Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас

Еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци
12 май 2022 19:10, Нели Христова
71
Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас
Снимка: БГНЕС

Над 30 000 свободни работни места за български и украински граждани, заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост, са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов по време на брифинг на Оперативната координационна група към правителството за подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

До момента служителите на бюрата по труда са консултирали над 20 000 украинци за възможностите да започнат работа у нас. Проведени са над 10 трудови борси в различни градове. Попълнени са и доброволни анкети за тяхната професионална компетентност. До момента около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа с трудов договор.

„От понеделник в 72 точки стартираме изнесени работни пунктове, много от тях ще са в курортните комплекси. Целта е на желаещите да започнат работа български и украински граждани веднага да бъде предоставено свободно работно място с координати на работодател“, обясни Вълов. Той уточни, че 75% от заявилите работни места работодатели имат възможност да наемат персонал веднага, а 50% могат да предоставят постоянна заетост.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта обяви още, че до момента еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До НатовецаДа напълно е възможно Някога нещо подобно са се опитали да направят с нареждането да приемем войските на Врангел Целта е била да се спре влиянието на Съветска Русия като са я наричали тогава И действително голяма част от белогвардейците взимат участие в потушаването на септемврийското въстание
34
3
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 години
Сега като видят, че заплатата не им стига за изкуственни мигли, макияжи, маникюри и спа хотел... ще се откажат да "работят"...
33
5
 
15
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 2 години
България има 5 милиона бежанци след ГЕРБ .Хора , Родители и Деца са Бежанци в Англия и САЩ - садят Хляб и Домати . Урките не искат да работят - искат за закуска Препържен Бекон , Яйца на Очи и Компот от Праскови .
32
11
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Това е добре за бизнеса, нова стока на пазара на труда, цената и пада, бизнеса има по-малко разходи за наемане на стока от пазара на труда.
31
2
 
29
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Някой работодател ще си вкара таралеж в гащите,ама да видим!Да ви кажа,че клингонците са малко нахално племе и обичат да пипат и прибират!Не случайно Одеса се слави като школа за джебчии!
30
0
 
27
 
! Отговори
123 преди 2 години
Като ги разкарат от хотелите и започнат сами да си плащат издръжката, ще видим колко ще останат да работят за снехотворни заплати!
29
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' украински бежанци вече са започнали работа '' .................................... Българския селянин не може да проумее какъв шанс за България са украинските мигранти ... голяма част от неграмотното *** и турчин отиде да си търси хляба на запад И СЛАВА БОГУ ... гледам ги в Германия и Англия жълто-кафяви клечащи по тротоарите и хъхрещи на (почти) български ... и симпатизиращи на Путин разбира се, който ще ги спаси от лошите капиталисти.
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа "...... жалка работа, капка в морето.........А останалите XPAНT,УТНИЦИ?..... Пратете всички трудоспособни ПAЗAЗ,ИTИ да метат улиците, стига са се разхождали и пазарували в очакване на топло време за плаж
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започват работа по хотелите и Хотелите доволни плшат им по малко и украинците доволни може би тези които започват работа по хотелите ще останат да живеят там Изход за тях няма лошо не им завиждам но къде останаха българите и ще работят ли лятото по хотелите или се изместиха
26
3
 
17
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Пекарката с безглутеновите буламачи е дива капиталистка-съмнявам се някой укропитек да й работи за 900 лв на месец.
25
1
 
38
 
! Отговори
мак преди 2 години
Бройката е нищожна, но пак не вярвам. Те нали мислят, че са на почивка, освен това хотелиерите се оплакват, че гостите не щат да работят.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 11/26 Да, що? От първо лице го знам.
23
1
 
26
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Хохлите качествени работници?!?
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Нямам НПО, но бях хванал еднимайстори дърводелци за работа по къщата. Тия хора имаха златни ръце. Без работа няма да останат, дано да са живи и здрави да работят още дълги години да градим България, а защо не и Украйна, когато дойде време.
21
2
 
24
 
! Отговори
Е преди 2 години
Защо правителство не казва,колко милиона получава за укрите от ЕС фонда? Укрите го знаят,затова са нагли.Опоскали своята държава-сега и Европа ще я опоскат..До сега повече от 150 милиона евро дали на Бг за подпомагане на "нещастниците"-окупатори..
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съдя хората по цветът на кожата като западните ***, а по това какво представляват като хора.
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София няма места за 7000 деца, но за укропитеците има.
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво-медали ли да им дадем? А работят ли за български заплати от 700-800 лв,или за тях важат други разценки на труда?!?
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ухиления ъпанар да си ги назначи у неговото НПО.
16
0
 
2
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Аййй чок малку ва! Само ний анадолските м?к?р?та сме 200 000 и все на държавна издръжка по-големи професионалистки сме и от украинките !