Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата
15 май 2022 21:50, Нели Христова
117
Георги Гьоков: Вдигаме тавана на пенсиите на 3400 лева от 1 юли
Снимка: БГНЕС

Последният вариант, който не е окончателен, но почти сме се спрели на него, е увеличение на пенсиите от 1 юли с 21,6 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването "Защо, господин министър?" по бТВ.

Гьоков посочи, че 21,6 на сто е добра новина за пенсионерите, като възможно решение, което стои на дневния ред. Ще има още едно действие върху размера на пенсиите, планираме го от 1 октомври - един вид преизчисляване на пенсиите, което ще сближава старите пенсии с новоотпуснатите, информира министърът.

Гьоков е убеден, че трябва да се премахне прага, "за да се върне доверието в пенсионната система".

"Значи, като даваш повече пари, ще получаваш повече, но заради някакви изкривявания в пенсиите, ще Ви кажа, че не е тайна, че има изчислени пенсии над 20 000 лв., което при минимална пенсия 370 лв. - 20 000 е прекалено, каквото и да говорим, затова сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3 400 лева от 1 юли, съобщи още Гьоков.

Той уточни, че в момента 34 хиляди души са над максималния праг на пенсиите, а, ако бъде вдигнат таванът, ще останат под 1000 човека над прага.

Министърът на финансите не е против да се увеличава минималната работна заплата, а смята, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една и съща година, но продължаваме разговорите с него, мисля, че ще стигнем до финално решение и при всички случаи минималната работна заплата ще бъде повече от 710 лева след 1 юли, посочи още социалният министър.

"Подкрепа за семействата с деца"

"За семействата с деца един от начините, който е предложен в коалиционния съвет, е по 50 лв. Увеличаване на данъчните преференции и облекчения за семействата с деца - едно, две и три", каза Гьоков, но не поиска да изпада в подробности преди да са приключили разговорите в коалицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Посетител преди 1 година
Гьоков пак излъга за тавана на пенсията. От 1 юли прати тавана на 1 октомври. Я камилата, я камиларя.
100
2
 
2
 
! Отговори
Хриси Александрова преди 1 година
Моля, властимащите най-после да определят от кога и колко ще бъде максималната пенсия. Пенсионер съм от 3 години и всеки месец НОИ ме краде. Нито един месец не съм си получила истинската пенсия, за която 40 години плащам сериозни осигуровки. Махнете най-после този таван, защото младите и образовани хора няма да имат никакъв стимул да плащат осигуровки...
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименнарича се високо образование.Образованите хора движат прогреса и им се следват високите заплати. Полуграмотните да ходят да чистят по света и да берат ягоди в чужбина.Да си учил...., а не отново БСП да взема от образованите хора, които нямат нищо общо с депутати и министри,движат прогреса, за да дава на такива като теб.
98
3
 
5
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
Съгласна съм да има таван на пенсиите, ако има таван и на заплатите. Нека на всички с заплати над 1500 лева да им кажат, че ще им се изплащат само до 1500 лв., останалото в полза на държавата. Иначе излиза, че хората, които са си плащали данъците и не са крили доход, са били глупави да внасят големи данъци.
97
7
 
5
 
! Отговори
Нека си представим преди 1 година
какво става с пенсия от 3400 лева, която се индексира с 21%. Към нея ще се добавят 700 лева! И това някой смята, че е справедливо? Разликите в пенсиите са все по-големи и виждаме, че между най-малката и най-голямата е вече 10 пъти. Не е нормално индексирането на пенсиите да става с един и същ коефициент. Крайно належащо е да се осъвременят старите пенсии и да се доближат до новите, защото никой не е виновен, че заплатите и отчисленията за пенсия преди години са били по-малки. Това е справедливо.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таванът на пенсиите Какво е определението за социално слаб ? Почти всички,получаващи мин.пенсии се считат за такива,но почти всички имат,къщи по селата,апартаменти,автомобили и др.придобивки,които автоматично ги изключват от тази категория.
95
2
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Незнам тези които искат преизчисление дали им е ясно, че половината пенсионери сега получават минимална пенсия 370, но в НОИ изчислената пенсия му е например 250 лв. Като му е увеличат с 20% ще стане 300 лв., но ще получи новата минимална-450 лв. И ако октомври я преизчислят с нов осигурителен доход от неговата реална 300 -ще стане 400 лв. Но той вече получава 450 и ще каже -нямаше увеличение. Това е резултата от измислени минимални пенсии. Добавките също ги възприехме за пенсии.
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обещават увеличения на МРЗ и пенсиите, за да няма протести. Това е целта на обещанията за юли и октомври.
93
1
 
