Булгаргаз е платил авансово природния газ от Русия в долари

Няма друто известие от "Газпром експорт"
31 мар 2022 19:31, Нели Христова
79
Булгаргаз е платил авансово природния газ от Русия в долари
Снимка: БГНЕС

Платили сме авансово доставката на газ за България от "Газпром експорт" за април в долари, както е по договор. Плащането е потвърдено от банките и е факт. Това заяви пред "24 часа" Анжела Славова, член на борда на директорите на "Булгаргаз".

Ситуацията в този ден е като вчера, като миналата година. Нямаме каквото и да е известие от "Газпром експорт",  писмо, проект за писмено споразумение между двете страни, заяви тя, но уточни, че това не изключва в следващите дни да имат.

В договора с "Газпром експорт" е записано, че плащането се извършва в долари, и че всички изменения  и допълнения се извършват с писменото съгласие на двете страни. А клаузата за плащането и в каква валута се извършва е една от важните.

Ситуацията с указа на руския президент Владимир Путин засяга и други европейски държави и ЕС като цяло, коментират източници в енергетиката. При едностранна промяна на договорите ЕС ще реагира. Те се питат как европейски фирми ще открият сметки в руска банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Кое е неясно?Путин ясно каза край на благотворителността!От привилегировани цени ЕС отива да се състезава с азиатските тигри Китай,Япония и Южна Корея и който даде повече към него ще потече.Предполагам,че след санкциите Русия е престанала да се стреми към ЕС,а дали европейският доберман ще пребори азиатските тигри или ще се превърне в европейско чи хуа хуа историята ще покаже,но трябва и да е единен,а Франция е привилигирована с бившата си С.Африка и АЕЦ.
65
8
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
На него само газ и петрол му остана, и една ненужна никому рубла. Нищо повече. Колкото и да се гърчи политическата му кончина е в сила.
64
4
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До До 48 "А да налагаш санкции на тези, които ти налагат на теб е все едно, да зарежеш гаджето, което те е зарязало преди 2 дни." -- Неправилна аналогия. С гаджето нямаш повече контакт, т.е. разривът е пълен, докато в съвременния свят между държавите има много различни икон. и фин. връзки. Нещата са толкова взаимосвързани, че дори и без контрасанкции, твърде много санкции върху важна страна като Русия, водят до срутване на системата и рецесия. Санкциите са не само престъпни, те са глупави
63
2
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Всичко стана заради СП 2!!! А украинците яко го отнесоха ... лошо и за гях, и за нас!
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платил е дръжки. Указът на Путин за плащане в рубли влиза в сила от 1.04.2022. "Никой не ни дава нищо безплатно, а ние също няма да правим благотворителност тоест съществуващите договори ще бъдат спрени", каза Путин.
61
6
 
4
 
! Отговори
хахах преди 2 години
Общо взето от утре газ йок. В края на краищата Путин е прав,щото и той като се будеше сутрин с подобни новини спрямо Русия. Сега всеки предплатил в долари и евро гори,ще трябва да си отрие сметка в рубли и като преведе еврото на Газпромбанк тя ще му продаде валутата за рубли на московската борса и накрая се плаща газта... много кофти
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го спира газа като иска Путин. Ще загуби доста пари и ще затъне още повече, а ние и ЕС ще сме пак по-добре от Русия.
59
7
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 2 години
а ти как виждаш това нахалство от Европа ще блокирам всичко ще оставя само това което ме интересува вратичка на наглостта нали между другото днес американците свалят санкциите на така наречените подобрители е това не е ли наглост излиза ще те душа ама чакай да си взема това което ми трябва е това свърши,ако си запознат Китай,Индия,Саудитска Арабия,Катар и още държави създават система за разплащане нещо като Shift но без долар е това е първият удар на балона ще мине време не малко време
58
8
 
10
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
Платили-неплатили, той си го каза. Който иска да живее спокойно, да се съобразява, другите да вият като вълци. Искат да налагат санкции заради прищевките на краварите, пък недоволстват , като им налагат на тях. Врътне ли им кранчето, ще пищят кански, ама сега се правят на големи.
57
5
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Аз не съм филолог, не твърдя, че владея езика перфектно, но хората по форумите, които се хващат за една буква, когато нямат какво да добавят в спора, са глуповати и смешни, дали идва от окоп или не, с нищо не променя фактите, които изложих и които са на 100% така. А да налагаш санкции на тези, които ти налагат на теб е все едно, да зарежеш гаджето, което те е зарязало преди 2 дни.
56
3
 
8
 
! Отговори
До истината преди 2 години
Путин като ти каже добър вечер, трябва да погледнеш къде е слънцето. Лъжата я няма за нищо. Банката на която се плаща газа, не е блокирана. Иначе няма начин да се плати, не случайно не е отрязана от SWIFT.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 АмиАми измисли бе, нали се прайш на умен. Бреййй ! Все професори в тая държава а тя пропада все повече и повече
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи русия връща доларите и иска плащане в рубли или понеже е авансово няма да спре газа не става ясно
53
13
 
0
 
! Отговори
Ами преди 2 години
сорри ама Булгартрансгаз трябва да бъдат обесени. Спонсорирали един кървав режим да трепе хора. Тази държава България няма ли да влезне вече поне в 20 век, да помисли как да става независима. Нещо да измисли, като въобновяеми едегийни източници, ядрена енергетика.
52
3
 
13
 
! Отговори
истината преди 2 години
до тези американски *** не може да се продава без да плащаш,Путин го обясни плаща се в евро от Европа и след това заблокирват сметката и парите остават в Европа е до кога ,вие само далавери ви дай да крадете най ви бива Но идва нов ред евро-рубла-газ иначе отди и си търси имайте на предвид че газта от тръбата е три пъти по евтина от тази на борсата в Лондон
51
4
 
6
 
! Отговори
До Do 38 преди 2 години
А пък като спре газа за Европа, при неплащане в рубли ще я консервират в буркани! Фалити нема да има у Русия. Барабар с цялата държава. Нали се сещаш, че без тези милиарди от Европа, заплатите в публичния сектор ще ги взимат през 4 месеца
50
2
 
15
 
! Отговори
Do 38 преди 2 години
До Анонимен Ти така както си плямпаш, знаеш ли как се минава от газ на ток? За къщето няма да имаш проблем, купаваш едно климатиче и си реди, а бизнеса? Знаеш ли колко струва да смениш оборудването на един цех, а цял завод? Да, другата газ ще се намери, но това отнема много време, инфраструктора и ресурси. Нали ако спре газта и за 2 месеца половината бизнес е фалирал, ти си стоиш в къщи и си смучеш пръстета от глад , а хляба станал 100 лв.
49
2
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"санкцийте" -- Има слух, че не всички пyтинoпитeци са неграмотни като теб. Вярно ли е?
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До43"окопатор" от окопавам се ли идва?
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бре, мислят се варианти и за вдигане цената за пренос на газа. Цената се плаща от Газпром. Далаверата може и да им умре, нищо че е в рубли. Та кво за промените по договорите едностранно?

Спонсорирани публикации