На 90% сме зависими от руския газ, смята Васко Начев

Русия е фактор както за България, така и за цяла Европа, заяви експертът
Обновена: 22 мар 2022 21:43 | 22 мар 2022 20:39, Красимир Ангелов
30

На фона на войната в Украйна отново на първа линия излезе въпросът как България да намали енергийната си зависимост от Русия.

"Няма как, което и да е правителство, да каже, че ще преговаря с когото е, който е нападнал друга страна. Дали можем или не можем без руски газ - България е съществувала и преди да ползва руски газ", каза енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че Русия е фактор както за България, така и за цяла Европа.

"Тази политика на зависимост беше водена в продължение на много години. А сега виждаме резултата от нея. Не е нормално една държава да има такава зависимост. Важно е оттук нататък да сме изключително внимателни, когато водим преговорите. Хубаво е, че интерконекторът ще бъде готов. Това е допълнителен коз, който може да използваме в преговорите", категоричен е Начев.

По думите му, ако доставката на руски газ продължи, ще бъде лесно да намерим външен доставчик.

"Обаче ако цяла Европа каже "не", тогава търсенето ще нарасне много повече и ще бъде малка вероятността да се включим с други доставчици. Ние имаме невероятни възможности на теория, но на практика да доставите едни малки количества природен газ - огромна трудност", допълни енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние сме зависими на 90% към днешна дата. Сигурното нещо, което имаме, е този 1 млрд., договорен с Азербайджан. Ние употребяваме около 3,2 кубическа метра на година. Едно от местата, откъдето бихме могли да доставим газ, това е през терминала за втечнен природен газ Ревитуса. Но зависи Гърция в какво положение ще бъде тогава. Но най-много половин милиард да можем да внесем по това направление. В Турция има два терминала, които работят, предстои пускането на третия. Двата терминала са 12 млрд.", подчерта Васко Начев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Глеб преди 2 години
30 години се правиме на независими и позволяваме на типове като Копейкин да ни тласкат на изток и сега се оказахме зависими . Докато не изгорим всичко руско вечно ще сме зависими , само Русия ли има газ ?! Или само Русия искаме да ни управлява .*** тогава гнусен робски народ
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има шистов газ и сероводород в огромни количества, това че купуваме скъпо руски гориво без алтернативи, трябва да ви говори много за наша независимост.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азербайджан преди една седмица казаха, че имат газ за цяла Европа за 200 години, това че купуват от Русия е, защото го взимат за жълти стотинки.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газа от Азербайджан, който ще купуваме, ще е два пъти по евтин от Руския. Братския руски народ на нас ни продава на доста сериозни цени, хубавото е че се приспада от транзитни такси.
15
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Важно е всички *** да бъдат въдворени на обособени за тях места.Амин!
14
2
 
6
 
! Отговори
Оффффф преди 2 години
Какви 90% бе ?! От къде да дойдат останалите 10% ? Разберете, че ГАЗ в Европа НЯМА! Находищата на азерите се оказаха ялови и в момента те купуват руски газ, че да си изпълнят договорите с Турция. Просто нямат очаквания добив. Катар е на ръба на възможностите си за да покрива дефицита на САЩ. Австралия си шета в нейния регион. Газ няма! Не по 3 000 евро, по 30 000 да искате да го купите, просто няма от къде освен от Русия.
13
5
 
2
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Руснаците скоро ще ядат варени сандали :D
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ,,експерт,, е подай газ
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си готов да простудя детето си, само да подсиля санкциите на ЕС и САЩ !
10
0
 
0
 
! Отговори
дегенерат преди 2 години
До Анонимен......потресаващо *** ло умие съчетано с тотален дефицит на елементарни нравствени , етични и морални устои ....що за до би тък си ?!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен. Премиерът все повече ни убеждава, че има много бегла представа от дейността на подчинените му министерства. За голямо съжаление, и министърът на МЕ е профан в своята област, а ако Петков чака в края на годината да води разговори с Газпром за газа, БГ може да остане без газ.Да имаш под ръка специалист като В.Начев и да не го използваш от началото на май за водене на преговори с руснаците е престъпление. Унгарският премиер Орбан и гръцкият му колега вече подписаха договори с руснаците
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Ангелов, България употребява 3 млрд.м3 природен газ годишно, а не само 3 м3, Правете разлика между милиарди куб.м и единици м3 (куб.м).
7
5
 
1
 
! Отговори
Дух на хан Аспарух преди 2 години
Аз трябва да бъда в политиката, но не ми личи , че съм за в политиката.Запознайте се с мен, за да разберете какъв човек съм всъщност !
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора ни обаче е до края на годината, а после какво ще стане никой не знае. При тази антируска риторика, въобще не е ясно дали руснаците ще искат нов договор, а ако сключат - на каква цена ще е газа. Всички глупости, които се говорят за азерски газ или за втечнен газ, ще лъснат в цялата си прелест, когато се разбере, че от такива доставки не могат да се стигнат необходимите ни количества.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До този момент не сме имали спиране на доставките на руски газ по наша или тяхна вина.
4
0
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
"Инвазията в уКРАЙНА" - дари 5 лв с СМС - (майка ми с 40 години трудов стаж) - няма кой да и дари!
3
2
 
14
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Спрях да гледам ТВ - заради руската инвазия и дари 5 лв с SMS за украйна.
2
2
 
12
 
! Отговори
Шели преди 2 години
Точно затова е целия конфликт, защото САЩ подтиквани от евреите искат да спрат руската газ, и те на свой ред да дупчат в Домбас за Шистов газ! И в същите тръби от Украйна да доставят за цяла Европа! Разбира се ще спрат Северен поток 1 и 2, както и Балкански поток и готово! Конфликта не е заради влизането на Украйна в НАТО, това е предтекст ! Истинската причина е ГАЗА, това са едни 600 - 800 милиарда евро на година!
1
6
 
18
 
! Отговори
Тоест,тотално преди 2 години
зависими.Следователно,танцуваме максимално съсредоточени,без да настъпваме Мечката по лапите.Ленчето с кремчето,Пасито и останалите атлантици от Черноморския басейн са изключително вредни за българската икономика!

Спонсорирани публикации