Разширяват мрежата за видеонаблюдение в столицата

Вече има камери около всички общински училища
8 апр 2022 02:00, Йоана Цонева
9
Разширяват мрежата за видеонаблюдение в столицата
Снимка: БГНЕС

Всички общински училища в София вече са с изградено видеонаблюдение. През 2021 г. към системата за видеонаблюдение са включени последните 5 училища – това са  65 ОУ в район „Искър“, 152 ОУ в район „Витоша“, 24 СУ в „Подуяне“, 202 ОУ в „Панчарево“ и гимназията по селско стопанство в „Овча купел“.

Данните бяха докладвани от кмета на Йорданка Фандъкова на днешната сесия по сигурността на Столичния общински съвет.

„Разширяването на мрежата за видеонаблюдение е важен елемент за превенцията и намаляването на престъпленията. През 2021 г. поставихме общо 240 нови камери. В системата са включени Южния парк, парк „Дружба“, парк „Герена“, парк „Гео Милев“ и градина „Иван Вазов“, Ларгото при църквата „Св. Петка Самарджийска“ и зони от кв. „Факултета“, се казва още в доклада, цитира БНР.

В процес на реализация е включването на още 5 зони, сред които в кв. „Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и в районите „Нови Искър“ и „Кремиковци“.

Чрез системата за видеонаблюдение на Столичната община през миналата година са установени 912 случая за увреждане на имущество, вандализъм, пътно-транспортни произшествия и др.
Над 520 са записите за откриване на нарушители, които общината е предала на правоохранителните органи, а 264 записа са преглеждани на място от полиция.  

Системата за видеонаблюдение на Столичната община е най-голямата единна система, която работи на територията на страната. Към нея са присъединени всички камери за управление и контрол на трафика на общината и метростанциите, както и камерите от всички публични обекти, изградени от общината и СДВР.

„От 2021 г. над 300 пешеходни пътеки са с допълнително осветление. Обезопасени над 100 кръстовища и пешеходни пътеки с физически ограничители.
През тази година продължаваме с работа за допълнително осветление на пешеходните пътеки в широкия център“, съобщиха по време на заседанието на СОС.

В момента стартира промяна на организация на движението на бул. „Черни връх“ и бул. „Дж. Баучер“, където ул. „Златен рог“ става еднопосочна към бул. „Черни връх“, увеличават се местата за паркиране и се намаляват конфликтите. Следващият етап включва обособяване на „защитни острови“ в рамките на пешеходната пътека към храм „Въздвижение Св. Кръст Господен“, като се запазят четирите ленти за движение по бул. “Черни връх“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Бреййй? преди 2 години
*** много камери сте сложили - 240? Само аз и единствения ми служител сме сложили повече на частни обекти! Да не говорим колко струва една камера а по колко я плаща общината!
6
0
 
4
 
! Отговори
Сложете преди 2 години
Камери в Младост-ите , че окрадоха колите на хората.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ух ох ... преди 2 години
Лошо. Човек няма да може да се изходи в храстите при неотложна нужда. А кучетата могат!
4
0
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
Навремето преди 30-40 години нямаше видеонаблюдение какво?? Най-много да запалим по някоя цигарка из храсите, да разменим един-два туката с някой, с когото имаме спор и това е! Ценностите се промениха, ценностите! За това никакво видеонаблюдение няма да ни помогне.
3
0
 
14
 
! Отговори
Тотално следене преди 2 години
Дигитален напредък. Ами кой ще ви поддържа тсзи системи като почне да спира тока през час?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако реша да наоравя нещо ,само за макарите ще ме хванат. Това е само за изнудване на харата и вечно да сме стресирани.
1
3
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
До Ямуксини. Много ли държиш да си 24 часа под наблюдение?