Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата
15 май 2022 21:50, Нели Христова
117
Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ.

Гьоков посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите, като възможно решение, което стои на дневния ред. Ще има още едно действие върху размера на пенсиите, планираме го от 1 октомври - един вид преизчисляване на пенсиите, което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите, информира министърът.

Гьоков е убеден, че трябва да се премахне прага, "за да се върне доверието в пенсионната система".

"Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите, ще Ви кажа, че не е тайна, че има изчислени пенсии над 20 000 лв., което при минимална пенсия 370 лв. - 20 000 е прекалено, каквото и да говорим, затова сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков.

Той уточни, че в момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, а, ако бъде вдигнат таванът, ще останат под 1000 човека над прага.

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата, а смята, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една и съща година, но продължаваме разговорите с него, мисля, че ще стигнем до финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лева след 1 юли, посочи още социалният министър.

"Подкрепа за семействата с деца"

"За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. Увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца - едно, две и три", каза Гьоков, но не поиска да изпада в подробности преди да са приключили разговорите в коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
8
 
14
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Това е мисленето на роба , на колхозника , на ортодоксалния комунист : равенство , национализация и завист защо другите имат а той ,не!? Сега защо някой имат високи пенсии , ами имат защото са се усигорявали , а вие сте се снишавали.
80
3
 
19
 
! Отговори
Донки Хот преди 1 година
Интересно защо се плащат пенсии на хомосапиенси, които нямат и 1 ден трудов стаж!
79
13
 
11
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Бе друго си е тиквата да ревне , че пари няма защото пенсионерите са изяли парите! Тия крадци от герб до там ни докараха та да не вярваме че нещо добро може да случи в България.
78
5
 
10
 
! Отговори
Сан Чопанса преди 1 година
Интересно как не беше прецедент да се увеличи МРЗ два пъти в годината през 2012 и 2015.....оставка, некадърници!!!!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛЪЖАТ ЛЪЖАТКолкото в София има софиянци, толкова и в БГ е имало комунисти (изключвам "първите, дето паднаха в кърви").
76
3
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ преди 1 година
ТОЯ ЛЪЖЕ КАТО КОМУНИСТ- ПРЕДИ ЗАЯВИХА С 12.5% УВЕЛИЧИХА СРЕДНО С 9%, СЕГА НЯМА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 10%- АМА ЛАФ ДА СТАВА- СЛЕД ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОТ ИКОНОМИСТИ Е ВИНАГИ ПОТОП.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сакаме пенции за сичките назе без вазе!
74
8
 
27
 
! Отговори
Дискриминация преди 1 година
80% от получаващите тавана на пенсиите не са внесли и лев лично в НОИ,това са държавни служители,полицай,военни и пр.търтей за който плаща народа, по закон те не внасят осигуровки!а народа плаща и за тях.
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Кирчо и Кокорчо изядоха фискалния резерв на БГ?
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от системата на МВР и МО които са на заплата и пенсия вече седма год.трябва да се изчистят начело с Рашков,докога ще ги търпим!Оставка....
71
3
 
21
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Не е справедливо тия дето не са внасяли лично осигуряване ,а то е било от Държавата ,да взимат 10 пъти по високи пенсии!Ножицата между минимална максимална пенсия трябва да е максимално 3 ,4 пъти!Пак наливате на облагодетелства със каста!
70
6
 
22
 
! Отговори
Махнете пенсионерите преди 1 година
Махнете пенсионерите от държавните служители на всички държавни институции. Пенсия 1550 лв и заплата 3200 лв. Точат бюджета. Оставка
69
8
 
15
 
! Отговори
България преди 1 година
Кога ще махнете пенсионерите от държавните институции аванс пенсия заплата 1550 пенсия и заплата 2890 лв. На всички държавни институции е пълно със пенсионери махнете ги ако са кадърни ще си намерят работа в частния сектор. Оставка искаме си Бойко
68
2
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Отлично... но откъде ще вземат тези пари за индексация на пенсиите, детские... Да не би БВП на България се е вдигнало с 21% ? Тези пари -банкноти вече ги нямат за нищо... Колото трябва, толкова и ще вземем от..
67
0
 
10
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Правителството на Шехерезадов!
66
2
 
14
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
Само на приказки..хич не им вярвайте ?Мъчат се да останат във властта.Нищо няма да вдигнат?
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година лъжеха,че ще исчисляват от 1 януари. Сега пък 1 октомври но коя година не се знае. Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите и пак лъжите. Като внасяш накрая не остава нищо от инфлация, но затова най-високите трябва да се вдигнат доста а за другите каквото остане в НОИ или на 1 октомври, 1 януари и така някога в бъдеще.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS Петков не е комунист а сменя няколко професии и фирми от Да Бългрия после ПП. Георги Ганев е с американски паспорт от СДС, после Да България, проекти финансирани от САЩ и той е за вдигане само на най-високите пенсии защото останалите 2 милиона пенсионера са лош матриал. Гоков е неуспял инженер, който става директор на бюро по труда по втория начин без конкурс и после депутат. Къде виждаш комунисти
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS Стига да дават заплати по 20 бона може. Но къде има такива заплати. Народа ще се вдигне и ще ги измете.
62
2
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 68 Всички бивши комунисти станаха демократи и евроатлантици ! За предателството си сега получават награда ! Само ,че не са познали ! Който е будала да бачка да ги издържа ! Стане ли това пак казвам затварям фирмата защото става безмислено да се работи ! ТЪ-Р-ТЕЙ НЯМА ДА ИЗДЪРЖАМ .3400 лв пенсии а други на минимална работна заплата от 750лв !