Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките
12 мар 2022 09:06, Елка Василева
115
Опасения от фалити у нас заради санкциите над Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Предприятия предупреждават за фалити у нас заради санкциите срещу Русия.

Бизнесът очаква и ръст на инфлацията, и прекъсване доставките на основни стоки и суровини за българската икономика.

Засегнати от войната са сектори на икономиката предимно от тежката индустрия. Заради повишените цени на материалите, нарушените доставки и затруднените плащания са застрашени много бизнеси, заяви Веселин Илиев от Стопанската камара пред БНР.

„Това са сериозни затруднения пред бизнеса. Трябва да се търсят варианти за пренасочване, не всички ще успеят да се пренасочат и като пазари, и като доставчици. Има голяма вероятност някои да не оцелеят“, посочи той.

Кризата удря по вноса на метали. Ще бъдат засегнати проектите за електромобили и електрически  батерии и дори научните изследвания, каза още Веселин Илиев.

„Горе-долу по същия начин стоят нещата с резервни части за жп транспорта, които ние от Русия много внасяме, за метровлаковете. Ако ще чакаме метровлакове от Русия, много ще ги чакаме. Това ще рефлектира дългосрочно в една икономическа криза, множество насочвания, множество затруднения. Ще нарасне задлъжнялостта. Вече лихвите по банковите кредити се повишиха“, каза експертът.

Според Веселин Илиев глобалната криза ще доведе до преосмисляне на политиките на Евросъюза, включително на Зелената сделка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има период на адаптация на икономиката към новите реалности и намаляване зависимостта от Русия. Да, ще има неблагоприятни ефекти, но това е цената която трябва да платим. По-добре тази цена, отколкото да гледаме как Русия напада и ликвидира държави в 21 век. А който иска може да ходи да живее в Русия спокойно.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
moje bi bulgarchetata otnovo da poiskat saedinenie s turskata darjava. togava za pazara v odrin, istambul, damask niama da chakat na opashka za mitnicheska proverka. ami lesno ste si patuvat u doma, vmesto ot ujkim shengenia. koi bulgarin otiva na pazar vsiaka sedmica v shengen ili luxemburg?!
44
7
 
25
 
! Отговори
ccurtt преди 2 години
До 49 Голтаци, но със бензиностанции и ракети. И то какви ракети, държава или континент, все тая. И със всичките полезни изкопаеми и зърно. Голтаците сме ние.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
togava nov bg referendum i novo dopitvane do bg narod suveren za proverka na lubovta, revizirane i aktualizirane s popravki na bg dogovorni otnoshenia za polzite i vredite ot niakoi ili vsichki klausi po chlenstvo na rbg v eu i nato. polzite i vredite na chuvstvitelnite narodni bg vezni. glas naroden, glas boji. kakvoto iska bolshinstvoto bulgarcheta v bg, tova ste im servirate.
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викаш по зле от колкото постоянните заплахи на руското стероидно джудже, че ще ти врътне кранчето или ще ти навлезе в страната... Понякога ми се искаше България, да беше анексирана от Русия, за да направи избора ми по лесен...
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е странно, как човешкият ум в навечерието на апокалипсиса, отрича реалността и не вярва че него ще го застигне. Ако тези бизнесмени съзнаваха какво в действителност се случва, фалитът щеше да им е най-малката грижа.
40
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем, евролидерите вече ни призоваха да стоим на студено и гладни за да му е гадно на Путин.
39
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Топ 10 на желязна руда Русия е на дъното... Защо по дяволите сме се набутали да купуваме от тези терористи...
38
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП ни набута в това Руско Робство. Да ми е зависим тока и горивото . От едни голтаци
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
vsichki tesi trevogi ste izcheznat s korigirane na chlenski vnos i chlenski dogovori.
36
9
 
16
 
! Отговори
Няма бее! преди 2 години
Няма, бее, спокойно! Европа ще напечата пари и ще се справим! Ще изтеглим кредити още. То цял свят живее на кредит, та ние ли няма? Ето САЩ за разлика от Русия, която била бензиностанция, живеят предимно на кредит. Това е защото имат много развита икономика и живеят като кърлежи на гърба на други народи. Няма страшно. Отидете на ски и купете айфон докато има все още; купете акции и биткойн и ще оцелеете. Пазарът върви нагоре! Само това ще ни спаси от кризата. Защото е измислено от европейци!
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние внасяме много материали от Украйна. Тъй като Русия води окупационна война срещу Украйна , имаме тези проблеми. Проблемът е окупационната война, а не санкциите.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мсеки, който е търгувал с параша (сиреч прал пари), не фалит а разстрел!
33
5
 
15
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 2 години
Оставаш беден и безработен , ако чакаш мутра бизнесмен или комунист- социалист като нашите министри да ти са работодатели. Работиш ли си в собствена дейност, спазваш ли европейските стандарти. Винаги ще си финансово добре
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво се оказа, че България била изцяло зависима от Русия. А опорката на Кремъл, че сме зависими от Запада отиде в канавката. Сега вече виждаме степента на Руското ни РОБСТВО
31
4
 
23
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 години
Вкарахме си автогол с тия санкции, но еврогoвeдата са навели носове и пасат от пшеницата на Украйна. Или поне си мислят, че го правят.
30
11
 
5
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
най-големите експлоататори с връзки с Путинчо даващи най ниските заплати в ЕС ...пОскам Салзи за тях
29
0
 
17
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Гледам един частник земеделец идва от Пазарджишко и за три часа продаде всичко и си замине. Той ОПАСЕНИЯ няма , че може да остане без работа.
28
2
 
23
 
! Отговори
Здравко преди 2 години
Защо до са опасения за фалити ?! Това е самата истина ! Всеки, учил икономика ,дори средно образование , знае че фалитите,предстоят ! Безработицата,също ...
27
10
 
8
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Какво лъжете хората в България няма такива опасения. Давам продукция и услуги и немогат да смогна на клиентите си. Дори по някой от ме е срам , че не ми стигат силите за да свърша навреме. Това състояние го виждам и в други частни производители