Цените на храните скачат, хората купуват по-некачествени стоки

Яна Иванова: Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение
12 май 2022 12:21, Красимир Ангелов
38

Няма да има недостиг на продукти, тъй като сме производители на дефицитните суровини, увери председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в "България сутрин".

"Още през октомври предложихме намаление на ДДС на 9%. България е една от трите държави в ЕС, която няма диференцирана ставка. Преди месец ЕК препоръча на правителството намаление на ДДС върху храните. Остава неразбираемо защо нашето правителство е толкова упорито в нежеланието си да види тази мярка", подчерта тя.

"Цените продължават да растат. Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите", заяви Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават или да купуват по-некачествени стоки. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия.

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

Иванова алармира, че се увеличава нелоялната конкуренция на търговците, които не декларират оборотите си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Льоша работа Кире... преди 1 година
Вече ми стана...навик да ръбам мулясал леб и изгнил лук с *** йофтини саламе. Га стана сабаале не се трая покрай мен, ама барем ми праят винаги место у рейсо!
29
1
 
7
 
! Отговори
асенчу преди 1 година
бе как така цените скачат ?! да видехте некой да хвърля павета , да блокира кръстовища , врякащите да разкарват децата си по площадите ? НЯМА ! значи народа живее по добре след промяната .
28
0
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
очакваме ли, завръщането на култовият продукт - Червен пипер от керемида?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега обръщението е към много другари: Нинова, Петков, Иванов, Трифонов, .....
26
3
 
4
 
! Отговори
СКРИТИ ЗА КИРЕТО преди 1 година
В МАГАЗИН ЗА МЕСО- 1 КГ КАЙМА СМЕС- 11.80ЛВ, ПРЕДИ 7ЛВ- ДРУГАРИ КОМУНИСТИ ВИЕ ПАК СТЕ ТУК НАЛИ ДРУГАРЮ РУМЕН ГЕЧЕВ- 1996Г ИНФЛАЦИЯ 2000%, НАЛИ ДРУГАРКО НИНОВА, АМАН ОТ ВАС- ОСТАВКА
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Жълто-синьото зомбиране започна още с ковид цветовете. Има интересни видеа в тубата на тази тема.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте Джо и Борис. Путин е виновен, а не санкциите налагани без всякаква мисъл.
23
2
 
14
 
! Отговори
раша е наша преди 1 година
санкциите ни доведоха до тук глад не само в бг а вцелият свят
22
2
 
11
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Кои са некачествени? Защо не се назовават по име.....качествени и другите.Желая само качествени да купувам,но не знам кои са.
21
0
 
25
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
550лв мин работна заплата! 15лв сирене, 20лв кашквал, 2 лв хляб, сметки по 100 лв ток, които се топлят на дърва, по 300лв за газ, 3,30 дизел, дали има по-смотана и скъпа страна от тази ***? ****
20
0
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Те централните банки както печатат и разпръскват парите, така и си ги прибират, премахвайки облекченията и повишавайки лихвите. Сега ще се свие ликвидността, ще настъпи рецесия. Срещу напечатаните пари не стоеше никаква стока, производство, реален актив. Увеличи се търсенето от отпуснатите разпръснати пари, щото хората нямаха какво да ги правят, но без стоки е нормално да се повишават цените. Като се свие ликвидността сега, ще се види кой е плувал без ***, като се дръпне водата.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигайте цените, нека тези които предлагат нормално качество на приемливи цени оцелеят, а останалите вносители, прекупвачи и далавераджийчета дето ми пробутват палмови кашкавал и сирене по 25-40 лв. да фалират.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените растат ежедневно, а МРЗ кога ще я увеличат- не е ясно. Пенсиите щели да ги увеличат чак през юли и октомври, ти да видиш! Обещания за след 5 месеца. Управляващите изобщо не ги интересува народа.
17
7
 
3
 
! Отговори
Самичко момченце преди 1 година
Доста хора заради мен почнаха да правят деца !Аз съм причината!
16
3
 
24
 
! Отговори
Бело вино преди 1 година
Работа му е майката.Поне минимум на две места,защото парите не стигат. Трябва да пълним гушките на Н.събрани депутати,а те да почиват в Монако,Ница и пица.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MONAD Именно, печатането на пари, с цел политики, и крайна цел - нов световен ред, без Русия. Ако успеят да разпарчедосат Русия, ще подредят и ресусите й. Впрочем вдигането на цените на храните ограничава хората и трупа пари, които също се използват с цел политики и крайна цел - нов световен ред.
14
0
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Точно така, хората започнаха отново да се хранят с некачествени стоки. Сега това е рай за фалшивите бизнесмени! Точно бяха свикнали и търсеха по-качествени и отново ни върнаха в 20 век! Срам и позор! Рай за спекулантите, всеки ден цените скачат! Няма да плащаме ток, вода, ще наблягаме на отровната фармация, ще си светим с газените лампи както през 19 век. Промяната ни докара дотук!
13
2
 
23
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
"Българи ,Раберете само 1 нещо : Цените се вдигат защото няма достатъчно голямо производство на стоки и услуги .Когато произовдството и предлагането са толкова големи парите Ви няма да се обезценяват."А факта, че централните банки напечатаха заради ковид 10 трилиона долара от нищото за периода 2020-2022, сигурно няма никакво значение.
12
4
 
22
 
! Отговори
НЕ НА ПРОГРАМИТЕ преди 1 година
ВСЯКА ЕДНА ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА НИВО ЕС ВДИГА ИНФЛАЦИЯТА ЗАЩОТО КАКТО ВИЖДАТЕ СЕ ДАВАТ САМО ПАРИ БЕЗ СРЕЩУ ТЯХ ДА ИМА РЕАЛНА ИКОНОМИКА ,РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВО -ПРАВИТЕЛСТВАТА С ТЕЗИ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ,ЗА ОТСЪПКИ ЗА БЕНЗИНА,ЗА КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ НАЛИВАТ ОЩЕ БЕНЗИН В ИНФЛАЦИЯТА И ЦЕНИТЕ КАТЕРЯТ НАГОРЕ И НАГОРЕ .ВСЯКА МЯРКА Е ПОЖАР И ВЪЗПЛАМЕНЯВА ИНФЛАЦИЯТА С ОЩЕ ПРОЦЕНТИ ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА СПРАТ ЗА ДА МОЖЕ ЦЕНИТЕ ДА ПАДНАТ -КАК ОЧАКВАТЕ САМО ДА ИМАТЕ ПАРИ НО СРЕЩУ ТЯХ ДА НЯМА НИЩО ?
11
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цените скачат не заради войната, а го удариха на галоп още през юни миналата година - благодарение на юмручко КОМУНЬО-пу...ткин, който "изчегърта" "модела Борисов" с помощта на могъщата Прокоп-чо пропаганда и парите на мутрите. не търсете под вола теле, отворете си очетата и вижте какво направи юмручко ***...ко- превратаджията! Изпращайте си сметките на кобилата му!

Спонсорирани публикации