Булгаргаз е платил авансово природния газ от Русия в долари

Няма друто известие от "Газпром експорт"
31 мар 2022 19:31, Нели Христова
79
Булгаргаз е платил авансово природния газ от Русия в долари
Снимка: БГНЕС

Платили сме авансово доставката на газ за България от "Газпром експорт" за април в долари, както е по договор. Плащането е потвърдено от банките и е факт. Това заяви пред "24 часа" Анжела Славова, член на борда на директорите на "Булгаргаз".

Ситуацията в този ден е като вчера, като миналата година. Нямаме каквото и да е известие от "Газпром експорт",  писмо, проект за писмено споразумение между двете страни, заяви тя, но уточни, че това не изключва в следващите дни да имат.

В договора с "Газпром експорт" е записано, че плащането се извършва в долари, и че всички изменения  и допълнения се извършват с писменото съгласие на двете страни. А клаузата за плащането и в каква валута се извършва е една от важните.

Ситуацията с указа на руския президент Владимир Путин засяга и други европейски държави и ЕС като цяло, коментират източници в енергетиката. При едностранна промяна на договорите ЕС ще реагира. Те се питат как европейски фирми ще открият сметки в руска банка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
12
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
за мен и всички мой познати живота е по-добър без руска газ... най- добре е без нея.
45
9
 
10
 
! Отговори
До43 преди 2 години
Те налагат санкции, но си спазват договорите, никой не е спрял да си плаща за газа, а това че налагат ограничения на една страна агресор и окопатор е нещо нормално в цивилизования свят, не е нужно да пускаме бомби и да се избиваме
44
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
абе по-добре е да ни върнат доларите.. имат да връщат 85 милиарда долара за откраднат уран и в злато 26 тона от 1959г и 32 тона злато от 1884г-
43
12
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Значи ЕС може да се надпреварва със САЩ какви санкции да налага, а Русия била длъжна да спазва договорите. Те санкцийте както смело ги налагат, започват вече да ги отлагат- "ами вижте много ни трябват торове и незнам какво си друго-тях ще ги махнем от санкцийте". Сега е ред на Русия да налага санкции.
42
8
 
12
 
! Отговори
Да ви светна преди 2 години
Не бойте се ! Ще купуваме газа от Ердоган! Той е дружка с Путин и няма да плаща с рубли! Ейййй много ги е страх от рублата! Тя не хапе бре и за разлика от долара който е пропит с кокаин, рублата е стерилна!
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 Анонименкакво ! за Европа няма да има загуби ли ? То сега започна да става всичко скъпо и някои стоки исчезнаха от рафтовете а тога не ми се мисли. какви зелени сделки, какви централи ? Всичко ще се намали производство , ще стане голяма безработица. зад компа е лесно да псе пише
40
3
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Как щели да открият сметки в руска банка?Нали има самолети за пари,но пък полетите са под санкция.Ами от тяхна банка,но пък системата суифт е под санкция и спряна.Не знам,но Путин иска да засили рублата спрямо долара и ще им пусне някакви сметки,ако имат желание,а договорът е каквото той го чете,несъгласните могат да опитат с български частен съдебен изпълнител,ако в Германия нямат такива.Па кво стане,на мен газ ми не требе.
39
6
 
24
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
А бе вие чувате ли се , какво говорите! Преди минути по Канал 1 на РТР Путин каза: Подписаните до този момент договори, вече не важат. Няма ли рубли, няма газ.
38
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин тук доста сериозно сгреши. Няма да има плащане в рубли, дори и да спре газта. ЕС ще престане да разчита на руския газ и това ще доведе до парични загуби в Русия, а не в Европа. В ЕС ще настъпи преструктуриране и тези които могат да преминат на ток ще го направят, а другите ще получават газ (Не руска). Единствено ще забави зелената сделка, ще пуснат централите за ток, работещи на въглища и спре изнаса на евтина енергия. Бай, бай пудинг.
37
11
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Другаре, урсулата сметна ли колко рубли колхозът ще плати утре на Русия? А купила ли е рублите или ще ги печатат вместо еврата?
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМи затрови тръбата ))) и тез които са платили сами ще ти набият чумберите! ))Тръбата е скъпа когато има газ в нея бе умен ) Не, като е празна )Най-еФтинко ти е през РФ. Може и от Марс да караш, ако ти е кеф, стига да имаш с какво да платиш... ) Това да не ти е бира в магазина... Боже, Боже... Марсиянците ще знаят, че си на зор и ще кажат, *** има проблем, ще му продаваме еФтинко, за да може си ги реши проблемите! Путин такова майката на ЕС...
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТОИ да плащат в ЛЕВОВЕ!
34
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28, че какво като минава за Сърбия. Спираме я и Путин да го духа!
33
14
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Транзитната такса за Сърбия трябва да се вдигне 10 ПЪТИ. Ако идкат. Ако не, да вадят тръбите и да си ги монтират на друго място.
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо нали искаше да обръща тръбата?? Хахахахахахаха Ще си обърне по- скоро главата и ще си види ушите без огледало.
31
24
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Абе каква руска газ ,какво плащане?? Газта която потребяваме е Добруджанска снабдяваме и Сърбия .... Даваме и на Турция ..Митрофанова не случайно спомена ДОБРУДЖА това е огромно находище на газ и нефт .........какви пет лева ?
30
26
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Само много тьп човек или предател може да преведе пари на врага, когато сме във война. Цялото ръководство на газаджиите трябва да влезе в затвора за минимум 10 години ефективно.
29
8
 
25
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Стига глупости! Щели да съдят Русия за неизпълнение на договорите. Ами нали ЕС води дела в СТО при предишните руски контрасанкции и не спечели нито едно. Нали България води дело за реакторите и си ги платихме с лихвите, а сега стоят на ***. ЕС и нарушил с тези санкции толкова договори, че руснаците сега могат да си правят каквото си искат.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27, по тази тръба тече газ и за Сърбия. Не можем да я спрем.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24, прочети за санкциите на ЕС към Русия и ще си отговориш на въпроса.

Спонсорирани публикации