Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата
15 май 2022 21:50, Нели Христова
117
Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ.

Гьоков посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите, като възможно решение, което стои на дневния ред. Ще има още едно действие върху размера на пенсиите, планираме го от 1 октомври - един вид преизчисляване на пенсиите, което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите, информира министърът.

Гьоков е убеден, че трябва да се премахне прага, "за да се върне доверието в пенсионната система".

"Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите, ще Ви кажа, че не е тайна, че има изчислени пенсии над 20 000 лв., което при минимална пенсия 370 лв. - 20 000 е прекалено, каквото и да говорим, затова сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков.

Той уточни, че в момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, а, ако бъде вдигнат таванът, ще останат под 1000 човека над прага.

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата, а смята, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една и съща година, но продължаваме разговорите с него, мисля, че ще стигнем до финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лева след 1 юли, посочи още социалният министър.

"Подкрепа за семействата с деца"

"За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. Увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца - едно, две и три", каза Гьоков, но не поиска да изпада в подробности преди да са приключили разговорите в коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим....