Д-р Симидчиев: Пандемията още е тук, отговорността - регионална

Маските не вредят на икономиката, отбеляза той
28 мар 2022 09:19, Красимир Ангелов
35

След 31 март ще бъде отменена извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки. Достатъчно ли ще бъде това за борба с коронавируса?

"Отменянето на извънредната епидемична обстановка идва в момент, когато очакваме в следващите няколко месеца пандемията да е с ход надолу. Дори днес виждам, че хората, които са загинали, както и броят на новозаразените, е много нисък. Предстоят топли месеци, в които хората ще са повече навън. Просто преместваме отговорността от цялата държава върху здравното министерство и главния здравен инспектор", заяви заместник-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев в "България сутрин".

Още по темата
Той добави, че заболеваемостта е комплексен проблем, който много зависи от региона, в който се развива пандемията.

"Отговорността ще стане регионална. До голяма степен част от мерките ще станат препоръчителни. Има момент, в който трябва да прехвърлим отговорността повече върху регионите, защото там може да се контролира по-добре. Тези мерки засягат и икономиката, а в момент, в който имаме две външни кризи, трябва да направим максимума, така че да съхраним и населението, и икономиката", коментира д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че маските са безопасни и не вредят на икономиката. По думите му те могат да останат, докато видим какво се случва - те трябва да са препоръчителни или задължителни в райони, където има висока чистота на заразените.

"В момента, в който видим, че голяма част от населението е преболедувало, когато имаме малко по-високо ваксинационно покритие и когато рисковете не са големи - при такава обстановка маските стават излишни. В дългосрочен план увеличаването на новозаболелите в страната може да се контролира с ваксинацията. Ваксинацията променя динамиката между вируса и възприемчивите хора. В краткосрочен план просто трябва да се спазват мерките, които досега спазвахме", обърна внимание д-р Симидчиев.

Той обаче призна, че на практика нивото на ваксинация в страната практически е спряло. "Вчера бяха под 500 човека ваксинирани. Част от това се дължи на липсата на комуникационна кампания. Нещо, за което говорим от два парламента насам. Част от това е, защото хората казаха "ето, приключихме с пандемията". Просто искам да предупредя - вчера гледах световната карта на броя на нови случаи. Дори най-големите държави в Европа, например Франция и Германия, имат по над 100 хиляди случая на ден. Така че пандемията не е преминала", отбеляза той.

Той коментира, че удължаването на извънредната епидемична обстановка е лесният вариант, но имаме нужда пандемията да се управлява регионално.

Д-р Симидчиев обясни, че ако всички региони в страната влязат в "тъмночервената зона", това означава, че трябва да се възстановят по-строги мерки в цялата страна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Мнението на хората от ДБ никога не се е славило с особена правота и експертност!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията само е отложена, това ви казва човекът. Защо не каже какво са подписали със СЗО през декември?
27
0
 
3
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
симидчиев и депутатски имунитет няма да те спаси като те докопаме ще ревеш за милост докато ще те лишаваме от твоя жалък и безсмилен животец..
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един продажник!
25
1
 
14
 
! Отговори
симита огладня преди 2 години
Тоя иска още да смуче от ваксини. Край Ковид истерията свърши. Руската чума е на дневен ред!
24
0
 
11
 
! Отговори
Язе преди 2 години
"Маските не вредят на икономиката, отбеляза той" - ама вредят на здравето и психиката на хората. А и НЕ СПИРАТ вируса, само намаляват риска от заразяване, и то само с 20%. Да искаш маски без да има причина е тотално извращение. А и каква пандемия е оше тук с около 1000 заразени на ден!?! Ай сик-тир.....
23
1
 
8
 
! Отговори
Пъпчивият преди 2 години
Пак се появи
22
1
 
14
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
"Маските не вредят на икономиката, отбеляза той" Аз не стъпвам никъде където трябва да слагам маска, как да не вредят?
21
1
 
12
 
! Отговори
Маг Витанов преди 2 години
Всякакви (уж) противоепидемиологични мерки се осигуряват за сметка на държавния или общинския бюджет (Закона за здравето), никой няма ангажимент да купува парцали от аптеката, дори да струват 1 стотинка. От шест години действа закон, ограничаващ носенето на маски на обществени места (облекло покриващо частично или изцяло лицето). Пълно беззаконие две години, живеем по заповеди и понятия, не по закони.
20
0
 
19
 
! Отговори
до Св.Кунчо Третоигл преди 2 години
Отдавна медиите се научиха да ги менкат псевдо докторите, защото може някой от тях, ако се задържи по-дълго и да изяде малко бой!
19
0
 
25
 
! Отговори
tyuko преди 2 години
Още един замесен в мафията с маските, не желае да загуби дивидентите от тях! Как ще махат маските? Ами тези, които те внесоха и сега висят по рафтовете на магазините, какво ще ги правят? Това е страхотна яма за печалба, а народа иска да бъдат премахнати!!!! Не става, нали "д-р" Симидчиев?
18
23
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Естествено, че трябва да се ваксинират всички. Ако не, умираш или просто разпространяваш излишно заразата.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има епидемия от тестове. Реално никаква натовареност на системата. Гнuсни фашиzоиди. Да се задавите с парите дето ограбихте!!!! Сега ще дават право на всеки изтрещеляк да налага мерки. И ако това не е медицински фашизъм здраве му кажи. Тотално безхаберие и липса на отговорност. Държавата и министъра абдикират от задълженията си. Интересно как без изванареда обстановка със заповед на сульo ще задължат някой да носи маска, като това противоречи пона два закона.
16
0
 
23
 
! Отговори
д-р Белобрашнев преди 2 години
Ей Симиде, застреляй се.
15
19
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кирил Петков на 17-ти март, след ареста на Борисов, написа във Фейсбука си: Никой не е над закона. Това важи за всеки от нас. Една глоба е добро наказание. Маските са били необходими, каквото и да се пише и говори.
14
0
 
15
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
До Св.Кунчо ТретоиглениПреквалифицира се на военна тема! А пък и напоследък не го канят по телевизиите! Защо ли?!
13
1
 
14
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До Фин Аз, между другото им бях голям фен...Много добри музиканти! Иначе-Никой не търси следите от спайк протените при умрелите... Защото ще има лоши последствия за патоанатомите! В Германия прокуратура, лични лекари и патолози отхвърлят над 99,8% от желанието за аутопсии на внезапно умрели здрави близки хора...!!! Защо ли... Мислете и се пазете
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината сутрин, обед и вечер. Маски - три слоя. Тапа на зад**** за всеки случай.
11
1
 
33
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Смърт на теб медицински глобалист! До кога ще ни занимавате с глупости?? Тези маски символзират съвсем друго,а не че на някой му пука за стадото оФце.
10
1
 
5
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До анонимен 9 ....болен и нещастен човечеч сте...прочетете си коментара и веднага става ясно, че е така.