Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна

Не може всяка страна да се справи сама с оказването на подкрепа
Обновена: 10 мар 2022 19:47 | 10 мар 2022 19:46, Веселина Йорданова
148
Петков поиска ЕС да подкрепи България и страните, които приемат бежанци от Украйна
Снимка: Правителствена пресслужба

Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай, Франция.

Премиерът бе категоричен, че не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор.

Още по темата
Според министър-председателя страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ.

"Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата", отбеляза Кирил Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.

В тази контекст премиерът добави, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заяви, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

"Мястото на Украйна със сигурност е в Европейския съюз, въпросът е кога ще се присъедини към европейското семейство", категоричен бе министър-председателят.

По-рано през деня българският премиер разговаря с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Френската република Бруно льо Мер. Срещата е продължение на разговора на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел.

Българският премиер и френският министър обсъдиха задълбочаването на двустранното икономическото сътрудничество във контекста на съвместни инфраструктурни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди век укрите са се наричали малоруси после Ленин ги прави укри.
61
0
 
12
 
! Отговори
София преди 2 години
Сириле, Сириле, научи се да не говориш от името на цял един народ, особено когато не знаеш мнението му по дадени въпроси. Първо говориш от наше име без да си се допитал до нас какво мислим по даден належащ и важен въпрос. После реши да отидеш по надалеч и да говориш от името на украйнския народ без дори да знаеш те какво мислят по въпроса. Утре от името на германския или френския народ ли ще говориш? Засрами се, ако изобщо имаш и знаеш какво е срам.
60
0
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ ЧЕГЪРТА преди 2 години
Радев изчегърта 1 000 000 българи и техните семейства..... Не забравяйте #КОЙ Е РАДЕВ
59
0
 
13
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кирчо къде е бил, когато избиваха българи в ***? Има ли от тези ,,бежанци" някой да е палил българското знаме, има ли такъв да е тормозел българи там? Ако са само жени-мъжете им къде са? Не избиват ли и в момента някои, които говорят български.
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме обща граница с Украйна какви бежанци го гонят този, а страни като Великобритания няма да приемат нито един.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислите че българите могат да се измъкнат от бедността и мизерията ако не помагат на бежанците. Не мисля. Това нищо не променя. Дори и да махнете киро , не виждам кого ще измерете. Трябва ни търговец . Така работи света. Дори живота на убитите деца е вече изтъргуван. Това е морала и мисленето на човечеството в момента.
56
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Парички за украинците и за хотелиерите, ЧУДЕСНО! Оправихте туристическия сезон! Малкото останали бачкащи българи да се оправят както знаят, да си вържат въжето и да приключват....
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе я ми кажете къде е украинското посолство?!? Да подам документи на майка ми да я правя украинка, щото с 42г. стаж взима по 650лв пенсия - няма и 20лв на ден, а като бежанка ще взима 40лв т.е.двойно, пък и малко по хотели да се разходи жената.
54
1
 
10
 
! Отговори
ww преди 2 години
никои не ги е избирал Киро,довлякоха го да на довърши както довършиха индиа...те
53
8
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Братя и Сестри Етнически Българи,спрете да изплащате кредити,защото тези пари отиват за каузата на фашистката еврейска сran!!! Не си харчете парите в еврейските "бургер" заведения! Не се хранете с noмuята "дюнери"! Организирайте се по местоживеене и игнорирайте всички,които не са доказани Етнически Българи! Руската Освободителна Армия е на прага да ни освободи от еврео-турците! Смело напред,Святи Българи!
52
13
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛИ=НАЦИСТИ преди 2 години
ИЗБИВАТ ДЕЦА, ЖЕНИ, ИНВАЛИДИ В УКРАЙНА...
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общият европейски заем от САЩ ли ще го поискат? Малко шизофренично ми се вижда да закопаеш Европа икономически за да взимаш кредити.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе Кире тоз парламент украинците ли го избраха,те ли ви плащат? Украйна си взел да оправяш!Тебе за какво те избраха ве?Нали България се канеше да оправяш! МИ ВИЕ ПО ЦЯЛ ДЕН САМО ЗА УКРАЙНА РАБОТИТЕ КОГА ЗА БГ? БГ ЗАГИВА ЕЙ !!!
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кви пари, КироОоо това е началото ))) Не е като да си слагат знамеца във Фейсбука и да пускат сълзи... Бе ще го ядем от урките, ама дано не е много... Той Путин верно много ги търпя...
48
1
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Дал съм му кредит на доверие,който обаче бързо се изчерпва. Не гласувах за него и явно съм бил прав. С тия темпове на гаф след гаф май лятото ще има протести.Нямаме нужда от нов служител на Козяк.
47
0
 
23
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Това са политически емигранти. Защо не си продадат колите, а ние им даваме помощи. Кола за 150К, а ние да плащаме за издръжка. Хайде, транзит през, България към по- *** държави и по- богати.
46
4
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Къде е филтърът,който да отсъди дали в България не влизат нацисти от узурпирана Руска Украина? Нима не е очевидно,че зад военните лагери на Освободителната Руска Армия има перфектни съоръжения,позволяващи на възрастни,майки и деца да намерят топла качествена храна и топъл подслон! Да,очевидно е. Как така на един бежанец дизертьор от все още нацистка Украина се дават по 40 лева на ден,докато млади и стари *** от глад в Родината ни? Оставка за евреинът Петков! Оставка за nомакътъ Радев!
45
0
 
20
 
! Отговори
ОТ КИРО преди 2 години
НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПО 10 ЛВ. НА ДЕН, НА БЕЖАНЦИТЕ ПО 40 ЛВ?
44
2
 
29
 
! Отговори
Кви пари, Киро преди 2 години
Ела в Бургас да видиш украинците колко са нагли и се държат така все едно са хванали господ за шлифера. Ние работим да ги храним докато лежат те ни плюят. Това хора ли са?
43
2
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кирчо, знаеш ли колко български деца имат нужда от помощ? Каква разправия е за детска градина, знаеш ли?