Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките
12 мар 2022 09:06, Елка Василева
115
Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Предприятия предупреждават за фалити у нас заради санкциите срещу Русия.

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките на основни стоки и суровини за българската икономика.

Засегнати от войната са сектори на икономиката предимно от тежката индустрия. Заради повишените цени на материалите, нарушените доставки и затруднените плащания са застрашени много бизнеси, заяви Веселин Илиев от Стопанската камара пред БНР.

„Това са сериозни затруднения пред бизнеса. Трябва да се търсят варианти за пренасочване, не всички ще успеят да се пренасочат и като пазари, и като доставчици. Има голяма вероятност някои да не оцелеят“, посочи той.

Кризата удря по вноса на метали. Ще бъдат засегнати проектите за електромобили и електрически  батерии и дори научните изследвания, каза още Веселин Илиев.

„Горе-долу по същия начин стоят нещата с резервни части за жп транспорта, които ние от Русия много внасяме, за метровлаковете. Ако ще чакаме метровлакове от Русия, много ще ги чакаме. Това ще рефлектира дългосрочно в една икономическа криза, множество насочвания, множество затруднения. Ще нарасне задлъжнялостта. Вече лихвите по банковите кредити се повишиха“, каза експертът.

Според Веселин Илиев глобалната криза ще доведе до преосмисляне на политиките на Евросъюза, включително на Зелената сделка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
13
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Никой не може да ти направи по лошо от това което сам си го направил
85
9
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
България има предостатъчно земя да се изхраним.... чудесна вьзможност селянията довлекла се по градовете да се върне към корените си и вдъхне живот по родните им места. Срамно няма!!!
84
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво стана с мощните санкции и приказването в един глас. В опита си да се представите добре, ще фалирате държавата.
83
9
 
14
 
! Отговори
Няма втора на света преди 2 години
Кат Русия няма втора ня света.Верно е , няма друга държава - където са се родили рима от най-жестоките сатрапи на света- Ленин, Сталин, Лилипутин
82
4
 
19
 
! Отговори
Не разбрал преди 2 години
Аве нали санкциите са срещу Русия - защо фалити у нас? Не трябва ли у тях да има фалити от мощните ни санкции?
81
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долните Путлерасчета пак грачат и саботират. Дано да ви приседнат в гърлото долните лъжи и манипулации, а когато останете без чевешкия ресурс ще си ядете . от мизерия !
80
5
 
11
 
! Отговори
Лъжи преди 2 години
Няма как да има фалити, защото нищо не изнасяме за Русия. Отрицателно търговско салдо от 5 млрд.лв на година.
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е "нашите" хора да кажат "Нищо не можем да направим, такова е положението в целия свят" вместо хората на "другите". Помпозният театър с уволненията и изчегъртването беше ясно, че няма да промени нищо съществено в държавата.
78
22
 
18
 
! Отговори
ДОКАТО ИМАМЕ ЕС: преди 2 години
..ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЗА ЦЕНИТЕ И СТОКИТЕ ---ВАЖНОТО Е , ЧЕ НЕ СМЕ С ВЪШКАРИТЕ, ГАДОВЕТЕ И ПРОСТАЦИТЕ ОТ РУСИЯ --КЪДЕТО Е САМО СТУД , ЗЛОБА И ПРОСТОТИЯ!!!
77
1
 
2
 
! Отговори
Герги преди 2 години
До Анонимен В панелките ли ?
76
1
 
9
 
! Отговори
Герги преди 2 години
До 86 до 87 Ми то и сега е така със свободния пазар колко е тока за бизнеса спрямо цените преди година. Може да се изнася и се продава където е най-скъпо сещаш ли се, няма значение колко имаш, а колко изнасяш. Германия като не и стига си купува и от тука
75
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е забавно как сега най ще го закъсат тия с промитите мозъци, дето русия им е като божество. Вдигали се цените, ами вдигат се, искайте по висока заплата, ей на аз викам или вдигате кеша или отивам в друга компания и без друго искат да ме откраднат от сума време, и оп веднага една хилядарка отгоре. След два месеца пак ще ги натегна за повишение а преди това и за великденско бонусче. Та и 4лв да стане бенза не ми дреме, но рашаните ще сгрибат, което в дългосрочен план е голям плюс за нас
74
17
 
16
 
! Отговори
86 до 87 преди 2 години
,,Другарю,, ,аз съм бил винаги свободен човек,за разлика от теб. Енергията няма да скочи,защото вносът от вън ще е регулиран от Европейски,за 27-те държави енергиен регулатор,от 5 държави ще внасяме и ще има контуренция,за разлика от монополиста Русия( щом е 1 доставчик). Това е принципа на свободния пазар. ВЕИ сектора дава вече над 24% от енергията у нас. Комплекс,,Марица-Изток,, е изцяло с наша енергия. С,,Козлодуй,, дават над 60% от енергията. А Гърция финансира още 2 реактора там.
73
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ползва газ в България, почти никой. И той е толкова скъп, че хората спокойно могат да минат на ток. Няма да има никаква разлика в сметките, даже и ще са на печалба ако си сложат термопомпи.
72
5
 
10
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Петков харесва това
71
10
 
18
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Ше фалират , ами ....КАТО СА СВЪРЗАНИ ЕДИНСТВЕНО С "ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ И ПАРИ"--по т.н "РУСКИ МОДЕЛ" на капитализма...!МАЛКО СА ФИРМИТЕ , КОИТО РАЗЧИТАТ НА ИСТИНСКИЯ ПАЗАР!
70
16
 
23
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Мечти и фантазиии ! Абе ти невиждаш ли, че всички цени растат с часове ? Каква есен те гони ? Другия месец най късно ще е Ад. Той мечтаел с малкия си евроатлантически мозак
69
14
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Когато си бил обвързан с държава,от която се отделяш,би било лошо за икономиката. Но след 32 години е много малък делът ни на износ за Русия. Главно е внос и то горива предимно. Суров петрол внасяме 60% от Русия. Там до есента ще сведем до нула тези 60%-та. Газта дава 12% от енергийния микс на страната ни. Там 98,5% е внос от Русия,не е 100%-та. До края на септември ще се освободим от руската газ,чрез газопровода Александополис-Ст. Загора. Просто всичко си отива на мястото.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То с фалити с е градски тая филми ,искат да скубят нашите пари от ПП
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са тръгнали да пробиват на нови пазари без Русия като Китай отдавна ги е завзел. Никаква конкуренция не е възможна на китайския бизнес.