8
 
! Отговори
до криви сметки преди 1 година
Пенсийте се изчисляват по формула. Не е 40 % от 8800. То няма как да се осигуряваш над МОД. И не означава, че всички вземащи тавана ще започнат да вземат 3400. Просто няма да бъдат ощетявани години със стотици лв.-ще си получават реалните пенсии-1650.49 лв., 1720.31 лв. и т.н. 3400/можеше да е 3000, 3500, 4000/ ще ограничи пенсии формирани при използване на вратички в закона. Не е вярно и че 3-те избрани год. преди 1997 г. вдигат пенсиите на всички. В голям % ги намаляха.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не са решили окончателно, ама обещават. Накрая юлското увеличение ще е като декемврийското преизчисление- орязани проценти. Празни приказки.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа Нинова от къде ги изкопама такива министри лобисти.Е за такива БСП може повече никога да не влезе в парламента, и да нема нито едно кметче.Сменете си некадърните министри или закрийте вече това БСП.
90
6
 
10
 
! Отговори
Таванът на пенсиите преди 1 година
в държави тънещи в бедност никой никога не е вдигал ! В този случай няма борба с корупцията и бедността, а подпомагането им ! Добрата социална политика се измерва с вниманието към бедните и социално слабите, защото за да си богат или с висока заплата и осигуровки в силно корумпирана държава означава, че или си престъпник или безхаберник пълзящ нагоре с "мазнотия" ! Затова кадърните бягат от България защото от мазници за тях не остават места за работа от която разбират !
89
2
 
11
 
! Отговори
Ами така де преди 1 година
пенсионираните политици трябва да си вземат "изработената" пенсия. Какви са тези тавани, какви са тези ограничения! Ей там, онези балъци, дето блъскат цял живот за 300 лева пенсия да се оправят!
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка беше,че можеше да избираш 3 благоприятни години и някои успяха да си наточат сметките само за тези 3 г за да взимат голяма пенсия.Сега това не важи,а се има предвид целия период.
87
5
 
16
 
! Отговори
Криви сметки преди 1 година
За да взимаш пенсия 3400 лв,заплатата ти трябва да е била към 8800лв.- 40%.Колко души са били с такива заплати..Президенти ,премиери и конст.съдии и сега нямат таван.Явно сегашните си уреждат бъдещето.Нормално е да се вдигнат с 150-200 лв.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай малко, изчислени пенсии над 20000? Каквато и заплата да си взимал нали има праг на осигуровките който от тая година е 3400. На колко се е осигурявал тоя за да са 20000 и то преди години ??!!! Измама нещо
85
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н министарат чува ли се какви го говори за 3400 лв. таван на пенсиите, ами това са още 2000 лв. над сегашният тавам. Вдигнете ги с 200 - 300 лв. и постепенно след 3-4 - 5 години 3400 лв. таван.Има лоби които натиска за вдигане на тавана с цели 2000лв. при тази криза. Значи преизсчисление на старите пенсии октомври, а сега таван 3400лв. Оставка БСП завинаги.
84
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека всички, които са се осигурявали да имат високи пенсии, но да се спрат всички социални помощи освен тези за безработица. За болни хора и деца да им се прави отстъпки от данъците, а не да се раздават на тъмнитее братя пари на калпак
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като престанем да издържаме меркантилни мързеливи престъпници и ще ни останат пари и за нас.
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам референдум с тема: "Да издържаме ли мързеливци, наркомани, меркантили и т.н. неработещи кресливци?" Да се въведе ли правило: Престъпниците да отработват престъпленията си до последната стотинка, вкл. и разходите на държавата по залавянето, затвора ... и т.н.?