Маските стават пожелателни от 1 април

Здравната комисия обсъди и парите за медиците
29 мар 2022 15:30, Нели Христова
83
Маските стават пожелателни от 1 април
Снимка: БГНЕС

На 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев, предаде БГНЕС.

Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Ако те бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Здравната комисия обсъди още парите за медиците.

Със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да имаме законово основание да продължим да изплащаме парите на медиците, заяви Антон Тонев.

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. "Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда", каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ - СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. "Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. "Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", заяви Ангелов.

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Елена Гунчева от "Възраждане" каза, че е впечатлена от вносителите колко бързо са внесли законопроекта. "Здравната система се издържа от здравните осигуровки на всички нас. Всяка една промяна, която ще бъде значителна, трябва да бъде широко обществено обсъждане", каза Гунчева. По думите й за съжаление става дума за десетки хиляди бежанци. Според нея този законопроект е дискриминационен, тъй като има други бежанци освен украинците, които също са с временен статут. Тя подчерта, че има няколко стотин хиляди български граждани, които не са осигурени и този проблем също трябва да бъде решен.

"Правата на българските граждани - първи и на първо място", подчерта депутатът от "Възраждане".

Председателят на Здравна комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев направи реплика и каза, че основният акцент в законопроекта визира временната закрила. Той обясни, че никъде не е споменато от коя държава бягат. По думите му натоварването на осигурителната ни система ще бъде в краткосрочен план. "Пенсионерите ще бъдат пенсионери през целия си живот", каза той.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ -СДС каза, че днес е нещо много по-важно, което рискува фискалната сигурност на страната. По думите му е добре да помислим за украинските бежанци, но днешния законопроект е закъснял. Той напомни, че ПГ на ГЕРБ са внесли вече подобни предложения.

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" заяви, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от "БСП за България" каза, че законопроектът е важен.

"Искам да кажа на уважаемите колеги, че не се намираме в предизборна ситуация", каза още депутатът от БСП. Според него тук не става дума за репутацията на България, става въпрос за акт на хуманност. По думите му на законопроекта могат да му се намерят много дертове, но той решава проблеми.

Проф. Костадин Ангелов му отговори, че само той не е разбрал, че се отива на избори.

Проф. Михайлов отново призова депутатите да се извадят от химеричното състояние на предизборна кампания.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроекта е навременен, е несериозно.

По думите му по отношение мерките, те са временни. Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права кой ще плаща. "Всички тези неща трябва да бъдат уточнени", каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Ковида се превърна в сезонна хрема. Спрете се. Бракувайте всички маски и ваксини!
71
0
 
8
 
! Отговори
Този фашизъм трябва преди 2 години
ДА СПРЕ! ИЗРОДИИИИ! ОСТАВКА!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При явните недостатъци на Здравната система, по заслуга на която животът на пенсионерите и хората с нисък доход през последните години значително е съкратен, да се грижим за здравето на украинските граждани, е престъпление. Нищо не направиха БСП за правата болните и правото им на качествено и достъпно здравеопазване. Нищо освен голи приказки и защита на докторски интереси от др. Михайлов! Срам!
69
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Ох - аман вече.Днес едно, утре - друго. Да си поръчвам ли излишната маска, защото съм с чувствителна кожа и нося специално копринена.Такс или иначе не пазят нищо. Но така са станали задължителни,че докато бях на ет 3 в мола, където кловий на се качва съм стигнала БЕЗ маска до ет 1. Изпаднах в ужас, сякаш съм убила 3 човека и съм ограбила 157 магазина.Веднага започнах да я търся , да се маскиран, защото ще ме арестуват Новичкото нормално.
68
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72Мен са ме гонили от магазин Декатлон понеже влязох без маска. Мерките ще отпаднат но аз няма да вляза в местата където са ме гонили като някой муха да пазарувам.
67
22
 
3
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
В България дали нещо е пожелателно или задължително няма разлика. Затова сме на второ място по смъртност то ковид в света. Сами направихме така, че ковида да е два пъти по-смъртоносен у нас, отколкото в действителност е.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Носенето на маски и досега си беше пожелателно при тази пълна липса на контрол още от началото на епидемията.
65
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мина и времето на тази маскирана мода.От първи април се връщаме към нормалността.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила."По този повод : да ви ***
63
2
 
21
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Тези от СЗО са правили репетиция с пандемия от грип и масово ваксиниране, но не им се е получило, дори не забелязахме: "На 11 юни 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия, предизвикана от новия грипен вирус А(H1N1), наречена грипна пандемия (H1N1) 2009
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде се скриха тия от СЗО-ти че вече не дават кадри с тях по телевизиите плашейки световното население? Да не подготвят ново вирусче?
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да отменят нищо фашистите
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега и в обществените места ли маските ще са препоръчителни? В някой магазин или в болница могат да искат да си с маска, знам ли и ще трябва да ходиш с такава в джоба.
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина все едно съм я писал аз.Нищо не става ясно дори и за маските.Единственото,което разбирам е че все още няма финално становище , както обикновено...
58
0
 
20
 
! Отговори
кръг преди 2 години
Утре да не излезе някой *** по някоя телевизия и пак да каже че маските остават като миналата седмица. Аз на тия не им вярвам до като не мине 1 април.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее браво! Една хубава новина най-накрая!
56
13
 
2
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
Аз не искам да нося маска, но искам всички около мен да носят и да не ми кихат, кашлят и подсмърчат в лицето! И кво прайм ся???
55
1
 
34
 
! Отговори
Мангъров преди 2 години
Много поздрави на всички дето си набиха по три игли отзад. И си мислиха че вече са здрави като бик, а всъщност са почти толкова умни !
54
1
 
13
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До Black MetalТака е. Че то и сега има повече с грип, отколкото с корона. А и кога с по 200 000 с грип сме носили задължително маски???
53
1
 
25
 
! Отговори
Поредното преди 2 години
нарушение на Конституцията на България....Българите да си зададат въпроса Кой предава тях и България....на СЗО, защото този проект на закон е в изпълнение на ПАНДЕМИЧНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ, за което ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, не са ни информирали и не е обсъждано публично...България /правителството/ е подписало това споразумение....

Спонсорирани публикации