Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години

Според брокерите в Пловдивско сега е почти невъзможно да се купи къща
2 апр 2022 11:57, Елка Василева
215
Обратно на село: 200 000 българи се върнаха за 2 години
Снимка: архив, БГНЕС

През последните две години 200 000 българи са се преместили на село или поне са си купили имот, далеч от големия град. В някои райони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надхвърля 10 пъти предлагането им, стана ясно от изследване на Асоциацията на българските села, посочва Нова тв.

Търсят се предимно готови за настаняване къщи, такива с двор от минимум един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси.

Още по темата
Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, смята Иван.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на  клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.  

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата около Пловдив в момента е почти невъзможно да се намери и закупи къща, обясняват брокерите.

„Имаме поне 25% ръст на продажбите на имоти в  селата, но цените вече доста се доближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на около 5-7 километра около Пловдив, ако искате да закупите къща, която да е в добро състояние, пригодна за живеене с двор до 700 декара, трябва да си приготвите над 100 000 евро”, обясни Александър Ушев, управител на агенция за недвижими имоти.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между средно  между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
2
 
! Отговори
От БАН преди 2 години
Кой запад бе ***! В цяла западна Европа се живее в блокове. А в Англия в котиджи, което е по- мизерно и от панелка. Само в САЩ се живее в къщи, ама и ние да имахме 2 000 000 кв км., и ние щяхме да живеем в къщи. Аман от панелни всезнайковци. Дай ми IBAN да ти пратя 200 евро да отидеш до Одрин поне. Свят да видиш.
77
7
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 2 мегавата фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!
76
1
 
4
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
В отговор на кризата, най-големият Исторически парк в света до Варна утроява своята земеделска продукция в село Неофит Рилски с новия проект за чиста храна - "Храна от село."
75
12
 
4
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Сложете ми плюс, ако вземате под 1000лв заплата - сложете ми минус, ако сте над 1000лв!
74
3
 
13
 
! Отговори
и те така преди 2 години
е нормално , селяните се заселиха в големите градове , стана пренаселено и мръсно а хората избират да се заселят по селата защото сега там е по спокойно без новогражданите .
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В градовете е много скъпо парно но и селата останаха без гори и няма отопление.. Всичко беше съсечено.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 Ами защото е стара бабешка къща!В моето село всички къщи са нови на по 3-4 ката с големи дворове!Моя двор е 2,2 дка и има всичко!Имам сондаж с помпа и солар!Поливаш на корем без пари!Зимата я карам с 8 кубика дърва за 800 лв!Това е всичко!Сега уча нов занаят-купих 2 кошера!Ще видим какво ще стане!
71
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само 200 хил?!?!Трябва 5 милиона да бъдат заточени в провинцията и зад бетонни огради щото усмърдяха София.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 30 г. всичко беше разрушено по селата и сега се почва пак от 0. Банди роми и турци плячкосват каквото е останало.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
zimaska markovo, liatoska morski hotelieri. koi lud milioner da stoi v prizrachni morski panelni betonni kurorti zimno vreme?!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
economy strategia na industrialnoto munistar.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Селска душа Баш селата, където е спокойно от към грабежи през нощта, се намират на места, където нямаш достъп до почти нищо. Иначе си прав!
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kato stanat mnogo ugoeni i ne se sabirat v gradskite panelni kletki, ne minavat prez gradskite moderni porti. ;)
65
4
 
27
 
! Отговори
Селска душа преди 2 години
Градът като идея е един тотален провал. Индустриализацията свърши, всички големи заводи са роботозирани. Само дето ни изпобъркаха тотално и сме психично изтрещели. Като някви дебилли сме затворени в панелки и клетки все едно нямаме земя къде да живеем... Едно прасе може да ти оправи настроението за целия ден само, изори малко тор = антидепресант.
64
1
 
10
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Земеделието се превърна от поминък в печеливш бизнес. Все повече хора почват да се занимават със земеделие което увеличи цените на земеделска земя четворно за последните 10 години като в момента 1 декър земя първа категория достига до 2000-3000 лв .А преди се търгуваше по 300-400 лв !
63
4
 
7
 
! Отговори
ЕГАТИ ЖИВОТА.... преди 2 години
В държава, начело на която са Радев, Рашков и Петков.... Блато, тиня, низост......
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
na 70. kucheta, petli, magareta, koniove, kravi, bivoli, fazani, patoci, pauni, ovni, svineta, gugutki, muhi, komari, tartei v vseki dvor, normal country musik iiiihuuuu!
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59 Погледнах Марково в google street view и честно казано, не видях с какво се отличава от останалите села - що-годе поддържани, големички къщи, но някак заспало. Не че се скъсах от театри и барове през последните 2 години, но не мога да си представя да живея на такова място.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо къщата на снимката е с решетки? Как е положението с безопасността на село? Ако във всяка къща трябва да има куче, вече става доста шумно.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ако може да каже, как се живее на село, когато нито има болници, нито полиция, нито училища или детски градини?

Спонсорирани публикации