Хиляди вярващи изпълниха храмовете на Разпети петък

Минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На Разпети петък в храмовете се извършва опело. Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Иисус Христос.
Още по темата

През деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата Плащаница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

По време на богослужението, от олтара се понася Плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като Плащаницата се изнесе на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в „гроба“ – в центъра на храма. Поклонението продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Само най-вярващия,от Банкя не беше тази вечер.
22
1
 
0
 
! Отговори
qwe преди 2 години
До ЛлТи явно не си присъствал в класа по история, когате учехме как българите станали християни. Май тази тема не се преподава вече.лл
21
10
 
2
 
! Отговори
JIVOTNOTO преди 2 години
ISKAM DA VI KAJA CHE TEZI VQRVASHTI HRISTIQNI SA SEEDNO GLEDAM SEKTANTI HODQT SAS ZAPALENI SVESHTI SLED ONAQ IKONA NA ISUS HRISTOS TOCHNO 1 KAM 1 KATO EKZORSISTI TIPICHNITE HRISTOS E BIL IUDA PREDATEL ZA TOVA E BIL RAZPUNAT
20
3
 
5
 
! Отговори
..... преди 2 години
Бойко Борисов е богослов,никога не би си позволил да открадне или излъже,дори и на сън.Винаги се кръсти за здраве и благополучие на себе си и народа
19
8
 
10
 
! Отговори
КАДИРОВ преди 2 години
Кадиров ви поздравява със светлия Христинякси празник - АЛЛАХУ АКБАР, ПУТИН Е БОГ НО АЛЛАХ Е НАЙ-ВЕЛИК! Забранено е да се бръснете днес! НЕКА АЛЛАХ ВЛЕЗНЕ В КЪЩИТЕ ВИ!
18
1
 
5
 
! Отговори
До 20 от Ямб.цървул преди 2 години
Така е...Аз съм безбожник,но не съм мошеник и далавераджия
17
4
 
13
 
! Отговори
Debo преди 2 години
Открай време най големите безбожници са най вярващи,особено крадци, мошеници,лъжци,лицемери
16
15
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Че какво е станало на разпети петък?
15
9
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Хилядите са НЕ вярващите лицемери,които се правят на вярващи,отишли до кочините,които се наричат църкви.След това ще се напият като агнета и ще играят кючек! Блажени са вярващите!
14
7
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Абе баш пък тая сутрин, жената тъй ми се увъртя около мене, че хич не можах да й откажа бе.После пък отидохме на шопинг в града, да видим какво има в кауфланда, пък и нас да ни видят. Е, видяхме се...хич да не ги гледам, само като ги чуя и ги познавам, че сме от една порода.После айде да минем и през църквата и жената вика на попа-Днес съхрешихме, та наказание ще има ли? Пък попа й вика-кат гледам с кой си съгрешила, той Господ та е вече наказал.Нищо не разбрах ама айде да сте здрави и весели бе
13
2
 
3
 
! Отговори
Хм, оказало се, че преди 2 години
и българка е участвала във филма - Драгомира Бонева, която е в ролята си на куртизантка на Ирод.
12
2
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Каква диктатура бълнуваш ти бе, да не би някой насила да ги праща хората в църквата !
11
3
 
16
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Вярата може и да не е политика, но религията е.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм комунист, но не съм и религиозен! Вярата не е политика!
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам ги... надули чалгиите и спрели точно до входа на църквата... Влизат на групички и после пият бира в кварталната кръчма. Няма лошо, ама и смисъл няма. Не познавам религиозен христианин, който да е чел цялата библия. Най-фрапиращото е, че утре вечер дядо поп ще се измори от литургията и точно на великден ще затвори църквата, защото е махмурлия. Пълен фарс!
8
3
 
14
 
! Отговори
Брей, преди 2 години
хем комунисти, хем вярващи! Егати народаь
7
11
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
До: номер 4 ХА-ХА-ХА-ХАААА!!!! Мнохо як виц!!! Ако можех, бих ти сложил поне хиляда плюса, много якоооо!!! До гуша ми дойде от задушаващите русофилски тpoлoвe, ботове и не знам още какви шпиони проникнали българската интернет мрежа!!! Това е част от войната на Путин и който смее да твърди, че не сме замесени в тази мpъcна войня да му изсъхне езика дано!!! Не само сме замесени, утре ще почнат да падат руски бомби над главите ни ако Украйна не победи! И не го казва Ванга! Казвам го АЗ!!
6
3
 
12
 
! Отговори
Като добър обичай преди 2 години
си остана да се гледа на Разпети Петък филмът "Страстите Христови" на режисьора и продуцента Мел Гибсън. Много хубав филм, най-добрият за всички времена. Финалният кадър от филма е най-радостния - за Възкресението на Иисус Христос. Очакваме филма за Възкресението. Гледаме и с особено чувство на радост и имената на българските артисти, участвали във филма - Hristo Jivkov (Христо Живков) и Hristo Naumov Shopov (Христо Наумов Шопов). Наум Шопов - младиши трябва да се гордее с баща си.
5
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на кого вярват? Църквата е част от диктатурата. Келепир за поповете.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова лъжи в обществото хората се обърнаха към вярата.