Дезинформацията - все по-актуален проблем за българите

Евробарометър: Остава ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус
8 апр 2022 21:30, Елка Василева
196
Дезинформацията - все по-актуален проблем за българите
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна, отчита националният доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър“.

За 73% от българите дезинформацията е проблем както в национален план, така и за демокрацията по принцип (81%).

Този ръст на отрицателните нагласи към дезинформацията поставя България близо до средното равнище в ЕС.

Още по темата
Българите и гражданите на ЕС имат доверие на медиите като цяло, но се наблюдават различия в отношението им към различни медийни канали. Българите по-често се доверяват на телевизията, интернет и социалните мрежи в сравнение с европейските си съграждани.

Делът на гражданите, които се чувстват уверени, че могат да разпознават “фалшиви новини”, е сходен между България и другите страни членки, но българите по-рядко споделят, че са изложени на недостоверно съдържание в медиите.

Запазва се тенденцията на ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус като потенциален инструмент за справяне с пандемията от COVID-19.

Докато на средноевропейско равнище едва 15% от гражданите не са получили нито една доза от ваксината срещу коронавирус, в България този дял е няколко пъти по-голям и обхваща мнозинството от анкетираните (56%).

Така България се нарежда на последно място в ЕС по ниво на ваксинация. Малко повече от половината от българите, поддържащи скептични нагласи към ваксинацията (26%), декларират, че никога не биха се ваксинирали срещу коронавирус. Средно за ЕС същото заявяват едва 8%.

Българите продължават да имат по-високо доверие в Европейския съюз, отколкото в редица национални институции като правителство, парламент и съдебна власт.

Европейската политика, насочена към справяне с пандемията, която получава най-широко одобрение в България, е подпомагането на предприятията и работниците, които пандемията е засегнала в най-висока степен.

Въпреки че повечето българи остават оптимисти за бъдещето на Съюза, отчетливият спад спрямо пролетта на 2021 г. поставя България под средната тенденция в ЕС (България –55%, -9; ЕС – 62%, -4). От друга страна очакванията за бъдещето на европейските граждани са по-положителни в България, отколкото на средноевропейско равнище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
4
 
! Отговори
Руси Иванов преди 2 години
Цялата галимация започна с това, че украинските нацисти от Азов, Айдар и Торнадо започнаха да преследват, тормозят и убиват "сепаратистите", между които имаше и рускоговорящи, та Русия за това и си защитава руснаците.ИМАШЕ обаче и убити българи - КАКВО НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ за да ги защити - НИЩО, а сега защитава УБИЙЦИТЕ ИМ!!! ;)
148
0
 
10
 
! Отговори
Лъжете денонощно преди 2 години
Всички медии сте продажници и показвате режисирани новини. Доказано е ,че до един сте слуги на някой и обективната информация е просто празен термин за вас!
147
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
като искаш да коментираш трябва да се регистрираш ако коментарът ти не епра в илен бива изтриван това какво е много груба цензура ами телевизиитеедни и същи хора с едни и същи приказки с едни и същи въпроси затова невярваме на никои и не гледаме бълг предавания
146
3
 
7
 
! Отговори
hah преди 2 години
Не мога да си обясня, защо всички антиевропейски новини се оказват рано или късно фалшиви? Дали някой не плаща за това? Дали просто не е прекалено лесно да прекараш някой необразован човек?
145
1
 
16
 
! Отговори
Козяк преди 2 години
Бълваме дезинформейшън денонощно!
144
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 188 Ваксината непременно е инструмент за справяне с нещо, щом толкова силно ни притискаха за нея. Ще разберем за какво. Само че късно. Самата пандемия явно бе организирана с тази цел.
143
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксината за инструмент за справяне с пандемията". Че къде са се справили с пандемията? Доскоро навсякъде се носиха маски, сертификати има и всички останали дивотии.
142
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите открай време са били мъдър народ. Канасювиги Пресиян ни е оставил надписа: "Който търси истината, Бог вижда и който лъже, Бог вижда..." Кратък надпис, но с дълбока философия. Ние можем само да търсим истината, защото абсолютната истина е достъпна само за Бог. Докато лъжата е умишлено скриване на достигната истина. Така че, фейк няма, дами и господа. Има лъжа и търсене на истината. И лъжата в медиите преобладава.
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 185 Това е гербав тррол. За тях е задължително да ни обиждат. Каквото и да пишат, непременно трябва да добавят и обида. По това се познават :)
140
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод 181 - когато прочета обиди срещу непознати хора, често пъти дори просто безименна маса, езикът, на който е писан поста, е винаги неграмотен. Издава пълен дефицит на сиво вещество и морал.
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 Първо научете граматиката, после обиждайте българите :)
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас, както и в повечето уж цивилизовани или набедени за такива държави, просто няма медии. Има платени пропагандатори на спуснати политически поръчки, а това не е информация.
137
0
 
13
 
! Отговори
9689 преди 2 години
Когато един народ търпи централните медии да бълват фалшиви новини значи живее два-три века назад.
136
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не проблема на българите е че са *** и ограничени.
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ ИМАМЕ ФЕЙК МЕДИИ ОТ 30 ГОДИНИ ДО СЕГА И ДО НИНЕ, ТАКА ЧЕ ПЛАЧЕТЕ НА ДРУГО МЯСТО И ЗА ДРУГ ПРОБЛЕМ!!!
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи само по повод ваксата ви интересуват фейк новините? А че сме без обществени медии по принцип? От 30 години? Това си е само наш проблем, нали.
133
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е пример защо Българите не вярват на продажните медии! Стакмистики, публикувани от pressтетутки продали се за малко пари!!!
132
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е просто - след 32 години геноцид на тази територия, огромна част от българският народ се усети, че за да оцелее трябва да прави точно обратното на това което искат от нас властта и мисирките. Схемата е изпитана и доказана
131
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете списък на Чомски, 10 начина за манипулация, чрез медиите.
130
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Когато Бандеровците - Еййййй чадо глуповато ако украинците бомбардираха Донецк нямаше да остане тухла върху тухла .