Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева
4 май 2022 09:22, Анисия Иванова
155

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви мъже защитават Украйна бе? До по-долу коментиращия,не знам откъде си,ама ела виж по морето за какво става въпрос!Тези хора са навсякъде, мъжете си карат скъпите коли и не изглеждат да бягат от нещо. Тези които наистина страдат не са тук,стига вече сте ни промивали мозъците как да се отнасяме към тях.Защо не говорите по същия начин за бедните българи, защото те са много,за тях какво? Кофите и спането по спирките..Думи няма вече,аман.
61
2
 
41
 
! Отговори
Честито! преди 2 години
Преди 6 години няколко курорта в Гърция близо до Солун приютиха по същия начин сирийски бежанци. Пет години нито един турист не стъпи там.
60
5
 
48
 
! Отговори
нее преди 2 години
Трябва да ги настаняват по селата в Северна България, член на ЕС. Има достатъчно работа. Човек бягащ от война трябва да е благодарен на подслон и храна. Ще се заселят обезлюдени райони с бели хора все пак. Пък и да видят какво ги очаква в ЕС.
59
5
 
48
 
! Отговори
:) преди 2 години
След двумесечна екскурзия на Черно море, украинките искат разнообразие и повече лукс. Засега ще ги пратим на Банско, ама може и да не им хареса. В Западна Европа са в общежитията, заедно с арабеските и черните. Не съм ги чул да гъкнат. В БГ не им харесвал хотела, нямало джакузи!!!!
58
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приютявайте и 100 000 ако искате, само да не е за държавна сметка. Издържайте си ги вие, да ви видим колко сте гостоприемни и състрадателни. Като виждам с какво пренебрежение се отнасят там с българските туристи, които си плащат минимум по 100лв за нощувка ,си правя изводите как биха се отнесли към обикновени бежанци, ако трябваше просто да ги подслонят за своя сметка
57
2
 
23
 
! Отговори
... преди 2 години
Ти представяш ли си колко хотели и вили и къщи за гости и апартаменти и блокове и небостъргачи са построили в банско! Щом минимум 10000 човека може да приути а максимум колко може!? значи бил съм в ски курорти по европата със стотици километри писти абе с хиляди километри писти даже и пак са едни малки селца едни уютни къщички и хотелчета! А в банско се е исипал толкоз бетон при това за 30-35 километра писти! Абе ... българска му работа!!!
56
0
 
40
 
! Отговори
УТОЧНЯВАНЕ преди 2 години
Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци . . . Добре ! Обаче уведомете предварително почиващите че в курортния град ще има толкова бежанци и гледайте резултата от приютяването върху броя на почиващите .
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво прави една саката баба с два бастюня на село зимнина си прави щот с пенсията до никъде
54
25
 
2
 
! Отговори
От Банско преди 2 години
Добре дошли в Банско!Обичаме ви!
53
2
 
48
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Стига сте ги местили от курорт, на курорт! По селата има толкова земя за обработване!
52
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нормално баба Сийка да е с 300 лв пенсия, а на кака Олена да се дават по 40 на ден и още по толкова на децата и. Някак не е справедливо. Всъщност не и ги дават, а прибират мутротелите.
51
3
 
44
 
! Отговори
дааа преди 2 години
5000 банскалии и 10000 украински културни, възпитани и вежливи украинци. Да ви е честито банскалии!
50
17
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Каквото прави и е хотела в сл.бряг Ей това . В малкото градче ше могат да се интегрират бързо и да си намерят работа а и има много български ергени които могат да се обвържат с украинки и така раждаемоста да скочи в Бг
49
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сайт е пълен с фенове на ***.Следващ парламент няма да видите.А Копейкин ще бъде изхвърлен на б...ка на историята като бялата Златка и тем подобни.
48
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо и-ди-отското Банско не ги прие през март а сега ги приема ? Защо бежанците от Украйна трябва да бъдат настанявани все по курорти ? През лятото в Банско Пампорово Боровец а през зимата на морето ? Това е тотална глупост и пълнене на гушите на ДС мафията - хотелиери ! Украинците трябва да бъдат разселвани из цялата страна . Пловдив София и всички малки градове около областните градове . Така е най добре
47
3
 
28
 
! Отговори
103 преди 2 години
Разбира се, че е плюс, кой ходи там, а държавата т.е. ние плащаме. Не бива разчетът на човек да е над минималната заплата. Толкова можем, не че не искаме да помогнем. Само хотелиерите печелят от ситуацията
46
36
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Какво ще правиш в едно малко обезлюдено село,когато си избягал с една чанта в ръце и две малки деца?Айде замислете се малко,преди да пишете простотии.
45
37
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Тук са майките с малките деца,а там са мъжете им,които бранят родината.Но какво да обяснявам на оскотели от мизерия хора,които гледат дори в паничката на съседа си.
44
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не казвам че им завиждам щот са по хотели казвам че държавата се държи към своите като към чужди и в същото време обгрижва до най дребната прищявка чуждите Иначе имаме бол места където да се настанят има хотели по малките градчета които са пусти има читалища а лятото и училищата ще са празни Ако бягат от война имат нужда от спокойствие няма по спокойно място от малко обезлюдено село може да им предоставят селската кръчма да си готвят
43
4
 
22
 
! Отговори
До: На никого от вас преди 2 години
До "На никого от вас не пожелавам ..." - тези, които споменаваш бяха там и още са там, а тези, за които говорим са тук по курортите и си нямат и най-малка представа от това какво се случва там.