Бивши социални министри: Пенсиите трябва да се увеличат поетапно

Решението за пенсиите е неочаквано, смята Иван Нейков
17 май 2022 11:08, Красимир Ангелов
56

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че се обмисля увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

"Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април", заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова, е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

"В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че е изключително важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата и да се прави поетапно увеличение на пенсиите.

"Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, "ножицата се разтваря още повече", смята Нейков.

Русинова коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

"Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ", обясни Нейков.

И двамата събеседници обаче смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивата на повечето пенсии са такива, че водят до мъчителна смърт получателите си. Бившите социални министри са престъпници, защото с политиките си са виновни за смъртта от мизерия на хиляди пенсионери, работили честно за обществото и за себе си през целия си съзнателен живот. Безсрамни слуги на нечестиви интереси, един ден ще отговарят за безобразията, които сътвориха!
25
1
 
13
 
! Отговори
Социален преди 1 година
Преди да станат социални министри някои хора бяха съветници в министерства и казионни организации от квотата на ДКМС. Дето се казва: легнаха червени, събудиха се сини. Е, не всички имаха техния шанс. Не всички бяха съветници, някои работеха в производства, институти и т.н. След промяната на режима много хора, които бяха ангажирани в икономиката останаха на улицата, и не те не бяха номенклатура. Така че, господина да си припомни тези неща преди да говори за тези неща.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между три и пет лева на етап в рамките на още поне сто години.Като нямаме нормално работещ бизнес, а всичко е на схемата наши ваши от къде ще вземете пари за тея прусловути пенсии.
23
0
 
30
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Какво е направил Нейков докато е бил министър?Нищо!Такива като него нямат право да дават глупави акъли. Трябва да се спре с уравниловката на минималната и средната пенсия. Съвсем справедливо е когато има индексиране да бъде еднакво за всички. Съвсем нормално е който е внасял повече и да получава повече. Трябва да се спре със стимулиране на сивата икономика.
22
11
 
3
 
! Отговори
Костадин Възраждане преди 1 година
При толкова много държавни личинки и проходилки с бастуни постоянно искащи пенсии и увеличения това е.Ганчувото е отредено да се учи по трудният начин да бори инфлация с увеличения на пенсии и залати, докато накрая народа няма да може да си плати тока и водата и не излезе за да изколи помийнатаяма с чифутскислуги на Фащистан.
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Нейков,поетапно ли да се хранят хората ? Може ли поетапно да си плащат сметките ? Поетапно ли да се лекуват ? Безсрамник!!!! Големия специалист и нагаждач,от години говориш едно и също нещо ! Кога,кога ще се направи нещо добро за бедните пенсионери ? До кога ще са вечно чакащите ??
20
21
 
3
 
! Отговори
Евгеник преди 1 година
Има една малка прослойка с 2млн абсолютно безолезен *** в страната, която е на проходилки колички и телк - бастуни и само за пенсии и увеличенията им говори. Лечение с Ковид за вас държавата изнемогва от старчески мрушляциищети/
19
3
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Ами какво е внася в хазната за пенсии този който ще получи максимална и какво внася този които взима минимална ! Тези с големите заплати с огромните сиосигуровки ,,осигуряват парите за пенсиите на всички ! Трябва само малко мозък за да го проумееш. Какъв таван ,пак ли Виденова зима ти се иска!?!..
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 - Не са богопомазани, или поне не всичките. Знаеш ли колко летци от времето когато се летеше всеки ден, не като сега, си отидоха без да могат да си вземат поне веднъж цялата пенсия. На тяхно място друга песен щеше да пееш. Осигурявани са хората на високи заплати, висока им е и пенсията. Богопомазани са тия, за които няма таван, не са много - президенти, вицепрезиденти, министър-председатели,председатели на народно събрание и конституционни съдии. Като има таван, за всички да е!
17
19
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
В условията на инфлация доходи не трябва да се вдигат
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
минимална пенЦия 370 лева таван 3700.
15
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ги е срам да има пенсия 400, а за богопамазаните 3400. Преизчислете пенсиите и сложете разумен таван.
14
4
 
26
 
! Отговори
Бившите да мълчат преди 1 година
Стига вдигайте тавана на пенсиите - ВДИГАЙТЕ ПРАГА НА ЗАПЛАТИТЕ!А бившите социални министри да не им се дава думата - имали са възможност, да са го направили.
13
5
 
21
 
! Отговори
КНСБ преди 1 година
Пенсиите трябва веднъж за винаги да се преизчислят , така че да се въведе справедливост между стари и нови пенсии и да се въведе максимален марж между минимални и максимални пенсии, каквото и да струва това на държавата. И политиците да спрат с популизма, включително и този на Нейков. Всичко това, което говори Иван Нейков щеше да бъде резонно, при положение, че през 90тте години не настъпи революционна и радикална промяна в обществено-политическата система, която промени съдбите на много хора.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17 май Батак .Българина помни .Анатема до последния турчин на тази земя .Проклинявам ви .Амин
11
3
 
22
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Със цели 370 лв минимална пенсия се живее прекрасно в икономическа стабилна България!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КРИБТака е. Тея с бастуните са хрантутници. Вземи пречукай майка си и баща си... Няма кво да натоварват системата с пари.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе селянчета вие не разбрахте ли ,че ще приемаме еврото 2024г. и заплатите и пенсиите трябва да са с 40% под средноевеопейските (минимална пенсия 550 евро,минимална заплата 750 евео) Ко се чудите???Ко се вайкате??? Смешковци!!!
8
3
 
38
 
! Отговори
С родители в пенсия преди 1 година
Значи според някои, българските пенсионери умишлено трябва да бъдат държани бедни, и то при положение, че в бюджета има такива суми, с които да се обезпечи това?! А как да се подобри стандарта на живот? Нали трябва да е с по-голям процент от инфлацията, за да има смисъл? Иначе какво правим, отиваме в магазина и пак същото, само че с по-големи цифри и хладилникът пак полупразен... 32 години, докога така?
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти като трябваше да ги увеличиш, дядка, що не го направи? А да, щото тогава имаше важна задача да приватизираш и крадеш