България няма да преговаря за руски газ преди края на войната

Министър Николов: Загубите от азерски газ са стигали до €900 хил. на ден
25 мар 2022 14:00, Анисия Иванова
202
България няма да преговаря за руски газ преди края на войната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при намаляване на акцизите за горива, каквото предложение страната ни е направила да бъде приложено на европейско ниво. България води преговори, за да осигури нужните за вътрешно потребление количества природен газ, но няма да преговаря с Русия и "Газпром", докато продължава руската инвазия в Украйна. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има директна свързаност между "Газпром Експорт" и начина на управление на Русия, което е огромна стена пред преговорите. Ако войната продължава, е нормално да няма каквато и да е възможност за преговори за руски газ... Условието дори да обмисляме преговори е войната да е приключила и поне в средносрочен период да може да се разчита на този доставчик. План Б - какъвто е планът на цяла Европа - е втечнен газ и намаляване на зависимостта от Русия."  

Още по темата
Друга пречка за преговорите е нестабилната цена на пазара заради търговските рискове в настоящите условия и завишената цена, която би поела България, каза министър Николов.

България продължава да поема щети и от изплащането на продължението на руската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ, каза Николов - 3 млрд. лв за 485 км в сравнение с връзката към Гърция - 182 км за 240 млн. лв.

Според Николов могат да се намерят алтернативни доставки на газ за България, като в момента текат преговори с Азербайджан.

В момента няма възможност за произвеждане на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" и няма яснота каква е причината за аварията и кога може да бъде отстранена, каза министър Николов.

Или става дума за грандиозна некомпетентност или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата, каза Николов. Той добави, че все още не са намерени защитни клаузи в подписания договор за изпълнението на електроцентралата за забавянето или пропуснатите ползи.

Подобни пропуски се наблюдават и в други стратегически важни обекти или договори, каза той.

В коментар за подписания меморандум за нови инвестиции във ВЕИ мощности в България, Николов заяви, че не може да има притеснения за участие на руски капитали в изразилите интерес компании, тъй като те са под наблюдение от регулатори в САЩ и Великобритания.

Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на "дългова спирала, с амортизирани активи, нулеви инвестиции, намаляваща подготвеност на кадрите, липса на свързаност и модели за взаимодействие с която и да е държава партньор", каза Николов.

В "Булгаргаз" са били спрени "странните сделки... и тоталната липса на прозрачност", коментира министърът. Отпускателният сезон на газохранилището в Чирен е бил удължен с един месец, което гарантира работата на системно важна инфраструктура, и са били задържани цените на природния газ.

Заради отказани количества по договора за доставка от Азербайджан България в определени дни е записвала загуби до 900 хил. евро.

Визирайки съобщението на Кремъл, че обявени за "неприятелски държави" като България ще трябва да плащат за енергийните си доставки в рубли, Николов заяви, че "колкото и абсурдни да са исканията" от руска страна, всички дружества под шапката на БЕХ ще си спазят договорите. Подобно искане цели да спре рязката девалвация на рублата, допълни той.

"Дали това ще окаже позитивния ефект, който очакват - абсолютно не. Закупуват се определени обеми рубли и след това се затваря плащането обратно в Русия; като контраинструмент срещу санкциите това няма да сработи."

Повече за руската роля в българската енергетика, проекта за батерии край Стара Загора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
9
 
! Отговори
МЕН преди 2 години
През Април спира за планов ремонт един от реакторите на АЕЦ Козлодуй. И познайте, кой трябва да направи профилактиката.
137
1
 
9
 
! Отговори
а съседите казват преди 2 години
Ердоган: Няма да оставя народа си на студено. Не подкрепяме санкциите срещу Русия. Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези интереси
136
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ае честито! Глад, студ и тъмнина! Да благодарим дружно за това на нашите нови окупатори.. пардон - партньори!
135
0
 
4
 
! Отговори
Сократ преди 2 години
До Българин 126Тока от АЕЦ-а го шитка жената на Кадиев и прибира милиони в джобчето.
134
2
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 2 години
До Анонимен 142 "Браво! Най-накрая да заемем достойна позиция."" А народа зае една друга странна позиция.Ще е забавно през зимата .
133
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Най-накрая да заемем достойна позиция.
132
13
 
