Украинците у нас решават в последната минута да се връщат или да останат

Илин Димитров: Над 400 хотела желаят да участват във втората програма
27 май 2022 09:21, Елка Василева
27

По данни на "Гранична полиция" голяма част украинските бежанци масово напускат страната ни и се завръщат в Украйна. А първите влакови композиции с украински бежанци от морето към държавните бази във вътрешността на страната тръгват на 29 май от Варна и Бургас.

Още по темата
"Голяма част от украинските бежанци се прибират в места в Украйна, където няма военни действия. Връщат се или по домовете си с влакове и автобуси, или ще бъдат настанени в държавни бази и частни хотели у нас. Има малко под 60 хил. настанени, те намаляват прогресивно. Процесът е много динамичен, има въпросници, които бежанците попълват. Взимат решения в последната минута", обясни председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Повече от 60% от пристигналите у нас украинци са с висше образование, над 65-70% изявяват желание да работят. Бюрата по труда работят активно с украинските бежанци, стана ясно още от думите му.

Запитан дали има достатъчно леглова база в страната, Димитров посочи: „Легловата база е за малко над 30 хил. души. Не знаем реално колко от тях ще останат в България. В мярката може да се включат и хотелиери при вече малко по-различни условия. Над 400 хотела са заявили желание за участие във втората програма“.

Според него отделените от държавата средства са достатъчни, но самите бежанци не са взели окончателно решение какво ще правят - ще пътуват към Украйна или ще приемат предложение за работа.

"Условията в държавните бази са добри, иначе няма да функционират. Може би ще са една идея по-различни от тези в хотелите, но това е работещ вариант и е в рамките на това, което ситуацията в държавата позволява", подчерта Илин Димитров в "България сутрин".

"Всеки един турист е желан. Тази година хотелите имаха възможност да отворят малко по-рано, реновирани са и очакват своите гости. Плажовете са чисти, цялото Черноморие е подготвено. От 1 юни започва активната работа на 8-те нови работни групи", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
53
 
! Отговори
Е ТАКА И преди 1 година
ЗЕЛЬО В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА Е ВЗЕЛ РЕШЕНИЕТО ЗА ВОЙНАТА. ИЗЧАКВА ДА ВИДИ БАНКОВАТА СИ СМЕТКА. ТЕЗИ СА ГОЛЕМИ СМЕТКАДЖИИ. ЗА ТЯХ Е ВАЖНО ТЕ ДА СА ДОБРЕ. НЕ ХАРЕСВАТ ЛИ НА МОМЕНТА БЕГОМ МАРШ.
4
3
 
66
 
! Отговори
До 1 пост преди 1 година
Е недей да им завиждаш на украинците, че били у нас безплатно сега. Те не са виновни, Киро и компания решиха, по скоро им наредиха и те го приеха у нас. Сега кой ял и кой пил, пък накрая кой е ще плаща...това е друга тема. Това ние с Киро и КО, трябва да си го уредим, нали знаеш къде и как?
3
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, дано решат да се връщат. Все пак там е родината им. Желаем им всичко добро.
2
2
 
53
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
Ще участват щото разбраха че наще няма да дават по 16 лева за голяма мастика пещера и парче диня в долнопробен стол на мутробаронски комплекс и по добре да приберат държавната паричка пак.Всичко е в Гърция.Руски няма, Туристи няма.Какво се задава жална Ви майка.Гответе се
1
8
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей сега ме задмина един Land Cruiser с украйнска регистрация. След безплатното море е редно да се прибират вече, и да ме оставят на спокойствие да им заплатя всичките сметки аз - безплатен паркинг, без винетки, 40лв на ден на човек, 4-5 звезни хотели. Еххх украйнец да си на днескашно време.