Цените на храните скачат, хората купуват по-некачествени стоки

Яна Иванова: Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение
12 май 2022 12:21, Красимир Ангелов
38

Няма да има недостиг на продукти, тъй като сме производители на дефицитните суровини, увери председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в "България сутрин".

"Още през октомври предложихме намаление на ДДС на 9%. България е една от трите държави в ЕС, която няма диференцирана ставка. Преди месец ЕК препоръча на правителството намаление на ДДС върху храните. Остава неразбираемо защо нашето правителство е толкова упорито в нежеланието си да види тази мярка", подчерта тя.

"Цените продължават да растат. Тепърва очакваме още 20-ина процента увеличение. Тази мярка е единствената, която може веднага да има ефект и да забави този процес. Това е подкрепа и за потребителя, и за производителите", заяви Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потреблението у нас спада, защото гражданите имат ограничен бюджет. Когато бюджетът им не нараства, а трябва да купуват с над 20% по-скъпи стоки, всички започват да се лишават или да купуват по-некачествени стоки. Намаленото потребление пък е фатално за малките и средни предприятия.

Яна Иванова не се съгласи, че увеличението на цената на хляба е спекулативно, тъй като производителите купуват скъпо брашно за следващия цикъл и не могат да си позволят да оставят цените на старото ниво.

Иванова алармира, че се увеличава нелоялната конкуренция на търговците, които не декларират оборотите си.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отстъпки за бензина ,да вдигнем минималната,програми за бежанците ,да подпомогнем бизнеса ,и още и още програми и още и още пари ,,,абре не се ли усетихте че всеки лев който получите от горе под каквато и да било форма ВДИГА И ЩЕ ВДИГА ОЩЕ ЦЕНИТЕ !Това е врижна реакция,спирала ,така не става -за да падната цените или се увеличава производството и предлагането или ако това не може да стане ,НЕ СЕ ДАВАТ ЕЙ ТАКА ПАРИ ОТ НИЩОТО ,ЧЕТЕТЕ МАЛКО ПОНЕ !
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MONAD И жълтите костюмчета на синкав фон, и жълто-сините прозорчета за времето, със слънцице, на телевизионният екран ...
8
31
 
14
 
! Отговори
Вален Мален преди 2 години
Хайде стига сме се оплаквали. Война се води, а не спец. операция според Путин и Радев. Янев ....чу ли? ВОЙНА! Нинова,...Ти разбра ли ? Оръжие изнасяме в Полша , а те го дават на Украйна. Ало, русофилите и болшевиките. Вие подпалихте Украйна и ЕС начело с Путин. Дано платите един ден за гадостите.
7
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MONAD Когато Ковид мореше пенсионерите точно русофилчетата обяснявахте, че те така или иначе ще си отидат, но сега нещо много се загрижихте за добруването им? П.С. В България никой няма да умре от студ и глад, доста по-богати сме отколкото лъжете русофилите.
6
0
 
34
 
! Отговори
Всичко, преди 2 години
Не само храните е все по-скъпо. Пакет от най-евтините носни къепички в Билла от 0,99 е 1,39. Т. в. 40% нагоре...
5
1
 
29
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Глад иде бря ! Библейски глад ! Вазе майтап ви са струаа ! И ся Ко мъа изтрийте от глад дъ умрете !!!
4
2
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Още трябва , още , докато не им уврат банановите глави на някои българи
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи ,Раберете само 1 нещо : Цените се вдигат защото няма достатъчно голямо производство на стоки и услуги .Когато произовдството и предлагането са толкова големи парите Ви няма да се обезценяват.Цените скачат защото правителството и не само то ,на ниво ЕС се вкарват ей така пари по програми,помощи ,от въздуха ,а срещу тези пари няма достатъчно стоки.Така че всяка нова мярка,всяко вдигане на заплати,БЕЗ да се вдигне производството,срещу тях ще Ви донесе ОЩЕ И ОЩЕ ПОСКЪПВАНЕ !
2
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те цените скачат всяка седмица не ми е ясно защо хората не скачат какво чакат
1
7
 
43
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Важното е да покажем на Руснаците кой е шефа, може зимата да уморим няколко хиляди пенсионери от глад и студ, ама важен е принципа и европейския морал.