Eнергиен експерт: Няма друг вариант освен поскъпване

Компенсациите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се
20 май 2022 18:00, Йоана Цонева
38

Министърът на енергетика Александър Николов очаква парното да поскъпне значително през юли.

"Няма друг вариант освен поскъпване. Едва ли има човек у нас, който се надява, че това не би могло да се случи. Още зимата се говореше за поскъпване, беше наложен мораториум. Сега малко като бумеранг ще има въздействие. Би трябвало поскъпването да бъде с между 30 и 40%", обясни енергийният експерт Васко Начев в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че 70% от ценообразуването на топлоенергията идва от цената на природния газ. Газът достатъчно много поскъпна, няма спасение в тази посока, категоричен бе експертът.

"Цената на газа се е повишила с много проценти и ако я следваме, това означава, че трябва да поскъпне 80-90% топлоенергията. Това няма да се случи. Зависи колко ще бъде натисната цената, това до известна степен е политическо решение", обясни Начев пред Bulgaria ON AIR.

Дори и 5% да е увеличението, човек е така устроен, че го приема с несъгласие, отбеляза той.

"Влязохме в коловоз на компенсации и раздаване на "пари на калпак", а все още нямаме изпълнено със съдържание понятието "енергийна бедност". Крайно време е това да бъде направено. Всички други мерки не водят до трайно решение на въпросите", настоя Васко Начев.

Енергийният експерт споделя мнението, че компенсациите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До9. Ей не ни плаши така. Помните и по тежки години. Години на талони за гориво по 20 л. за 30 дни. Режим на ток , режим на вода , купони. По полека, българите оцеляха от Съветското робство
11
2
 
21
 
! Отговори
Sos преди 1 година
Тези, които викат, че поскъпване няма да има, да излязат от панелките и да отидат до магазина или бензиностанцията.
10
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има поскъпване. Оставете какво ви говорят руските плашила. Това им е работата - да всяват страх и паника в овцете.
9
8
 
27
 
! Отговори
ZV преди 1 година
И да викате, и да тропате разберете, че алтернатива на руската газ няма. Ако имаше до сега да са я намерили. Страните добиващи газ са ясни, а ако ще докарват газ от Марс това е друг въпрос.
8
8
 
23
 
! Отговори
Ами преди 1 година
ЕС вече свърши !!! Нафта вече я купува Китай а друга нафта и няма да има !!! Крахът на ЕС се ВИЖДА и по-ясно ще е на есен ! За силно умните европеики лидери в ЕС не само няма ИМА ДА нафта но и хранителни сткоки , защото няма в тази година торове !!! А и те всички са в Русия ! Ако така ще стой българския народ а той е еснафски и ще стои още сто години ! никой на помощ няма да дойде ако вие сами не се замислите какво е ви чака
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако цената на газа е по ниска увеличението не трябва да е толкова високо. Според мен ни подготвят уж за шок и после да кажат ето видях те ли успяхме само 15% да увеличим защото купихме по евтин газ !ТЕЦовете ползват предимно газ и пт там идват едни 40-50% от консумацията !
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се връщаме към печките на твърдо гориво май. Грета поска салза
5
5
 
26
 
! Отговори
Локи преди 1 година
Боклукчавата политика на ЕС ни води към фалит, а нашият Петков следва Борисоватаполитика и се прави на света вода ненапита Всички са маскари и лъжци работещи за американците
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има вариант - спираме със самоубийствените безполезни "санкции"! Ама истинските управляващи България не дават... Господарите...
3
4
 
23
 
! Отговори
mathur преди 1 година
Има вариант и той е час по-скоро да изритаме хамериканските марионетки от пп....
2
2
 
19
 
! Отговори
Име преди 1 година
От такива специалисти най-много ме е страх. Не че не казва и някои истини.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дави таковам и експертите, това и аз можех да ви го кажа