Василев: България не иска да се откаже от енергийната си независимост

До 15 март чакаме техническо съгласие от ЕК за Плана за възстановяване
31
Василев: България не иска да се откаже от енергийната си независимост
Снимка: БГНЕС

До 15 март чакаме техническо съгласие от ЕК за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Веднага след одобрението може да започне работата по проектите, каза в парламента Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Още по темата
По думите му, ако България беше приела предишния вариант на Плана, сега щяхме да имаме проект за парогазова централа при липса или много висока цена на природния газ.

Не се предвижда затварянето на 1600 мегавата мощности, но остава целта за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента. Въглищните централи ще работят в по-кратък период, но това не е страшно, защото летният пик на потребление на енергия изисква 5000-4500 мегавата, докато зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи.

България не иска да се откаже от своята енергийна независимост. Затова не се съгласихме за затварянето на въглищните централи и преминаването им на газ. Това щеше да ни постави в много неизгодна ситуация да получаваме природен газ от източник, който сега води война, каза Василев, цитиран от БТА.

Мощностите от батерии от 6000 мегавата, които са заложени в Плана, както и търсенето на геотермална енергия ще се правят на пазарен принцип и ще се контролират от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза финансовият министър.

По предварителни изчисления България има достатъчен ресурс на топла и гореща вода. Ако не за енергия, тя може да се използва за отопление на жилища и оранжерии и да намалим разходите за природен газ и електричество, каза Василев.

В Плана е заложено купуването на влакове, защото вече има изградена жп инфраструктура за тях, а друга скоро ще е готова - например линията Пловдив-Бургас. Липсва ни подвижен състав - мотриси и вагони, както и системи за управление на мрежата. Същото се отнася и за крайградските железници, посочи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В Турция вече произвеждат ток от сяроводорода в Черно море. Ние лапаме мухите, както обикновено.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мушенници измамихте хората
21
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Зеленски взе да имитира Българските политици да продава Украйна с цел да я превърне демократично в "черна поляна" и нещо се обърка там живеят Руснаци но от днес вече не е така. Алчниците политици искат да превърнат цялото черноморско крайбрежие с всички държави които са на него в ЧЕРНА ПОЛЯНА. Нямате ли хляб, водата ли Ви свърши или имате много пари и решихте да се гаврите с народите в региона?
20
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Плана за обратно изкупуеане на държавните енергийни предприятия за енергия от Американците кога? Или чакаме като Украинците да задлъжнеят за да нападнат държавата или по лишо да отнемат целия енергиен отрасъл понеже е задлъжнял. Демокрация има но тя не е продаване на държавни активи те са държавни. От Белия дом във окръг Вашинктон в Америка защо не дойдът няколко сенатори и да ви продадът няколко американски държавни претприятия за енергия? Путин и Зеленски ще Ви платят ако нямате пари.
19
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
До СТРАНДЖАТА - режат ависимостта от руска газ на 2000 Евро на МВч за да си купуваме американски газ на 3000 евро на МВч
18
1
 
3
 
! Отговори
Какъв му е проблема? преди 2 години
Бойко разшири газохранилището в Чирен и газовите връзки с Гърция са в ход. Държавата ни е притежава част от терминала за втечнен газ в Александрополис. Бих казал основното е положено. Сега очаквам да сключите договор с катар (или там който) и да имаме поне два доставчика на гориво в България? Или робувате на Газпором и руски господари на Радев за това само думи говорите пък реапно нищо по същество не правите?
17
0
 
4
 
! Отговори
АКо преди 2 години
До шопендарбяха добри, още по татова време щяха да се разработват. А тогава науката беше впрегната да помага на икономиката яко. Не като сега. Нека сегашните управляващите да се поровят в старите научни разработки и ще видят интересни неща, не да хвърлят на вятъра пари и да откриват топлата вода за пореден път. Руснаците още 80 години са казали, че не си струва да разработваме каквито и било газови находища. Това са го видели от Космоса. Същото е и в нашата акватория на Черно море.
16
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
ЗАЩО ЛИ НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА НИЩО ЗА НАШИТЕ ГАЗОВИ НАХОДИША,ДАЛИ ПО ЗАПОВЕД НА ГАЗПРОМ,ИЛИ ЧЕ ЗАЩОТО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ НЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ КОЙ ДА ГИ ПРИВАТИЗИРА
15
4
 
9
 
! Отговори
този преди 2 години
е луд за връзване! Каква енергийна независимост бълнувал Иска от руска към УСА зависимост. Явно не знае или се прави на ампе, на голям процент от втечнения американски газ е руски, като и обогатения уран. Неговата независимост за населението ще излезе 3-4 пъти по-скъпа, отколкото ако сме зависими от Русия
14
2
 
3
 
! Отговори
мда преди 2 години
Европейската банка вече ни контролира.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя България може и да не иска ама никои не я пита.Тя и армията не искаше да си маха ама дойдоха парцалите от САЩ и България я премахна за два часа.Имаше енергетика ама и нея я дадоха за 50цента.Така че и тая работа ще е същата.Давай там на Украинците издръжка по 35 милиона на месец там поне за сега е сигурно.
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълната зависимост на България от руския газ е лъжа! Това са опорките на поддлоги като Гоце, Венци Дебелия къде търгува с газ и други разни ***! България може да се оправи само на въглища през следващите 10 години, дотогава трябва да има инсталирани мощности и работещи решения!
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с онзи завод на електрически коли нашумял по време на изборната кампания?
10
0
 
16
 
! Отговори
ww преди 2 години
чакал съггасие от ЕК е и ако не го получиш ко прайми щеи унищожиш нрод ли!!!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момнета да си наложим интересите на страната пред ЕС, но нас ни управляват само мижи*урки и под*оги и пак ще се надупят. После, като фалира държавата не се чудете.
8
1
 
12
 
! Отговори
До Пич преди 2 години
Предполагам ще го играят класическия евроатлантически прийом - платени протести, провокатори. Защото няма логика да си недоволен от този хубав живот и круса на развитие на страната.
7
0
 
24
 
! Отговори
Зависимост+слугинаж преди 2 години
България се отказа от енергийната си независимост, когато затвори блоковете в Козлодуй и се отказа от Белене, където ръждясват готови ядрени реактори.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aми нормалните държави си гледат интереса. Германците могат да си докарат и от Индия газ, но гледат каква е цената. Ние можехме да сме основата на Южен поток и отделно да си направим връзка с Гърция, за да имаме повече опции. Но не сключихме договор на 130$, защото ще ни смъмрят от Брюксел, а построихме безплатно тръби за Сърбия. Отделно кривата джжука драпа да затвори 3-ти и 4-ти блок в Козлодуй. Скоро ще си драпаме мдете за да се топлим. И кой инвеститор ще дойде, като нямаме евтина електроене
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам ЕС да им приеме планът. Най-вероятно ще бъде върнат за пореден път, за да го преправят. Бездарието на тази комунистическа коалиция е уникално. Толкова бездарни могат да са само комунисти.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много охранен. А нашите пинсионери купуват по 5 лв олиото и 2 лв хляб