3
 
! Отговори
6557454 преди 2 години
Днес е свързана гръцката връзка за азерския газ. Тролчетата тук вият на умряло. Чудесен ден за българската енергетика!
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има решение - като се смени правителството с ново с корено различна политика но трябва да е овреме
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лъже момченцето умно и красиво те знаят ,че Русия не иска да преговаря с тях дреме им за наще количества *** ние няма от къде да си доставим богатите страни като изкупят малкото свободен газ ние оставаме на сухо затова Кики разбра че е згафил и иска общо европейски договор но и това няма да стане дупе да ни яко гласувахме за ПП получихме ДБ
129
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
baти това момче много не орентирано дали си дава сметка ,че Русия без нашите 3миляр. куб.м. може *** ние без Руския газ не можем какво ни баламосва много добре знае че те си изгориха всички контакти с Русия и сега въобще немогат да преговарят в момента за това Кирчо иска да се присламчи към ЕС жалкото е ,че ние хората ще го отнесем.
128
1
 
14
 
! Отговори
То преди 2 години
По-важно е Русия дали ще иска да преговаря. Аз например ако имах клиент в търговията, който ме обижда непрекъснато и поставя някакви странни въпроси свързани с личния ми живот, за да търгува с мен. Не бих търгувал с него просто. Наслушахме се неориентираното правителство как сее гръмки думи по три пъти на ден. Какво ще пожънеш, също ще видим. Най-вероятно нищо, освен та постави следващото правителство в поза партер.
127
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
До АнонименТи нормален ли си:) 90% от предприятията ползват газ, да не мислиш, че всички са като теб на кюнци с дърва:)
126
0
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Анонимен 119 - Стъкларски, циментови, торови заводи, топлофикации и куп други по дребни производители. За чайници - знаете ли каквостава с една стъкларска вана като изчезне газта.
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тотален национален предател е тоз така наречен министър,като спираш руския газ нали преди това трябва да си намерил алтернатива бе аланколууу ,колко сребърника ти броиха на козяк стрийт, какъв втечнен газ бе *** е каква ще е цената да ти докарат от на м а й н а си райна и да ти го втечнява т и после пак да го преобразуваш в газ, от хамериканските аец по евтин ли ви е тока сега ,така ще е и с газа
124
1
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Анонимен 123/ ""Поне си смени ника на "мужик", нали си русофил, каква е тази латиница от теб :))"" Да такъв съм.Даже парашута ми беше руски модел,преди много години, когато България имаше армия,а не трупа за модерен балет и латино танци.Още преди толкова години,че Вие даже не сте били и блясък в очите на майка си.
123
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fallschirmspringer 131Добре ве мен, какво толкова не виждаме, включи си руските канали и виж за каква глупава пропаганда става там :))) Да навлезеш с войска в суверенна държава и да го наричаш "специална военна операция", какво не виждаме ние по невъзвишените от теб :))
122
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
След като не остана нищо за окупиране, Европа не издържа и окупира сама себе си. Както тогава, така и сега тоя афоризъм съдържа в себе си много ирония от абсурда,но и много горчивина от истината.Допускам, че дори в тоя толкоз разкриващ абсурдната реалност момент,мнозинството от емоционално съпричастните към изкуствено създадените проблеми мозъчно-слепи хорица няма да се усетят и да надникнат зад информационната илюзорна мъгла.Даже може да забележи,че българското селско стопанство е унищ
121
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 124София е единствения град в БГ, дето още има руското парно, щът не щат са задължени да го правят и плащат, нали требва да се спонсорира Раша :)) Газ почти не се използва в БГ, изключвам "комунистическата" топлофикация :)
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички новини, които излизат от правителството са мазни лъжи. Една от най яките беше: Сега застъпва а отбора на България, най добрите професионалисти и бам, корнелия министър на икономиката хахахаха добре се вижда как е икономиката хахаха
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На черно рублата ще поскъпне на повече от 1 рубла за 1000 $ защото извън Русия няма достатъчно рубли.