4 са 4800лв чиста пара без данъци, наеми и сметки за ток!!!! Колко български семейства получават толкова, за да живеят в хотели?!?
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям образ Кирчо... Първи забрани руските самолети и последен иска пари за тея... Българите платиха масрафа на Америка ))) Херо в знак на благодарност, ще направи баница по ТВ-то и ще изпее песен )))

Спонсорирани публикации