БАН: Цените на храните ще скочат с над 50% до новата реколта

Ако войната в Украйна продължи, с повече от 200%
14 апр 2022 12:51, Елка Василева
78
БАН: Цените на храните ще скочат с над 50% до новата реколта
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта, показва икономически анализ на БАН.

Експертите предлагат помощи за производителите и за хората с ниски доходи.

Още по темата
„Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват“, прогнозира Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от БНР.

"Нашата прогноза, оптимистичната, е, че до 1 октомври около 50% ще нараснат цените. Песимистичният сценарий, който сме разработили, ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината – поне три-четири пъти или над 200%. Ако войната приключи, реалистичният сценарий е около 100%", посочи Буюклиев.

Затова препоръките в анализа са за помощи към производителите и нискодоходните потребители.

"С такъв скок на цените трябва да се подпомагат земеделските производители. Изход няма, ваучери за храна", каза експертът.

„Ако войната в Украйна се проточи, се задава глобална продоволствена криза“, прогнозира още Буюклиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
До 6е преди 2 години
Стига сте лъгали,че олиото в чужбина е евтино-живея в Холандия,пазарувам и в Белгия,олио по рафтовете НЯМА,днес за пръв път видях от месец поне-цена 4.50евро(1л.)!!!На Лидл рафта стоеше цена 3 евро,ама не се знае откога -празен седи...В Бг поне олио ще има
49
0
 
8
 
! Отговори
Иванчо от приказките преди 2 години
Защо ще поскъпват нали казаха че поне за 2 години има зърно и слънчоглед да ве забравих че туй правителство лъже
48
1
 
10
 
! Отговори
пешо рендето преди 2 години
Пак лъжи. Един шоколад в германия струва 0,55 сента, едно олие 1,79. Само тука всичко нарочно се увеличава петорно, а заплатите си остават африкански. Няма такъв цикански народ като българите!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40 Анонимен Познавам баба и дядо на 80 години на село. Произвеждат почти сами 1 тон картофи, 200 кг прасе и десетки кг всякаква зимнина. НИКОГО НЕ ПОЗНАВАШ, ЗАЩОТО ГЕРП ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ УНИЩОЖИХА Т.Е. ЗАБРАНИХА ЧАСТНОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И ЗАКОНА НЕ Е ПРОМЕНЕН! УСЛОВИЯТА ЗА ЧАСТНИЦИ СА НЕПОСТИЖИМИ! А И ЧЕ НЕ СИ ПРОГРАМИСТ, А ПО СКОРО ПАРАШУТИСТ ОТ ТРОЛСКИТЕ БРИГАДИ СТАВА НА ВСИЧКИ ЯСНО! Айде стига лъга и кажи си истината, ако ти отърва!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да си купува къща с градина и да си сади там. Това е спасението.
45
0
 
4
 
! Отговори
Някой си китаец, преди 2 години
До ПрограмистРусия и Украйна са ни продавали стомани в USD/EUR. Ние от къде вземаме валута е дълга тема, защото търговското ни салдо е предимно отрицателно. Но има и кредити и т.н.Обаче както USD/EUR се обезценява главоломно какво правим? Опростен пример - ако нямаш пари и искаш да получиш някаква стока какво правиш - уговаряш бартер. А ние няма какво да предложим насреща!
44
1
 
3
 
! Отговори
Някой си китаец преди 2 години
Лично да се броя към "създателите на прогреса" ли, защото се занимавам с БД. Но за съжаление България и Европа отиваме на "кино" без ресурси. Каква ми е ползата от технологиите и т.н., дори и да получавам доходи от чужбина, като най-вероятно ще трябва да живеем в затворени комплекси тип затвор, за да се опазваме от вилнеещите банди из градовете? Крайната мизерия на голяма част от обществото не е полезна за никой в това същото общество.
43
1
 
3
 
! Отговори
Китаец преди 2 години
До ПрограмистИ те китайците ще ни дават материали в замяна на? Софтуер? Щото не могат да си го пишат ли? Или заради сините ни очи? Защо да не дават материалите на Русия примерно, която ще им праща петрол и газ?
42
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До ПрограмистЗа съжаление човека е прав. Автоматизирано земеделие... хубаво звучи и е напълно разумно да се случи. Но! Трябват стомани, редки метали, горива и т.н. А няма да ги имаме, щото са ... дефицитни и скъпи, да не влизаме в подробности защо е така.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво да е, нали БСП е на власт. Русофилска партия е. И русофилите е добре да правите разлика между причина и следствие, иначе е къде е Русия, там ще ви е по евтино, ще се греете с незамения газ и ще ви пази великата руска армия.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Опрощаването на дълга и национализацията са отговорите на икономическата криза" - статия от Пол Крейг Робъртс от 23.03.2020 г.Интересно е за четене,а може и да е решение
39
2
 
19
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Не е проблема във войната, а това, че всички лакомници я използват като оправдание да вдигат цените на всичко. Така ако се замисли човек влизаме в спирала, защото енергията вдига храните и всичко друго.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БАН старците какво разбират от икономика?
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен40-ти... Едно време, като бяха хората към селото... Нали се обясняваше, че са селяни, че в Европа как било и да махаме ТКЗС-то щото било лошо и нямало банани))) Сега ти друго казваш )
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКво да направим 31-ви...? Гласуваме, сменяме, махаме и все по-зле става... Нашите родители са дали всичко за да има България... Псита,Станишковци, Бокичи, Корнита, Кирчовци, дадоха всичко за да бълат похвалени от ЕС. Така е като си слуга... Похвала и 5 лв. за самочувствие...
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам баба и дядо на 80 години на село. Произвеждат почти сами 1 тон картофи, 200 кг прасе и десетки кг всякаква зимнина. Щом те могат, значи всеки може. В тежки времена благодатната българска земя и трудолюбието може да ни спаси, а не "високата принадена стойност" на разни финтех балони и прочие глупости. Казвам го като програмист с дълъг стаж в платежните системи. Ориентирайте се към селото, драги хора!
34
10
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
12 години имаше сравнителен просперитет в световен мащаб. А при нас Боко Тиквата за тези 12 години, управление без така засягаща ни война и пандемия, успя трайно да ни приземи в дъното по доходи и покупателна способност, но издигна корупцията до нови висини. Така, че не дрънкай глупости. И Вожда ти има голяма вина за сегашните цени на тока. А и за липсата на диверсификация при газовите доставки.
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете само ! "Цените на храните ще скочат с над 50% но държавата щяла да подпомага производителите ! Същите тия които вдигат цените ! Е нема такава държава ! Нестига , че ги субсидират ами и ще ги и подпомага държавата .
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на една държава трябват овчари и земеделци не само програмист, така че свиквайте и програмирайте докато орете нивата;)
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПростКироНе се тревожете!!!Очакват Ви изненади!?!