Проф. Петров: Горивата могат да стигнат до 4,50 лв./л през лятото

Думата "компенсация" трябвало да се превежда като "инфлация"
62

Икономистът проф. Красимир Петров прогнозира, че годишната инфлация ще бъде около 30%. На фона на това правителството обяви, че подготвя нови антикризисни мерки.

"Между 20 и 30% е моята прогноза, около 25-30% е за стоките от първа необходимост. Ключовата величина е цената на тока за потребителите. Видяхме какво стана с тока за бизнеса, с газта. Наблюдаваме нефта, който ще продължава да се покачва до 110-120 долара. Проблемът, който ще доразвихри инфлация е, че Шанхай е под пълен локдаун, което означава, че ще има проблем с корабите и доставките", обясни проф. Петров в "България сутрин".

И отбеляза, че думата "компенсация" всеки българин трябва да си я превежда като инфлация. Компенсацията от правителството означавала, че похарчва пари, които няма и които идват на кредит.

Още по темата
"Те са без покритие, а всяко харчене на дефицит е свързано с инфлация. Сега правителството прави всичко възможно, за да подклажда допълнително инфлацията, която се разгаря. В момента решаването на един проблем прави стария проблем два пъти по-сложен. Чрез тези компенсации правителството ускорява тежката и болезнена инфлация", каза още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според икономиста решението е затягане на коланите на всички нива. По думите му, държавата трябва да затегна харчовете, а БНБ трябва да наложи ограничение на търговските банки по отношение на кредитирането.

"Стигнахме дотук, защото вземахме макроикономически мерки на фискално и кредитно ниво. Сега си сърбаме попарата от последните 2 години. Това, което се случва сега, няма нищо общо с Путин. Твърде бързо се разрастват парите в обращение", подчерта проф. Петров.

Прогнозата за му за 4,5 лв. за литър бензин през летния сезон стъпва на прогнозната цена на нефта. Не е изключено цената на горивото да скочи до 5 лева, посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривайте държавата
22
9
 
36
 
! Отговори
до 28 Един от НАРОДА преди 2 години
Аз пък харча около 1000 литра на ден защото се занимавам с логистика и превозвам храни в хладилни Камиони . Сега ще увелича цената на транспорта двойно за да си покрия разходите за транспорт и охлаждане. Ще ядете храни на още 100% по скъпи от сегашните цени !!!
21
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей бойко 1000евро беше направил минималната хем пара за човека хем и от осигуровки пари влизаха в държавата... аа чакай май след 15г начело ни закопа най отзад ...
20
36
 
10
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
Харча по 50 литра бензин на месец. Като скочи от 3 лева на 4,50 означава 75 лева отгоре. Ако съм закъсал за 75 лева защо изобщо имам автомобил? Омръзна ми цял живот някой да ме плаши. А щом плашещият ме има професор пред името знам, че този индивид е с тежка диагноза, че е същият като проф. Витанов, дето след ковида сега дава прогнози за войната, тъй като му "говорят за всичко" отгоре, и от Москва и от Киев!
19
5
 
18
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
На 28-ми Руската Рубла бе вързана със златото на цена от 5000 рубли за грам и се превърна във първата държава в света която връзва валутата си със златото след всеобщото отхвърляне на златото през 70-те години.Златен валутен борд е страхотно приемущесво за определена валута ако всички останали валути не са обезпечени със злато. Почнат ли масово раличните валути да се обезпечават със злато се получа обратния ефект. Това обаче не виждам как ще стане. С две думи! Инвестирайте в Рубли !!!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4.50 ми се види слабо 10 ми звучи по-добре. И по-кръгло. Тогава улиците на София ще се изчистят от дек та ци с димящи тарал ясници..
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да гербаджи пп и радев са виновни за войната в украйна. Те са вимовни че в цял свят имаИнфлация имза ковид пак те виновни и баце като влезне на топло пак те ще са виновни. Живи и здрави
16
9
 
28
 
! Отговори
no problemo преди 2 години
Нищо. Важното е укрите да си развяват знамената по нашите булеварди и да викат нацистките си поздрави, а безродниците да им подгласят. Ще се научим да не ядем, щом това иска ЕС от нас.
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано станат двадесет лева за литър,та скъсаните джобчета да намалеят малко.
14
4
 
14
 
! Отговори
Bo преди 2 години
Русия е виновна,така каза Зеленски
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди месец, цена от 3.50 лв/л изглеждаше абсурдно. Сега ви казвам, че ще мине 4.50 лятото! Лятото е дълго, професоре! МОже би само в началото му ще се удържа ниво 4.50, а после ще иде повече
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е .. поне петарка ще е горивото.. стягайте каруците атлантици
10
4
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Пак ли звездите ти говорят?
9
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ами суджука :)))
8
3
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Мафията ни подгрява!Леко по-леко ще ни го нахакат!Държава няма!
7
7
 
16
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Нали подскачахте за промяна, ето ви промяна. Ще ми ядете дедолеса, с тия зализани и ококолени чочковци. Това си заслужавате, да ви се полиби маменцето недъгавоооо.
6
7
 
39
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Да благодарим на сащ и Украйна заради тях всички страдаме...
5
12
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Цените на горивата ще се стабилизират,когато броят на препускащите автомобили по пътищата се намали на половина...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британският петролен гигант "Шел" (Shell) предупреди днес, че изтеглянето на дейностите му от Русия след инвазията в Украйна ще доведе до обезценяване на активи и разходи на стойност 4 до 5 милиарда долара в резултатите му за първото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 5 май, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.