Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева
4 май 2022 09:22, Анисия Иванова
155

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 2 години
А кой ще "обработва" такава голяма бройка женички???
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо идете по морето да видите на какво приличат хотелите след нашествието на бежанците и след това ги приемайте, като имате желание.
80
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето още една убедителна причина да не стъпя никога вече в село Банцко, дори и за джаз феста им.
79
1
 
40
 
! Отговори
като вземете укрите преди 2 години
ще загубите другите туристи.КОЙ европеец ще им търпи пиянските изцепки,бабаитлъците и наглостта?И после ще ревете за субсидии.Никой не ще укри,поляците вече ги гонят.Само наша ганка звеноводката и *** цървуланю се правят на по-католици и от Папата.
78
34
 
5
 
! Отговори
|Neka преди 2 години
Нека, нека идват украинците. Имат акъл и професии, не като тукашните форумни лъвове от село. Идват кадри, които и без това липсват в България, защото тук сме толкова прости, че сме неспособни да ги създадем или ги гоним с чалга културата си във всяко отношение Завиждайте им, че са по-умни и по-образовани, че карат хубави коли,които са си купули с труд, току виж виж ви дошло акъл в простата кратуна, че децата ви вместо да им купувате айфончета можехте да инвестирате в образованието им.
77
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивам да чукам загорели украинки дето не са виждали мъж от месеци . Все пак от моите данъци ги храним и поим . Едно еване ще е най малкото което да се отблагодарят за гостоприемството .
76
6
 
47
 
! Отговори
БайКольо преди 2 години
И с това Банско ще стане крайно непредпочитана дестинация за нас.
75
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Препоръчвам на Банско първо да поговори с хотелиерите по морето. Не да слуша медиите за мнението на хотелиерите, а именно - ЛИЧНО да говорят с тях. После пак да кажат дали искат и един украинец.
74
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В банско всички хотели са на бивши и настоящи управляващи бая пара ще се усвои..
73
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие нормални ли сте бе? Банско пък и цяла България ще пламне със СПИН. Украинците са най-много заразени със спин. Влизайки в България на тези уж бежанци никой не им прави здравна карта, нито ги изследват за болести. Аз не ги искам да стъпват тук.
72
3
 
32
 
! Отговори
БАХ ХУх преди 2 години
Киро спри да грабиш българите! безсрамник Имаш 148 мил. от #ЕС и те свършиха.Какви са тези туристи тук за нашс сметка? Има лагери за бежанци, какси хотели?
71
3
 
40
 
! Отговори
кочина преди 2 години
Банско след англета и укропи. Никой нормален човек няма да стъпи вече там.
70
6
 
40
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Ти сериозно ли? Щял да се бие до смърт за родината си? За коя родина бре?! За кое ще се биеш и защитаваш? Панелката ти, която я има още 20 години живот, я не. Стане ли война, мен не ме бройте! И косъм от главата си няма да рискувам за да браня имотите и парите на олигарсите. Преди ..2..3.. месеца ми идва повиквателна за отчет при военните. Нещо осъвремявали списъците. Познай дали изобщо си направих труда да се разхождам до там.
69
2
 
47
 
! Отговори
ира преди 2 години
Има българи, които никога не са били в Банско. Има българи, които не си и помислят за хотел на морето. Ето, тези и за тях ще живеят. Ама, забравих, българите и България, са само един "проект" в CVто на управляващите. Те мислят за Нато, Брюксел, Вашингтон, Атлантически съвети и клубове, молитвени закуски и брънчове. И кариерите там.
68
2
 
36
 
! Отговори
Откровен преди 2 години
Добре, че не плащам осигуровки и се старя максимално да не плащам данъци и акцизи. Щях да се скъсам от яд. Парите, които ти ги дерат от гърба да се харчат за непознати хора.
67
1
 
11
 
! Отговори
!@ преди 2 години
под 10 000 да не си и помислят да припарват!
66
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите плащат хотелския престой на украинците. 3 месеца на морето, 3 месеца на планина и после пак, а българите се чудят как да си платят тока и парното. Кирчо и министрите му да си даряват заплатите и да ги настаняват по домовете си. Стига вече
65
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой 59Само в България се ползват масово хотели за настаняване на бежанци. Кой го е измислил? Не е указание от ЕС.
64
9
 
13
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
И тука ако стане война ще има хора които ще избягат и дезертират, това обаче не означава примерно че аз няма да излязна де се бия до смърт за свободата и бъдещето на родината си.
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от Банско били много вакли, да идват там украинците да им пълнят джобовете, ама то това да не е концерт по желание, не стават така тези работи какво да правят там лятото, на гости при комарите?