България няма да преговаря за руски газ преди края на войната

Министър Николов: Загубите от азерски газ са стигали до €900 хил. на ден
25 мар 2022 14:00, Анисия Иванова
202
България няма да преговаря за руски газ преди края на войната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при намаляване на акцизите за горива, каквото предложение страната ни е направила да бъде приложено на европейско ниво. България води преговори, за да осигури нужните за вътрешно потребление количества природен газ, но няма да преговаря с Русия и "Газпром", докато продължава руската инвазия в Украйна. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Има директна свързаност между "Газпром Експорт" и начина на управление на Русия, което е огромна стена пред преговорите. Ако войната продължава, е нормално да няма каквато и да е възможност за преговори за руски газ... Условието дори да обмисляме преговори е войната да е приключила и поне в средносрочен период да може да се разчита на този доставчик. План Б - какъвто е планът на цяла Европа - е втечнен газ и намаляване на зависимостта от Русия."  

Още по темата
Друга пречка за преговорите е нестабилната цена на пазара заради търговските рискове в настоящите условия и завишената цена, която би поела България, каза министър Николов.

България продължава да поема щети и от изплащането на продължението на руската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ, каза Николов - 3 млрд. лв за 485 км в сравнение с връзката към Гърция - 182 км за 240 млн. лв.

Според Николов могат да се намерят алтернативни доставки на газ за България, като в момента текат преговори с Азербайджан.

В момента няма възможност за произвеждане на електроенергия от ПАВЕЦ "Чаира" и няма яснота каква е причината за аварията и кога може да бъде отстранена, каза министър Николов.

Или става дума за грандиозна некомпетентност или ужасяваща злонамереност с цел ощетяване на държавата, каза Николов. Той добави, че все още не са намерени защитни клаузи в подписания договор за изпълнението на електроцентралата за забавянето или пропуснатите ползи.

Подобни пропуски се наблюдават и в други стратегически важни обекти или договори, каза той.

В коментар за подписания меморандум за нови инвестиции във ВЕИ мощности в България, Николов заяви, че не може да има притеснения за участие на руски капитали в изразилите интерес компании, тъй като те са под наблюдение от регулатори в САЩ и Великобритания.

Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на "дългова спирала, с амортизирани активи, нулеви инвестиции, намаляваща подготвеност на кадрите, липса на свързаност и модели за взаимодействие с която и да е държава партньор", каза Николов.

В "Булгаргаз" са били спрени "странните сделки... и тоталната липса на прозрачност", коментира министърът. Отпускателният сезон на газохранилището в Чирен е бил удължен с един месец, което гарантира работата на системно важна инфраструктура, и са били задържани цените на природния газ.

Заради отказани количества по договора за доставка от Азербайджан България в определени дни е записвала загуби до 900 хил. евро.

Визирайки съобщението на Кремъл, че обявени за "неприятелски държави" като България ще трябва да плащат за енергийните си доставки в рубли, Николов заяви, че "колкото и абсурдни да са исканията" от руска страна, всички дружества под шапката на БЕХ ще си спазят договорите. Подобно искане цели да спре рязката девалвация на рублата, допълни той.

"Дали това ще окаже позитивния ефект, който очакват - абсолютно не. Закупуват се определени обеми рубли и след това се затваря плащането обратно в Русия; като контраинструмент срещу санкциите това няма да сработи."

Повече за руската роля в българската енергетика, проекта за батерии край Стара Загора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен А сте я "отрезали" а ви е дръннал Путин с някоя бомба. Да не виете тогава!
117
10
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До 120. България. Фантазираш и не си наясно с бизнеса . Това което знам със сигурност е че АЕЦ Козлодуй получава пръчките за реакторите само от Русия . И ОТТАМ ЕНЕРГИЯТА СЕ ПРОДАВА НА ВЪН , А ПЕЧАЛБАТА ЗА Русия. Такъв е договора. За България % е минимален. Сега се търси вариант , а може би е намерен от фирма - Не от държава. Да работи ректора с западно гориво
116
1
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Русия// Не е точно така.Ние дадохме парите ,американците ги взеха и казаха ще видим.Чертежи не са давали ,а само снимки за няколко кабинета, а изстребители ще видим следващото столение,поне тези,които сега се раждат
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първа София няма да издържи без топла вода и не се къпе. На ток ще гръмне цялото енерго, а ако тплофикация е на мазут няма да може да се диша в София.
114
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До FallschirmspringerНие никога сме нямали нужда от руски газ, както и от бедните руски туристи, просто ни е втълпено в главата, че едва ли не без Раша сме свършени, което не е вярно :)) Поне си смени ника на "мужик", нали си русофил, каква е тази латиница от теб :))
113
1
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
За разлика от европейците,онези от бялата европа,ние за 32 години сме свикнали на студа,мизерията,мръсотията,скъпотията и т.н.Това не ни е първото нито последното европейско изпитание.Нас ни спасява тоталната деиндустриализация на страната.Да му мислят онези с развитите различните видове индустрии:автомобилни,химически,текстилни,торови,енергийни,фармацевтични ще пуснат щорите,а американците само това чакат,да не говоря за китайците,южна корея и т.н.Ще е купон,а на дъното НИЕ,свръх верните
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118 Абсолютно си прав. Това предстой
111
1
 
8
 
! Отговори
България преди 2 години
без АЕЦ Козлодуй и Руски Газ - няма, Бизнеса в България, има парите, да се справи с АнтиБългарското Правителство, Окупирало Държавата преди то да се е справило и с тях, щото Народа на България вече е победен - остава само бизнеса...
110
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
113 Сатир. Обикновенните битови потребители на газ в България са изключително малко. Зареждането на бутилка газ се е повишило 5- 7 лв. за година. Е ще го от живеем. То е по добре отколкото да си имаме работа с руснаци. На Русия не и е местото в Европа след като е корумпирана държава и културата и е различна
109
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само България а и целия ЕС ще отреже тотално оная територия от всичко, няма кораби, няма самолети, няма и сухоземни пътувания с руснаците, щя им спрат и визите и ще им дадат срок да се освободят от недвижимостите си и край. Това със сигурност предстои, запомнете! Като начало да се спрат всякакви руски телевизии в България веднага и да се закрият т.н. руски гимназии - гнезда на пропагандата!
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жива да не бях, главния спонсор на рашките, дето немат нужда от много газ ще отрежат "могучий" :)))
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя за какъв се мисли бе? Не българия е тази която решава дали ще преговаря за руския газ или не.
106
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 111 Какъв технически преглед на спряло съоръжение бе ахмак? Гръмналата турбина не е работела поне от 6 години.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е Турция е в добри отношения с Русия и получава газ. България е в добри отношения с Турция и получава газ. Още повече , че сме в един съюз НАТО.
104
4
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
"проекта за батерии край Стара Загора може да гледате във видеото" Проект няма, защото не е обсъждан. Няма да говорим с Газпром защото не ни харесва? Ще вземем газ от незнамсикъде на незнам какви пари ама ще сме правоверни!?!? Тоя Адиот обрича на затваряне стъкларские, торовите, циментовите заводи и още много по дребни потребители. Хора мислете.
103
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русия Да бе дала е. Платихме си всичко като попове. Децата ходеха да работят на полето за по 40ст на ден за да изплащат на московците отбранителните системи и изтребителите.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ПАВЕЦ Чаира няма ли ДАНС да види за какво става дума. Да не сте я напънали на макс и да е изтряскала. На тия съоръжения всяка божа година се правят технически изпитания.
101
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докъде ни докара Бойко Методиевич!!! Това не е бивш премиер, това е национален предател! Троянският кон на Путин в ЕС и НАТО! Всеки ден трябва да го арестуват за 24 часа, да го пускат за малко и после пак да го арестуват! Бял ден да не види дано тоя пожарникар от Банкя с червена членска книжка на БКП!!!
100
4
 
7
 
! Отговори
aaa преди 2 години
И за какъв газ ще преговаря България и с кого ще преговаря!? Тея *** нашите политици дали разбират, че без газ и петрол цялата икономика на България ще спре и хората ще умират гладни по улиците. От къде ще дойдат тея горива? Като няма дизел няма как да се засее храната, няма как да се прибере, няма как да се превозват стоките. Най-лошото е, че България няма алтернативи. Какво правим като свърши горивото за АЕЦ Козлудуй, а бат Кирчо гори *** в ТЕЦ-овете.
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това което се случва е че Чичо сам иска да купувате от него той ще вземе от Катар и Австралия и ще иска пари не без пари, всеки мислещ с главата си му е ястно като бял ден.