Банско може да приюти минимум 10 000 украински бежанци

Това е голям плюс за града, каза Рая Коева
4 май 2022 09:22, Анисия Иванова
155

Удължава се Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради войната в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лв. на ден. Ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите по морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

"Банско има достатъчно голяма база. Обектите, които не работят през лятото и традиционно са зимни хотели, приютяват украински граждани, като ще има място за всички. Хотелите, приютили бежанци на морето, ги изместват, за да освободят място на летните туристи", посочи членът на УС на Съюза на туристическия бизнес в зимния курорт Рая Коева пред "България сутрин".
 
В момента има около 700 украински бежанци в Банско, като по думите на Колева минимум 10 хил. украинци биха могли да се настанят в града.

"Това е голям плюс за града. Традиционно хотели, които освобождават персонал, сега го задържат. Биха могли да се интегрират украинците и да се включат в пазара на труда", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колева сподели, че от бранша са доволни от програмата за украински бежанци.

"Първоначално имаше леко притеснение – първа такава програма, но всички колеги си получиха средствата. Сега за април и май ще бъде по-регулирано и лесно, процедурата е облекчена и всеки може да се възползва. Вече няма притеснения", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са безкрайно нагли. Чак не е за вярване.В момента един украински Лексъс е запушил моята и още няколко коли, при положение, че има много място на паркинга.
41
2
 
29
 
! Отговори
Провален сезон преди 2 години
Провалиха ни сезона тия урки. Хотелите са препълнени преди сезона и хотелиерите нямат никакво намерение да предлагат атрактивни цени. А януари и февруари плачеха с пълен глас, че са на загуба и трябва да предложат много ниски цени, за да си покрият част от нея.
40
31
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 2 години
Ако беше млада и кадърна,щеше да работиш,а нямаше да драскаш глупости във форума.И чужденците нямаше да ти пречат.Ти си една нещастна по рождение жена,на която нищо хубаво не и се е случило на този свят.Съжалявам те.
39
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте, където по терасите се веят украински знамена набутвайте по 1-2 семества бежанци!
38
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига бе,няма ли квартири на своб.наем,така въобще не стимулирате да работят вечните туристи с луксозните коли,от летен курорт на зимен.а Западна Украйна е голяма и не е разрушена,що не си ходят там.Западна Украйна е голяма колкото 2 Българии.
37
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според русофила всеки бежанец трябва да бели картоф и лук, да коленичи и да целува ръка. Що за ретроградно мислене? Дъртаци, по-добре не се изказвайте, вредите на русофилската кауза.
36
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никого от вас не пожелавам да хвърчат бомби над главите ви.Да стоите пред масовия гроб на най-близките си.Да останете за миг без нищо.Или да живеете под земята 2 месеца без слънце и въздух и да нямате хляб и вода за децата си.Осъзнайте се бе,хора!Вие изобщо хора ли сте?
35
3
 
34
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
Има и такива-свестни. Това никой не отрича, но повечето ще ги видиш по скъпите заведения да пият, ядат и се веселят. А отпред паркирани скъпи и прескъпи возила. Повечето бежанци са баровци и няма да ги видиш да белят картофи и белят лук. Дори и на сън не си представят да се хванат на някаква работа.
34
4
 
17
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Да разбирам ли "кадърни" българино, че си от тези, които въртят далавери и не плащат данъци. Тези "кадърни" българи, за които говориш, ако имаше власт всички щяха да са осъдени. За сведение чл. 255 от НК. Та.....кадърен е едно, а селски тарикат е друго.
33
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ЕС са ни отпуснали 200 000 000 евро в помощ на бежанците.Стига сте ревали,бе!Кадърните българи работят и печелят,а некадърните плачат и завиждат.
32
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37, кви данъце, тролле русофилски. Ти кога си плащал данъци, бот. Да не говорим, че тия пари ще дойдат през ЕС, не е истина какъв процент от сънародниците ни е тотал щета в главата. Добре, че такива завистливи дъртаци вече нямат думата за нищо и са фактор зеро.
31
16
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Тези за които говориш си бяха наели жилище и си плащаха за това.Но завистта е страшна сила и отърсване от нея няма.
30
35
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Злобата ще те разболее.Бежанците с пари ще ги харчат тук и това ще влезе в икономиката.А тези без пари ще започнат работа и пак ще е добре за икономиката,ако пожелаят да останат.Повечето от тях ще се върнат след края на войната,защото обичат родината си.А такива като теб и с бежанци и без бежанци ще си останат мизерници,защото такова им е мисленето.
29
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В хотел Хисаря видях десетина украинци работеха хотелска работа и изглеждаха доста интелигентни! Има хляб в тези хора и очевидно бяха с висше образование и това е само временно сега. Най- добре да ги задържим в България, че и без това се обезлюдихме яко!
28
4
 
52
 
! Отговори
Бежанци или ?! преди 2 години
Престанете да наричате украинците бежанци. Бежанците не се заселват по скъпи курорти. Бежанците се заселват в бежански лагери и се радват на хляб и бутилка вода, а ако има и топла храна е празник. Къде другаде "бежанците" имат претенции, че всеки ден не им сменят чаршафите и не им чистят стаите.
27
4
 
44
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
А зажележете, онези "бежанци", къде молдовците им обрали бижутата, бяха в затворен комлекс с басейн. Да ти имам бежанците. Гледах ги тези жители на Мариопол, които наистина са потърпевши от войната-в мазетата с месеци. Без вода, ток и храна, с една дреха на гърба си. А тези тук и бижутата си взели и не къде да е ги настаняват. Не мисля, че бягат от война. Дори не са помирисали барут.
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро киро и кокоро ша вземат нови заеми, че тия дето ги взеха досега, хохлите ги оплющяха, тъмън и внуците ще са ангажиране по изплащането им. Когкото по бързо се отървем от тия, толкова по-добре, направо тиквата взе да ми харесва, боже боже до къде стигнахме
25
3
 
19
 
! Отговори
? преди 2 години
Събират ли им туристическа такса?!
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските бежанци също са добре дошли,стига да искат.Защо стоят да ги тормозят?
23
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
начи в Германия по спортните зали, ние като по багати и ларш ще ги отглеждаме по хотелите, че то скоро цяла Укрия ша се пресели при нас, ко прайм тогава!