Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките
12 мар 2022 09:06, Елка Василева
115
Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Предприятия предупреждават за фалити у нас заради санкциите срещу Русия.

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките на основни стоки и суровини за българската икономика.

Засегнати от войната са сектори на икономиката предимно от тежката индустрия. Заради повишените цени на материалите, нарушените доставки и затруднените плащания са застрашени много бизнеси, заяви Веселин Илиев от Стопанската камара пред БНР.

„Това са сериозни затруднения пред бизнеса. Трябва да се търсят варианти за пренасочване, не всички ще успеят да се пренасочат и като пазари, и като доставчици. Има голяма вероятност някои да не оцелеят“, посочи той.

Кризата удря по вноса на метали. Ще бъдат засегнати проектите за електромобили и електрически  батерии и дори научните изследвания, каза още Веселин Илиев.

„Горе-долу по същия начин стоят нещата с резервни части за жп транспорта, които ние от Русия много внасяме, за метровлаковете. Ако ще чакаме метровлакове от Русия, много ще ги чакаме. Това ще рефлектира дългосрочно в една икономическа криза, множество насочвания, множество затруднения. Ще нарасне задлъжнялостта. Вече лихвите по банковите кредити се повишиха“, каза експертът.

Според Веселин Илиев глобалната криза ще доведе до преосмисляне на политиките на Евросъюза, включително на Зелената сделка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да фалират!!!То за да се оправи един стар апартамент трябва да го изтрамбушиш до тухла ,пък кво остава за една соц. държава !!!Да отварят кремиковци ,кво се суполят?!
65
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които се е фанал с Руснаците не е прокопсал. Дано сега им дойде акъла. Макар като гледам познати у фейсо акъл още няма. Като фалират тия, после ще се появат други по високотехнологични. Крайно време е вече да разберат че тия тежки индустрии са стара и допотопна работа за страни като Китай и Ѝиндия. За да взимаш пари и да си добре трябва високи технологии, финанси, услуги тип дизайн маркетинг и т.н. Аз познат работещ за западна фирма под 4к. лв нямам, а такъв бачкащ в соц производство над 2к няма
64
8
 
11
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
поли ме фара за империята на злото Да фалира и човечеството да си отдъхне
63
3
 
14
 
! Отговори
ахаххаха преди 2 години
Те ти булка санкции
62
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** де *** ще доведе Европа до сериозна криза, а американците само се хилят отзад и протриват ръце след като забъркаха цялата каша в стремежа си да раздробят Русия. Само не знам дали са се питали ако най голямата ядрена сила стигне до разпад какво може да последва? Дали си дават сметка?
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкции санкции. Не са от вчера не са от днес. Погледнете на картата колко от т.н. цял свят са наложили санкции. При пазарната икономика има вратички за заобикаляне на санкциите колкото щеш.
60
3
 
6
 
! Отговори
бизнисмен преди 2 години
Бизнесмен не е човек наследил контактите от положението по комунистическо време,бизнеса е изкуство,трябва да го разнообразиш,и по отдалеч да предвидиш нещата.За тази война се знаеше от идването на Путин на власт,последните 8 години се потвърди на 100%че ще я има.
59
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се Оля. Вкара военни кораби в Черно море и сега всички страдаме. Това означава че Русия не е надежден бизнес партньор. Дано доставките от Украйна може да се възобновят до есента, до тогава руските окупационни войски приели че това не е тяхната война.
58
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на това Урсула щяла да спира вноса на желязо и стомана от Русия. А нашият Кирчо първи ще завърти опашка и ще заподскача весело.
57
21
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
БЪЛГАРИНО , ДОРИ ДА УМИРАШ ОТ ГЛАД , ТИ СИ ДЛЪЖЕН ДА ПОДКРЕПИШ САНКЦИИТЕ НА АМЕРИКА , НАТО И БРЮКСЕЛ !!!
56
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зима я изкарахме, ама другата не знам. Всички ще са засегнати и бедни и богати.
55
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още не е толкова страшно. Ще става и по-зле. Ама нали сме шкембепатриоти, припяваме в европейския хор без да мислим. Важно е на Путин да му е зле. Жалко за нас, някои ще си хванат пътя за америките, а ние ще теглим
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bg suverenen narod ne e vleznal v eu i nato, za da vodi zavoevatelna agresivna politika s ikonomicheski i razrushitelni teroristichni voini s drugi narodi i darjavi. za 15 godini chlenstvo v eu i nato ni vavlichat non stop v amerikanski i angliiski voini s chujdi darjavi i narodi. ne jelaem souz s svetovni teroristi i ubiici na mirni chujdi dalechni narodi. ne e nujno bg soldati da slujat v chujdi darjavi, a rbg da slujat chijdi soldati na bg narod. tova ne e pravilno. tova ste popravim.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте да пращаме Толупа да ги минава с 200 всички и да се кротнат
52
5
 
23
 
! Отговори
Z преди 2 години
Коментар 56 и мантрите на психолибералите.Европейската икономика така ще се адаптира към липсата на руски ресурси, че ще бъде изнесена в Китай. И тогава тези кратуни ще обясняват на обеднелия народ, че на Европа не и трябва *** икономика и биопроекти.Целият цирк с руските санкции ще свърши, когато едни 500 милиона души започнат да си плащат изравнителните сметки за ток и газ които сега потребяват на цени от януари 2020 година. Само че тези държавни дотации няма да траят вечно.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
nov souz na bulgaria s turcia, siria, iran...
50
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ccurtt - ние винаги сме били голтаци. Аз и много от моето поколение решихме да останем, за да извадим България или каквото е останало от калта. Вадим високи заплати и плащаме високи данъци, няма нищо под масата, защото не работим за български фирми. Част от идеята да промениш държавата към по добро трябва да дойде и от народа, а народа не е достатъчно целеустремен и предпочита комунистически деспот да мисли за "нещата" вместо да работим като единица. Надявам се поне Полша да настигнем...
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bg parlamentarni sili e nujno speshnk barzo da predogovoriat ili stornirat chlenstvoto na bg v eu i nato, poneje za 15 godini chlenstvo v eu bg ne e postignala ravni zaplati na bg rabotnici s rabotnicite ot eu i ima ogromno iztichane na sposobna bg trudova sila kam eu, poradi po-visokite zaplati tam, a bg trudov pazar ostava prazen, vapreki narodni investicii v obrazovanie, sport, zdrave, bg choveshki kapital pcheli izchezva i ne nosi pechalba na rbg.
48
8
 
27
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 2 години
Точно сега ли ни трябва ха подобни санкции и да страдаме, когато сащ потопи половината свят в войни и терористи санкции нямаше и беше операция а сега?!
47
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Украйна са 200 милиона жители и потенциялни потребители на стоки и храни от ЕС ! От тези санкции на руснаците не им пука , най-много да свалят Кирето-*** ! Урсула-Бабата и сие ....